Control Room Cubase 5

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
whookash

Control Room Cubase 5

Post autor: whookash » niedziela 27 gru 2009, 14:46

Posiadając Kartę Lexicon Lambda , oraz mixer beringher xenyx 1222fx , mogę  je do czegoś użyć  w control room  ? nie zabardzo rozumiem o co dokładnie tamchodzi obejrzałem tutorial itd , ale niestety nie ogarnałem tego ^^ czy potrzebuję jakiś  mixer z usb , żeby kontrolować  to z zewnętrznego mixera ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sroka

Re: Control Room Cubase 5

Post autor: Sroka » niedziela 27 gru 2009, 20:30

...
Posiadając Kartę Lexicon Lambda , oraz mixer beringher xenyx 1222fx , mogę  je do czegoś użyć  w control room  ? nie zabardzo rozumiem o co dokładnie tamchodzi obejrzałem tutorial itd , ale niestety nie ogarnałem tego ^^ czy potrzebuję jakiś  mixer z usb , żeby kontrolować  to z zewnętrznego mixera ?...

Ciezko zalapac co masz na mysli.

Ale chcac miec w pelni funkcjonalny controll room z platwormy cubase 5 musisz miec kompatybilny interface. Jednym z nich jest Stainberg MR816/ MR816csx.

Wtedy program bedzie w pelni funkcjonowal jezeli chodzi o funkcje control room.

Ja posiadma interface MR816csx ale nie mam pelnej wersji Cubase 5 tylko wlaczona z interfcem Cubase 4 AI.

I to jest glupie bo ja chcac miec ta funkcje musze kupic upgrade do pelnej wersji 5 lub w twoim przypadku, musisz dokupic wlasciwy interface.

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 28 gru 2009, 00:18

...
Posiadając Kartę Lexicon Lambda , oraz mixer beringher xenyx 1222fx , mogę  je do czegoś użyć  w control room  ? nie zabardzo rozumiem o co dokładnie tamchodzi obejrzałem tutorial itd , ale niestety nie ogarnałem tego ^^ czy potrzebuję jakiś  mixer z usb , żeby kontrolować  to z zewnętrznego mixera ?...

Ciezko zalapac co masz na mysli.

Ale chcac miec w pelni funkcjonalny controll room z platwormy cubase 5 musisz miec kompatybilny interface. Jednym z nich jest Stainberg MR816/ MR816csx.

Wtedy program bedzie w pelni funkcjonowal jezeli chodzi o funkcje control room.

Ja posiadma interface MR816csx ale nie mam pelnej wersji Cubase 5 tylko wlaczona z interfcem Cubase 4 AI.

I to jest glupie bo ja chcac miec ta funkcje musze kupic upgrade do pelnej wersji 5 lub w twoim przypadku, musisz dokupic wlasciwy interface.

HEJ

Rozwazam zakup tego interfacu - ale nie znam go zbyt dobrze
tylko z opinii na Gearslutz - dobry? wydajne sterowniki? jak wyglada ta integracja z Cubase o ktorej tyle mowia?

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » poniedziałek 28 gru 2009, 03:05

......

HEJ

Rozwazam zakup tego interfacu - ale nie znam go zbyt dobrze
tylko z opinii na Gearslutz - dobry? wydajne sterowniki? jak wyglada ta integracja z Cubase o ktorej tyle mowia?
...

Wlasnie o to chodzi ze chcac miec ta integracje to trzeba miec interface i cubase 5 , bo tylko w tym przypadku set bedzie w pelni funkcjonalny.

Ja sie bardzo ciesze z tego interfacu, a mialem juz kilka przed nim i wiem ze tym razem steinberg sie postaral. Jest kilka mankamentow ale to sa szczegoly. Sterowniki stabilne ale wymaga dosc silengo komputera.

Prosta obsluga i mozliwosc przekierowywania wejsc na inny kanal nie dotylajac kabli. Brak zlacz MIDI wiec trzeba sie dodatkowo zaopatrzyc w oddzielny interface.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 28 gru 2009, 14:11

...
Posiadając Kartę Lexicon Lambda , oraz mixer beringher xenyx 1222fx , mogę  je do czegoś użyć  w control room  ?

Funkcje Control room, podobnie jak kilku torów monitorowych mają sens w przypadku wielowyjściowych interfejsów audio (tu nie ma nic do rzeczy interfejs bardziej lub mniej kompatybilny, bo też nie ma żadnej kompatybilności).

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

whookash

Post autor: whookash » poniedziałek 28 gru 2009, 14:45

...
...
Posiadając Kartę Lexicon Lambda , oraz mixer beringher xenyx 1222fx , mogę  je do czegoś użyć  w control room  ?

Funkcje Control room, podobnie jak kilku torów monitorowych mają sens w przypadku wielowyjściowych interfejsów audio (tu nie ma nic do rzeczy interfejs bardziej lub mniej kompatybilny, bo też nie ma żadnej kompatybilności).
...

dziękuję ^^ czyli jest to wysyłanie sygnału na odpowiedni odsłuch tak ?

a tak pozatym , w cubase jest mozliwe  korzystanie z 2 kart naraz? bo gdybym podlaczyl oprócz lexicona z ktorego korzystam, takie małe pudełeczko USB do beringhera , jest mozliwe aby mocy komputera pomagał Lexicon , a cała reszta była prowadzona przez mixer? czy wogóle  niewarto ? bo z tego co m isie wydaje to chyba jednak Lambda bedzie dawała lepsze rezultaty jezeli chodzi o pracę w DAW - ach ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » poniedziałek 28 gru 2009, 17:44

...
...

Sek w tym ze wystarczy miec Cubase 5 i interface steinberg MR816 i wiecej nic ci nie potrzeba. Ten interface posiada 8 wejsc i  8 wyjsc. W polaczeniu z programem Cubase 5 masz praktycznie dowolne mozliwosci co chcesz zrobic na zewnatrz wystarczy jedno klikniecie i sygnal biegnie tam gdzie chcesz. Nie potrzebujesz zadnego dodatkowego miksera , ani innych urzadzen.

Mozesz niezaleznie kontrolowac co chcesz miec w sluchawkach , z jaka glosnscia.

Z tym ze Cubase 5 nie zrobi tego w polaczeniu z innym interfacem niz tym dla ktorego byl dadykowany. Nawet cubase dolaczony z interfacem nie ma tej opcji. Troche cwanie zrobil Steinberg.

whookash

Post autor: whookash » poniedziałek 28 gru 2009, 18:38

dziękuję ^^ czyli jest to wysyłanie sygnału na odpowiedni odsłuch tak ?

a tak pozatym , w cubase jest mozliwe  korzystanie z 2 kart naraz? bo gdybym podlaczyl oprócz lexicona z ktorego korzystam, takie małe pudełeczko USB do beringhera , jest mozliwe aby mocy komputera pomagał Lexicon , a cała reszta była prowadzona przez mixer? czy wogóle  niewarto ? bo z tego co m isie wydaje to chyba jednak Lambda bedzie dawała lepsze rezultaty jezeli chodzi o pracę w DAW - ach ?
...

oprócz tego jakby ktos mi mogl jeszce powiedzieć w jaki sposob mogę ustawić pokrętła midi pod volume channel w mixerze ? tak zeby ustawic powiedzmy 8 roznych pokręteł pod 8 róznych Volume controls kazdy na innym kanale

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 28 gru 2009, 18:40

Z tym ze Cubase 5 nie zrobi tego w polaczeniu z innym interfacem niz tym dla ktorego byl dadykowany. Nawet cubase dolaczony z interfacem nie ma tej opcji. Troche cwanie zrobil Steinberg. 

Control Room w Cubase konfiguruje się do posiadanego interfejsu. A to, czy będziesz się posługiwał dedykowanym przyciskiem na interfejsie, czy też nie, to zupełnie inna sprawa.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

whookash

Post autor: whookash » poniedziałek 28 gru 2009, 18:51

...

...

oprócz tego jakby ktos mi mogl jeszce powiedzieć w jaki sposob mogę ustawić pokrętła midi pod volume channel w mixerze ? tak zeby ustawic powiedzmy 8 roznych pokręteł pod 8 róznych Volume controls kazdy na innym kanale
...

w rozwiazałem :D licze na pomoc w pierwszym

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ