Dziwne zachowanie CubaseSX !

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
bartoszmilewski

Dziwne zachowanie CubaseSX !

Post autor: bartoszmilewski » poniedziałek 25 sie 2003, 20:38

Witam jak napisałem w temacie chodzi o cubase Sx zainstalowałem najnowsze sterowniki Kx wersja 5.032nie jestem pewien w każdym razie są nowiutkie i wszystko jest tak jak być powinno tz sample ładnie graja nie ma latencji ale jest jedno ale próbując nagrywać wokal Cubase zamiast nagrywać oczywiście samiusienki wokal z niewiadomych przyczyn nagrywa razem z wokalem podkład dzwiękowy tak jak bym miał włączona opcję "Wath your hear" z orginalnych sterowników SB Live! 5.1 z tego co wiem to sterowniki Kx takiej opcji nie mają. Przejrzałem wszystko krok po kroku ale nie moge znaleśc przyczyny tego dziwnego zachowania. Zainstalowałem wcześniejszą wersję tych samych sterowników wersja chyba 3,02 i problem był taki sam chć kiedyś tego problemu nie miałem czy ktoś wie co jest tu grane? jak ten efekt usunąć? Bardzo proszę o pomoc i jak najszybszą odpowiedz

bartoszmilewski@wp.pl

Awatar użytkownika
pioul

Re: Dziwne zachowanie CubaseSX !

Post autor: pioul » poniedziałek 25 sie 2003, 22:14

pierwsze słysze, robisz to na XP czy 2000? Jeżeli mieszałeś ze sterownikami to wyrżnij ręcznie z rejestru wszystkie wpisy dot. driverów Creativa i Kx, i zainstaluj ponownie. Ja używam Audigy 2 i nigdy nie miałem zadnych takich problemów. A czy Live obsługuje ASIO

Sprubój jeszcze pomieszać w VST Inputs może tam masz kaszanke.

Pozdro

pioul
Muzyk, elektronik, informatyk. Założyciel - gitarzysta i wokalista kapeli Acrimonia

Awatar użytkownika
Di_Monsta

Post autor: Di_Monsta » poniedziałek 25 sie 2003, 22:25

Witam.

Nie wiem czy powiem na temat.

Ale z tego co wiem i doświadczyłem, należy przed instalacją Kx'ów kompletnie odinstalować (z panelu sterowania - Dodaj/Usuń programy) "drajwery" SB. Dopiero potem, po restarcie instalować Kx.

Nie jestem znawcą SX'a ale w moim problemie z SBLive (jakieś pół-rok temu) wystarczył właśnie taki zabieg.

Więc pozdrawiam

D_M

bartoszmilewski

Post autor: bartoszmilewski » poniedziałek 25 sie 2003, 23:35

jesli chodzi o orginalne sterowniki od sound Blaster live to wszystko instalowałem na "świeżym" sprzecie nie instalowałem odrinalnego oprogramowania tylko odrazu sterowniki Kx pytałes sie czy SB Live obsługuje ASIO TAK SB LIVE obsługuje ten format jak wspomnialem wcześniej nie miałem podobnych problemów z cubase wszystko bylo ok tylko jakos teraz mo odbiło jesli wieci co to jest to dajcie znać

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » wtorek 26 sie 2003, 11:58

W kX w sekcji miksera odpowiadającej za nagrywanie ( ta z czerwonym kółeczkiem ) oprócz wejść są rónież suwaki Wave i Midi którymi ustalasz czy w/w żródła dźwięku mają się nagrywać czy nie. Najpewniej musisz ściągnąć w dół ten od Wave i tyle.

ODPOWIEDZ