SONAR V-Vocal - bubel?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
spiker

Re: SONAR V-Vocal - bubel?

Post autor: spiker » piątek 14 lis 2008, 08:17

a co się dzieje po takiej operacji:

1. Ślad audio wzorcowy - track A
2. Kopia śladu audio wzorcowego track B
3. Na track B zakładamy V-vocal - tylko zakładamy - nic nie robimy
4. Na tracku B wykonujemy Bounce to Clip (ew.wykonujemy Remove V-Vocal bo "pod spodem" siedzi kopia tego klipu teoretycznie MUTED, ale nie zaszkodzi się upewnić, że jest tylko jedna wersja klipu na tym tracku
5. Na tracku B odwracamy fazę
6. Też są "śmieci"?

pytam bo jestem z dala od Sonara w tej chwili

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

undereason

Post autor: undereason » piątek 14 lis 2008, 08:57

...a co się dzieje po takiej operacji:

4. Na tracku B wykonujemy Bounce to Clip (ew.wykonujemy Remove V-Vocal bo "pod spodem" siedzi kopia tego klipu teoretycznie MUTED, ale nie zaszkodzi się upewnić, że jest tylko jedna wersja klipu na tym tracku
6. Też są "śmieci"?

...
oczywiście. nie są to wyłącznie świsty i gwizdy, ale przede wszystkim pozostałości różnic dynamicznych wprowadzonych zastosowaniem v-vocal

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » piątek 14 lis 2008, 08:59

...a co się dzieje po takiej operacji:

6. Też są "śmieci"?

...
dokładnie tak zrobiłem i sa smieci jak mówiłem w pierwszym poście

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 14 lis 2008, 10:42

OK, nie żebym bronił Sonara jakoś bohatersko szczególnie i z heroicznym poświęceniem, ale prawdę powiedziawszy, nigdy sobie nie obiecywałem (nawet o tym nie myślałem), żeby klip wrzucony do V-V bez zastosowania procesu korekcji, był dokładną kopią oryginału przed V-V. Tak na zdrowy rozum nie może nim być bo w momencie wydania polecenia "create V-Vocal Clip" klip ten poddany jest procesowi detekcji (pitch, dynamic, formant..itd) a to już jest proces stratny.
Pytanie do posiadaczy Celemony Melodyne: czy podobnie jest w Melodynie? Bo może niepotrzebnie bijemy pianę. Celemony jest "najmądrzejszym" tego rodzaju urządzeniem, więc jeśli i ono robi podobnie, to nie ma sesnu wieszać psów na V-Vocal. W takim razie powieśmy psy na kazdym tego rodzaju wynalazku od Autotune, przez REA Tune, V-Vocal do Celemony...
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

undereason

Post autor: undereason » piątek 14 lis 2008, 11:03

W takim razie powieśmy psy na kazdym tego rodzaju wynalazku od Autotune, przez REA Tune, V-Vocal do Celemony......
po zapięciu AT jako insert na klipie w Sonarze, detekcji w trybie graficznym i renderingu pliki się prawie zupełnie znoszą (potrzebna małe przesunięcie w czasie-plik z AT trochę spóźniony)

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 14 lis 2008, 12:11

(potrzebna małe przesunięcie w czasie-plik z AT trochę spóźniony)...
a nie dzieje się może tak samo w Sonarze z V-V? Próbował ktoś?

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 02 gru 2008, 23:18

korzystam z VVocala dosyc intensywnie od momentu wlaczenia go do pakietu Sonara i ciezko mu cos zarzucic, co nie byloby mankamentem wszystkich tego typu ustrojstw. a pracowalem i na AT, i na melodyne rowniez. i to dosyc sporo nawet, ale ZAWSZE (podkreslam) z poszanowaniem zasady "co za duzo, to niezdrowo" oraz drugiej rownie waznej - "nic, co ludzkie, nie jest mi obce". czyt. - nie zawsze idealne dostrojenie/wyrownianie daje najlepsze efekty. i w druga strone - jak ktos falszuje bardziej niz troszeczke, to mu nawet strojenie z mikroskopem nie pomoze i najlepszy plugin wymieknie.

no ale to juz banaly.

co do meritum - lubie VVocala za zintegrowanie z hostem i bardzo sprytnie rozwiazana kwestie timingu
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » wtorek 02 gru 2008, 23:42

I dopisując do powyższego ... nic U MN IE się takiego nie dzieje jak pisze autor postu. chwalę sobie również wtykę Sonara a właściwie Rolanda ale zdecydowanie wolę CELEMONY jako oddzielny program do obróbki wokalu.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » środa 03 gru 2008, 10:43

Szkoda tylko ze zapetlenie fragementu z zapietym gdzies vvocalem zwieksza szanse na wysypke programu... przynajmniej tak bylo w wersji 6 i 7 sonara z patchami... moze w 8 juz cos sie poprawilo...

ODPOWIEDZ