Posiadając Kartę Lexicon Lambda , oraz mixer beringher xenyx 1222fx , mogę je do czegoś użyć w control room ? nie zabardzo rozumiem o co dokładnie tamchodzi obejrzałem tutorial itd , ale niestety nie ogarnałem tego ^^ czy potrzebuję jakiś mixer z usb , żeby kontrolować to z zewnętrznego mixera ?
Control Room Cubase 5
Re: Control Room Cubase 5
...
Posiadając Kartę Lexicon Lambda , oraz mixer beringher xenyx 1222fx , mogę je do czegoś użyć w control room ? nie zabardzo rozumiem o co dokładnie tamchodzi obejrzałem tutorial itd , ale niestety nie ogarnałem tego ^^ czy potrzebuję jakiś mixer z usb , żeby kontrolować to z zewnętrznego mixera ?...
Ciezko zalapac co masz na mysli.
Ale chcac miec w pelni funkcjonalny controll room z platwormy cubase 5 musisz miec kompatybilny interface. Jednym z nich jest Stainberg MR816/ MR816csx.
Wtedy program bedzie w pelni funkcjonowal jezeli chodzi o funkcje control room.
Ja posiadma interface MR816csx ale nie mam pelnej wersji Cubase 5 tylko wlaczona z interfcem Cubase 4 AI.
I to jest glupie bo ja chcac miec ta funkcje musze kupic upgrade do pelnej wersji 5 lub w twoim przypadku, musisz dokupic wlasciwy interface.
Posiadając Kartę Lexicon Lambda , oraz mixer beringher xenyx 1222fx , mogę je do czegoś użyć w control room ? nie zabardzo rozumiem o co dokładnie tamchodzi obejrzałem tutorial itd , ale niestety nie ogarnałem tego ^^ czy potrzebuję jakiś mixer z usb , żeby kontrolować to z zewnętrznego mixera ?...
Ciezko zalapac co masz na mysli.
Ale chcac miec w pelni funkcjonalny controll room z platwormy cubase 5 musisz miec kompatybilny interface. Jednym z nich jest Stainberg MR816/ MR816csx.
Wtedy program bedzie w pelni funkcjonowal jezeli chodzi o funkcje control room.
Ja posiadma interface MR816csx ale nie mam pelnej wersji Cubase 5 tylko wlaczona z interfcem Cubase 4 AI.
I to jest glupie bo ja chcac miec ta funkcje musze kupic upgrade do pelnej wersji 5 lub w twoim przypadku, musisz dokupic wlasciwy interface.
HEJ
Rozwazam zakup tego interfacu - ale nie znam go zbyt dobrze
tylko z opinii na Gearslutz - dobry? wydajne sterowniki? jak wyglada ta integracja z Cubase o ktorej tyle mowia?
......
HEJ
Rozwazam zakup tego interfacu - ale nie znam go zbyt dobrze
tylko z opinii na Gearslutz - dobry? wydajne sterowniki? jak wyglada ta integracja z Cubase o ktorej tyle mowia?
...
Wlasnie o to chodzi ze chcac miec ta integracje to trzeba miec interface i cubase 5 , bo tylko w tym przypadku set bedzie w pelni funkcjonalny.
Ja sie bardzo ciesze z tego interfacu, a mialem juz kilka przed nim i wiem ze tym razem steinberg sie postaral. Jest kilka mankamentow ale to sa szczegoly. Sterowniki stabilne ale wymaga dosc silengo komputera.
Prosta obsluga i mozliwosc przekierowywania wejsc na inny kanal nie dotylajac kabli. Brak zlacz MIDI wiec trzeba sie dodatkowo zaopatrzyc w oddzielny interface.
...
Posiadając Kartę Lexicon Lambda , oraz mixer beringher xenyx 1222fx , mogę je do czegoś użyć w control room ?
Funkcje Control room, podobnie jak kilku torów monitorowych mają sens w przypadku wielowyjściowych interfejsów audio (tu nie ma nic do rzeczy interfejs bardziej lub mniej kompatybilny, bo też nie ma żadnej kompatybilności).
...
...
Posiadając Kartę Lexicon Lambda , oraz mixer beringher xenyx 1222fx , mogę je do czegoś użyć w control room ?
Funkcje Control room, podobnie jak kilku torów monitorowych mają sens w przypadku wielowyjściowych interfejsów audio (tu nie ma nic do rzeczy interfejs bardziej lub mniej kompatybilny, bo też nie ma żadnej kompatybilności).
...
dziękuję ^^ czyli jest to wysyłanie sygnału na odpowiedni odsłuch tak ?
a tak pozatym , w cubase jest mozliwe korzystanie z 2 kart naraz? bo gdybym podlaczyl oprócz lexicona z ktorego korzystam, takie małe pudełeczko USB do beringhera , jest mozliwe aby mocy komputera pomagał Lexicon , a cała reszta była prowadzona przez mixer? czy wogóle niewarto ? bo z tego co m isie wydaje to chyba jednak Lambda bedzie dawała lepsze rezultaty jezeli chodzi o pracę w DAW - ach ?
...
...
Sek w tym ze wystarczy miec Cubase 5 i interface steinberg MR816 i wiecej nic ci nie potrzeba. Ten interface posiada 8 wejsc i 8 wyjsc. W polaczeniu z programem Cubase 5 masz praktycznie dowolne mozliwosci co chcesz zrobic na zewnatrz wystarczy jedno klikniecie i sygnal biegnie tam gdzie chcesz. Nie potrzebujesz zadnego dodatkowego miksera , ani innych urzadzen.
Mozesz niezaleznie kontrolowac co chcesz miec w sluchawkach , z jaka glosnscia.
Z tym ze Cubase 5 nie zrobi tego w polaczeniu z innym interfacem niz tym dla ktorego byl dadykowany. Nawet cubase dolaczony z interfacem nie ma tej opcji. Troche cwanie zrobil Steinberg.
dziękuję ^^ czyli jest to wysyłanie sygnału na odpowiedni odsłuch tak ?
a tak pozatym , w cubase jest mozliwe korzystanie z 2 kart naraz? bo gdybym podlaczyl oprócz lexicona z ktorego korzystam, takie małe pudełeczko USB do beringhera , jest mozliwe aby mocy komputera pomagał Lexicon , a cała reszta była prowadzona przez mixer? czy wogóle niewarto ? bo z tego co m isie wydaje to chyba jednak Lambda bedzie dawała lepsze rezultaty jezeli chodzi o pracę w DAW - ach ?
...
oprócz tego jakby ktos mi mogl jeszce powiedzieć w jaki sposob mogę ustawić pokrętła midi pod volume channel w mixerze ? tak zeby ustawic powiedzmy 8 roznych pokręteł pod 8 róznych Volume controls kazdy na innym kanale
Z tym ze Cubase 5 nie zrobi tego w polaczeniu z innym interfacem niz tym dla ktorego byl dadykowany. Nawet cubase dolaczony z interfacem nie ma tej opcji. Troche cwanie zrobil Steinberg.
Control Room w Cubase konfiguruje się do posiadanego interfejsu. A to, czy będziesz się posługiwał dedykowanym przyciskiem na interfejsie, czy też nie, to zupełnie inna sprawa.
...
...
oprócz tego jakby ktos mi mogl jeszce powiedzieć w jaki sposob mogę ustawić pokrętła midi pod volume channel w mixerze ? tak zeby ustawic powiedzmy 8 roznych pokręteł pod 8 róznych Volume controls kazdy na innym kanale
...
w rozwiazałem :D licze na pomoc w pierwszym