Mam problem ,próbowałem wyrównać ślady audio perkusji ,nigdy wcześniej tego nie robiłem inna metodą poza cięciem śladu przesówania punktu Q i opcji kwantyzuj. Doradzono mi zeby zkwantyzować poprzez M-points i wszystko mi się pokićkało a mianowicie ślady stopy z werblem są tak nie równe że nie wiem co zrobić , czy mozna to odwrucić ?
ps
po czasie dowiedziałem sie że metoda m-points służy do wyrównywania toru audio względem midi
Kwantyzacja w Cubase
Re: Kwantyzacja w Cubase
aha podczas cięcia śladów powstają mi słyszalne piki podczas odtwazania ,czy można to jakoś wyeleminować??
Czy na tym forum miał ktoś wogole miał do czynienia z kwantyzacją??????????
Wychodzi na to że albo nikt, albo Wszyscy uważają podobnie do mnie, a ja uważam, że kwantyzowanie sladów audio to pomyłka. Jak jest nierówno zagrane przez bębniarza to przykro mi bardzo ale bębniarz musi powtórzyć. Ja kwantyzuje tylko MIDI a i to tylko na potrzeby "punktu odniesienia" dla żywych muzyków ( czyli mnie...he he ), potem i tak wywalam wszelkie MIDI ( z wyjątkiem drumsów )
pozdrowienia
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
...Czy na tym forum miał ktoś wogole miał do czynienia z kwantyzacją??????????
...
Oczywiście, że miał ;). Odnośnie wypowiedzi mojego przedmówcy, to twierdzę, że kwantyzacja drumloopów bardzo się przydaje. Jest to jednak ściśle uzależnione od gatunku muzyki, gdyż w czysto akustycznej muzyce przesunięcia rzędu kilku milisekund mogą wpłynąć tylko pozytywnie na feeling i ogólny odbiór, pewne pozytywne zachwianie "sterylności" nagrania, natomiast w muzyce, gdzie pętle przeplatają się z generowanym beatem już może nie być tak różowo. Bardzo rzadko zdarza mi się trafić na pętlę zagraną idealnie w tempo. Niestety, bo z późniejszą kwantyzacją często trzeba się "narobić".
Jeśli chodzi o punkty kwantyzacji trzeba poprawnie ustawić parametry ich wykrywania. Nie wiem czy o to chodzi bo o Mpoints słyszę pierwszy raz, może dlatego że nie zaglądałem już dawno do instrukcji. Po powyższej czynności trzeba często skorygować ustawienia ręcznie a następnie ustawić pożądaną kwantyzację. Niestety rzadko da się to poprawnie zrobić za pierwszym razem . Później tylko "Create audio slices" i jeśli wyjdzie nie to czego się spodziewałeś, to pozostaje albo "undo" i experiment od nowa, albo ręczne przesuwanie plasterków do siatki tempa. Drobne "kliki" na ich początkach lub końcach da się skorygować zmieniając długość plasterków lub manipulując ich obwiednią głośności.
...
Oczywiście, że miał ;). Odnośnie wypowiedzi mojego przedmówcy, to twierdzę, że kwantyzacja drumloopów bardzo się przydaje. Jest to jednak ściśle uzależnione od gatunku muzyki, gdyż w czysto akustycznej muzyce przesunięcia rzędu kilku milisekund mogą wpłynąć tylko pozytywnie na feeling i ogólny odbiór, pewne pozytywne zachwianie "sterylności" nagrania, natomiast w muzyce, gdzie pętle przeplatają się z generowanym beatem już może nie być tak różowo. Bardzo rzadko zdarza mi się trafić na pętlę zagraną idealnie w tempo. Niestety, bo z późniejszą kwantyzacją często trzeba się "narobić".
Jeśli chodzi o punkty kwantyzacji trzeba poprawnie ustawić parametry ich wykrywania. Nie wiem czy o to chodzi bo o Mpoints słyszę pierwszy raz, może dlatego że nie zaglądałem już dawno do instrukcji. Po powyższej czynności trzeba często skorygować ustawienia ręcznie a następnie ustawić pożądaną kwantyzację. Niestety rzadko da się to poprawnie zrobić za pierwszym razem . Później tylko "Create audio slices" i jeśli wyjdzie nie to czego się spodziewałeś, to pozostaje albo "undo" i experiment od nowa, albo ręczne przesuwanie plasterków do siatki tempa. Drobne "kliki" na ich początkach lub końcach da się skorygować zmieniając długość plasterków lub manipulując ich obwiednią głośności.