Cubase jako slave pod MIDI Clock

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
osisko

Cubase jako slave pod MIDI Clock

Post autor: osisko » środa 04 lut 2009, 01:01

witam

czy komuś z was udało się ustawić cubase, tak aby pracował jako slave pod midi clockiem? usiłuję zsynchronizować projekt z urządzeniem zewn. roland mc 909, ze wzgledu na stabilność zdecydowanie wolałbym aby to groovebox miał funkcję nadrzędną, interface emu 1616m, laptop z xp. opcjonalnie jest jeszcze motu 828 mk3, ale ze chodzi o 2 urzadzenia, myślałem że łatwiej będzie spiąć to kabelkami midi, poza tym emu i mc909 nie posiada złącz bnc do word clock. pytanie dodatkowe to: czy możliwa jest synchronizacja midi po spdif?
aha, wyszukiwarka nie powiedziała mi niczego :)
www.osa-project.com

Awatar użytkownika
PiotrK

Re: Cubase jako slave pod MIDI Clock

Post autor: PiotrK » środa 04 lut 2009, 01:36

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:58 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
osisko

Post autor: osisko » środa 04 lut 2009, 02:08

Dzięki Piotrze za szybkie info, no dla mnie to lekki skandal, brak takiej funkcji w DAW, przecież nie zawsze musi on być narzędziem nadrzędnym, na pewno posiadasz wiedzę na temat powyższej funkcji w reaperze, mam co prawda atari 1040, jednak nie obsługuje on vsti, a szkoda....
www.osa-project.com

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 04 lut 2009, 02:48

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:57 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 04 lut 2009, 08:08

dla mnie to lekki skandal, brak takiej funkcji w DAW, przecież nie zawsze musi on być narzędziem nadrzędnym

Tylko ze praca DAW jako slave to nie tylko MTC czy MIDI Clock. OIDP to jeden czy dwa programy i to stare (nie pamietam, co to bylo, ale bylo) we wspolpracy ze sprzetem mogly zmieniac czestotliwosc probkowania - tego teraz nawet reaper nie potrafi
Potrzebny by byl synchronizator, ktorego cena przekracza cene softu, oraz interfejs z mozliwoscia synchronizowania, wiec prawdopodobnie w obronie przed reklamacjami i pytaniami te funkcje we wspolczesnych tanich DAWach po prostu dla dobra sprawy pominieto. W sumie to nawet moglaby zostac, ale po co? Zeby sie wszystko rozjezdzalo?

ODPOWIEDZ