witam
czy komuś z was udało się ustawić cubase, tak aby pracował jako slave pod midi clockiem? usiłuję zsynchronizować projekt z urządzeniem zewn. roland mc 909, ze wzgledu na stabilność zdecydowanie wolałbym aby to groovebox miał funkcję nadrzędną, interface emu 1616m, laptop z xp. opcjonalnie jest jeszcze motu 828 mk3, ale ze chodzi o 2 urzadzenia, myślałem że łatwiej będzie spiąć to kabelkami midi, poza tym emu i mc909 nie posiada złącz bnc do word clock. pytanie dodatkowe to: czy możliwa jest synchronizacja midi po spdif?
aha, wyszukiwarka nie powiedziała mi niczego :)
Cubase jako slave pod MIDI Clock
Cubase jako slave pod MIDI Clock
www.osa-project.com
Re: Cubase jako slave pod MIDI Clock
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:58 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
Dzięki Piotrze za szybkie info, no dla mnie to lekki skandal, brak takiej funkcji w DAW, przecież nie zawsze musi on być narzędziem nadrzędnym, na pewno posiadasz wiedzę na temat powyższej funkcji w reaperze, mam co prawda atari 1040, jednak nie obsługuje on vsti, a szkoda....
www.osa-project.com
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:57 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
dla mnie to lekki skandal, brak takiej funkcji w DAW, przecież nie zawsze musi on być narzędziem nadrzędnym
Tylko ze praca DAW jako slave to nie tylko MTC czy MIDI Clock. OIDP to jeden czy dwa programy i to stare (nie pamietam, co to bylo, ale bylo) we wspolpracy ze sprzetem mogly zmieniac czestotliwosc probkowania - tego teraz nawet reaper nie potrafi
Potrzebny by byl synchronizator, ktorego cena przekracza cene softu, oraz interfejs z mozliwoscia synchronizowania, wiec prawdopodobnie w obronie przed reklamacjami i pytaniami te funkcje we wspolczesnych tanich DAWach po prostu dla dobra sprawy pominieto. W sumie to nawet moglaby zostac, ale po co? Zeby sie wszystko rozjezdzalo?
Tylko ze praca DAW jako slave to nie tylko MTC czy MIDI Clock. OIDP to jeden czy dwa programy i to stare (nie pamietam, co to bylo, ale bylo) we wspolpracy ze sprzetem mogly zmieniac czestotliwosc probkowania - tego teraz nawet reaper nie potrafi

Potrzebny by byl synchronizator, ktorego cena przekracza cene softu, oraz interfejs z mozliwoscia synchronizowania, wiec prawdopodobnie w obronie przed reklamacjami i pytaniami te funkcje we wspolczesnych tanich DAWach po prostu dla dobra sprawy pominieto. W sumie to nawet moglaby zostac, ale po co? Zeby sie wszystko rozjezdzalo?