Cubase SX3 - problem z tempem?
Cubase SX3 - problem z tempem?
Otóż mam taki problem dotyczący eksportu miksu w Cubase. Zajmuję się mix/masteringiem i składam utwór w ten sposób, że mam jeden projekt w którym podkład jest w mp3 a wokale w plikach wav. Składam w tym projekcie acapellę i eksportuję na wav (24 bity, 44.100 Khz, Stereo Interleaved). W drugim projekcie podkład mam już w wavach rozłożony na pojedyncze ścieżki i acapellę w wav. Ustawiam tempo projektu takie samo jak w tym pierwszym projekcie i nagle okazuje się ze ta acapella kompletnie się nie zgrywa z pokładem. To jakby były kompletnie dwa różne tempa acapelli i tych ścieżek podkładu, ale czas trwania jednego i drugiego jest taki sam. Nie wiem w czym tkwi problem. Może ktoś miał podobną sytuację? Może to ja coś źle robię? Nie mam już siły do tego i kompletnie zgłupiałem...
Liczę na Waszą wiedzę i pomoc:)
Pozdrawiam
Liczę na Waszą wiedzę i pomoc:)
Pozdrawiam
Re: Cubase SX3 - problem z tempem?
Może spróbuj podkład zgrywać nie do mp3, lecz do zwykłego wav.
EiS jest super! Pozdrawiam Redakcję!
nie ma nic do rzeczy czy to bedzie mp3 czy wav
1.sprawdz czy czestotliwosci plikow sa identyczne - jak jest jakis resampling moze sie rozjechac przy pewych ustawieniach importu
2.sprawdz czy bez ustawiania tempa tylko po samym wrzuceniu wavow wszystko gra jak nalezy - jesli tak winne jest ustawienie opcji zmiany tempa dla ktoregos klipu
1.sprawdz czy czestotliwosci plikow sa identyczne - jak jest jakis resampling moze sie rozjechac przy pewych ustawieniach importu
2.sprawdz czy bez ustawiania tempa tylko po samym wrzuceniu wavow wszystko gra jak nalezy - jesli tak winne jest ustawienie opcji zmiany tempa dla ktoregos klipu
Przy eksporcie do wava i zmianie czestotliwosci probkowania mozliwe jest rozjechanie tempa.
No już trochę mi to rozjaśniło:) A gdy np. eksportuję podkład z FL i mam do wyboru Wave depth - 16 int albo 32 float, a wokale są w 24, to jak to połączycz wszystko? wokale przekonwertować na 16 bitów i podkład też eskportować w 16?? Jak rozumiem, te różnice wpływają właśnie na te zmiany tempa tak? Jestem jeszcze laikiem w tych sprawach dlatego pytam:)
Dodam, że wszystkie pliki mam zawsze 44.1 khz
rozdzielczosc bitowa nie ma wplywu - a rozminie sie tylko wtedy gdy importujesz jako oryginal i nie zezwalasz na konwersje do czestotliwosci projektu - no chyba ze z cubase cos nie tak
Ostatnio w cubase 4 robiłem mixdown do mp3 i na początku wrzucił mi kilka sekund ciszy.
www.homstudio.com.pl
Już wiem o co chodziło:) Mianowicie jak zaimportuje się pliki do projektu i otworzy się Pool (CTRL + P) w opisie każdego pliku jest taki atrybut "Musica" i tam jest wpisane tempo, które Cubase sam znalazł. Gdy znamy tempo utworu, który robimy wystarczy wpisać w każdym pliku to tempo i po problemie:)