Czy na Sonarze w wersji 64 bit uda się załadować większą ilości sampli (wtyczka EWQLSO) niż w Sonarze 32? W wersji 32 bit mogę załadować przy 4 GB ramu max 3 giga sampli, co czasami jest upierdliwe dlatego zastanawiam się nad przesiadką, jednak wtyczka dalej pozostaje 32 bit i zastanawiam się czy Sonar jakoś sobie z tym fantem radzi.
Sonar 64bit i wtyczki 32 bit
Re: Sonar 64bit i wtyczki 32 bit
...Czy na Sonarze w wersji 64 bit uda się załadować większą ilości sampli (wtyczka EWQLSO) niż w Sonarze 32? W wersji 32 bit mogę załadować przy 4 GB ramu max 3 giga sampli, co czasami jest upierdliwe dlatego zastanawiam się nad przesiadką, jednak wtyczka dalej pozostaje 32 bit i zastanawiam się czy Sonar jakoś sobie z tym fantem radzi.
...
Radzi sobie,jedynym ograniczeniem jest ilość zainstalowanego RAM-u w Twoim systemie.
...
Radzi sobie,jedynym ograniczeniem jest ilość zainstalowanego RAM-u w Twoim systemie.
jedynym ograniczeniem jest ilość zainstalowanego RAM-u w Twoim systemie....
no właśnie , na jakim systemie
no właśnie , na jakim systemie

no pewnie w 64 bitowym bo nie zainstaluje sonara 64 bitowego pod 32 bitowym systemem(włączenie 64 bitowej precyzji nie ma z tym nic wspolnego i najprawdopodobniej wcale nie działa pod 32 bitowym systemem - przynajmniej nie zauwazyłem zadnego wzrostu obciażenia a powinno wystąpić dwukrotne)
...no pewnie w 64 bitowym bo nie zainstaluje sonara 64 bitowego pod 32 bitowym systemem(włączenie 64 bitowej precyzji nie ma z tym nic wspolnego i najprawdopodobniej wcale nie działa pod 32 bitowym systemem - przynajmniej nie zauwazyłem zadnego wzrostu obciażenia a powinno wystąpić dwukrotne)...
No oczywiście na xp64 bit - inaczej bym nie pytał. Mój tok rozumowania jest taki: Sonar, owszem jest 64 bitowy i potrafi adresować pamięć powyżej 4 giga (np sample) , natomiast wtyczki EWQL są 32 bit - czyli adresować pow 4 gb nie potrafią. Przymierzam się do inwestycji w 8 gb ramu, pytanie czy cokolwiek mi to da. Próbował już ktoś załadować 6 gb sampli na 32bit wtyczce w Sonarze 64?
No oczywiście na xp64 bit - inaczej bym nie pytał. Mój tok rozumowania jest taki: Sonar, owszem jest 64 bitowy i potrafi adresować pamięć powyżej 4 giga (np sample) , natomiast wtyczki EWQL są 32 bit - czyli adresować pow 4 gb nie potrafią. Przymierzam się do inwestycji w 8 gb ramu, pytanie czy cokolwiek mi to da. Próbował już ktoś załadować 6 gb sampli na 32bit wtyczce w Sonarze 64?
No oczywiście na xp64 bit - inaczej bym nie pytał. Mój tok rozumowania jest taki: Sonar, owszem jest 64 bitowy i potrafi adresować pamięć powyżej 4 giga (np sample) , natomiast wtyczki EWQL są 32 bit - czyli adresować pow 4 gb nie potrafią. Przymierzam się do inwestycji w 8 gb ramu, pytanie czy cokolwiek mi to da. Próbował już ktoś załadować 6 gb sampli na 32bit wtyczce w Sonarze 64?...
Z tego co wyczytałem do tej pory na temat Sonara z różnych źródeł (głównie forum Cakewalka), wynika, że:
- 32bitowe wtyczki nie zaadresują powyżej 4GB, czyli, mimo, że Sonar jest już natywnie 64bit, to wtyczki 32bitowe nie pozwolą na wykorzystanie pełnego jego potencjału.
- trickiem, jakim chwali się Cakewalk jest tzw. technologia BitBridge, która niejako ma zamieniać 32bitowe VST na 64bitowe, problem polega na tym, że (z tego co rozumiem, niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę), jest to forma zewnętrznego procesu, który umożliwia "zmostowanie" tylko jednego VST w jednym czasie (czyli na przykład jeden Kontakt). Ot tyle.
Dopóki więc nie mamy Kontakta w 64bitach (ale ma być w drugiej połowie roku), nadal nie jest to rozwiązanie idealne.
Chętnie się dowiem jakie tutaj koledzy mają doświadczenie w temacie.
- Piotr
Z tego co wyczytałem do tej pory na temat Sonara z różnych źródeł (głównie forum Cakewalka), wynika, że:
- 32bitowe wtyczki nie zaadresują powyżej 4GB, czyli, mimo, że Sonar jest już natywnie 64bit, to wtyczki 32bitowe nie pozwolą na wykorzystanie pełnego jego potencjału.
- trickiem, jakim chwali się Cakewalk jest tzw. technologia BitBridge, która niejako ma zamieniać 32bitowe VST na 64bitowe, problem polega na tym, że (z tego co rozumiem, niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę), jest to forma zewnętrznego procesu, który umożliwia "zmostowanie" tylko jednego VST w jednym czasie (czyli na przykład jeden Kontakt). Ot tyle.
Dopóki więc nie mamy Kontakta w 64bitach (ale ma być w drugiej połowie roku), nadal nie jest to rozwiązanie idealne.
Chętnie się dowiem jakie tutaj koledzy mają doświadczenie w temacie.
- Piotr