Halion Sonic - nie taki lekki jak go opisywali...

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
pyza

Halion Sonic - nie taki lekki jak go opisywali...

Post autor: pyza » poniedziałek 12 lip 2010, 11:36

Witam.

A zatem po otrzymaniu paczuszki z hs od razu zabrałem się za instalację - która z resztą przebiegła bez problemów.Licencja idealnie zainstalowała się na kluczu.

po odpaleniu ukazał się przepiękny widok kosmicznego instrumentu i tu pierwszy minus

Grafika jest w bardzo ciemnym kolorze oraz nieaktywne funkcje również co staje się być bardzo mało przejrzyste.

Od razu zabrałem się za przeglądanie presetów - bardzo fajnie brzmiących.

Rozczarowanie nastąpiło podczas sprawdzania perkusji-chyba tylko jeden czy dwa presety w stylu dance.Szkoda.Ale za to biblioteka lopów bardzo fanie przygotowana pod elektroniczne dacowe brzmienie.

Po zrobieniu pierwszego 8-taktowego demo zaskoczony spójnością brzmienia oraz klarownością instrumentu zobaczyłem obciążenie cpu.szok.na 5 kanałach które wykorzystałem w halion sonic obciążenie procesora oscylowało w granicach 50 %.Ładowanie programów jest szybkie ale nie jak w hypersnic2.

Czekam na konkretne pytania-chętnie odpowiem.

system:

win7

ram 2gb

audio -- tascam fw-1884

cpu-AMD Athlon 64x2 Dual core 6000+

cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

Awatar użytkownika
Akton

Re: Halion Sonic - nie taki lekki jak go opisywali...

Post autor: Akton » poniedziałek 12 lip 2010, 11:46

Nie bardzo rozumiem:

1. O jakie pytania Ci chodzi?

2. Po co kupować soft w ciemno, bez możliwości wcześniejszego jego sprawdzenia? Uniknąłbyś w ten sposób opisywanych rozczarowań :)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 12 lip 2010, 11:54

No i 2 GB RAM świata niestety nie zawojujesz. Na "dzień dobry" dokupuj kolejna kość. Naprawdę warto.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

pyza

Post autor: pyza » poniedziałek 12 lip 2010, 13:55

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania na temat tego instrumentu to mogę odpowiedzieć bo nie wszystko jest zawarte w instrukcji lub jest nie jasno napisane.

Rozczarowany nie jestem tylko moje uwagi mogą być cenne dla tych którzy chcą kupić ten instrument.Mój post ma charakter informacyjny i nie służy narzekaniom.Mój zakup był przemyślany i zaplanowany.Nie musiałem sprawdzać na wersji testowej demo lub pirackiej czy nadaje się do moich potrzeb.

Wydaje mi się że wyjaśniłem ci sens tego postu i czemu ma on służyć. 

Awatar użytkownika
chris

Post autor: chris » poniedziałek 12 lip 2010, 22:34

No i napisz cos z dobrego serca a zaraz Cie opitola :)

A ja Panie Pyza, chetnie sie dowiem paru rzeczy. Ciekaw jestem porownania tego softu do Hypersonica2.

Chodzi mi o Twoje odczucia. Napisz tez o instrumentach akustycznych, orkiestrowych itp.

Dema na stronie producenta sa nazwijmy to dosyc "tendencyjne" i nie mam pelni obrazu.

Przymierzam sie do zakupu tego programu ale Goliath2 jest obecnie proponowany za 177.50euro no i mam problem ;(

Jaki masz DAW?

AgaM

Post autor: AgaM » wtorek 13 lip 2010, 00:59

...
 No i napisz cos z dobrego serca a zaraz Cie opitola :)

A ja Panie Pyza, chetnie sie dowiem paru rzeczy. Ciekaw jestem porownania tego softu do Hypersonica2.

Chodzi mi o Twoje odczucia. Napisz tez o instrumentach akustycznych, orkiestrowych itp.

Dema na stronie producenta sa nazwijmy to dosyc "tendencyjne" i nie mam pelni obrazu.

Przymierzam sie do zakupu tego programu ale Goliath2 jest obecnie proponowany za 177.50euro no i mam problem ;(

Jaki masz DAW?
...

Czy rzeczywiscie ta maszyna nie bedzie pracowala tak ja pisza pod Win XP?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 13 lip 2010, 07:48

Witaj, Chris. Gdzie znalazłeś takiego niedrogiego Goliatha? To poważny temat, dlatego pytam.

Pozdrawiam

pyza

Post autor: pyza » wtorek 13 lip 2010, 09:17

Przykro mi ale niestety na temat brzmień orkiestrowych nie mam zbyt duożego doświadczenia i mój gust jest troszeczkę inny i nigdy nie używam tego typu brzmień więc nic nie napiszę bo się na tym nie znam choć przyznaje że jest dość duża biblioteka tego typu barw.Halion sonic jest zrobiony pod kontem pop-rock i tym podobnych,
ma mnóstwo brzmień do tego typu kompozycji.
Jeżeli chodzi o porównanie z hyper sonic to jest to ta sama filozofia ,brzmienia mają zapięty efekt lub korektor i są wstępnie przygotowane do użytku. Halion sonic albo ma jakiś błąd albo faktycznie jest dużo bardziej wymagający i wolniejszy.Programy wgrywają się o wiele wolniej bardzie męczą cpu.

To tyle.

pyza

Post autor: pyza » wtorek 13 lip 2010, 09:18

A daw to cubase 5

Awatar użytkownika
chris

Post autor: chris » wtorek 13 lip 2010, 09:30

...Witaj, Chris. Gdzie znalazłeś takiego niedrogiego Goliatha? ...
Dostalem maila od soundsonline,ktory mnie odsyla na strone z promocja.

ODPOWIEDZ