Dlaczego mikrofon pojemnościowy?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Sroka

Dlaczego mikrofon pojemnościowy?

Post autor: Sroka » niedziela 11 sty 2004, 00:10

Nasuwa mi się pytanie.

Od jakiegoś czasu w wolnych chwilach oglądam koncert Bee Gees " One night only"

A w nim w jednym z utworów występuje gościnnie Celine Dion , śpiewa przepięknie, w co myślę że nikt nie wątpi.

Ale nie w tym problem, a w to jak to brzmi.

A brzmi to przepięknie, nie wiem może to magia mego sprzętu AV , ale na pewno jakość sprzętu nagłośnieniowego firmy która to nagrywa i nagłaśnia no i na pewno Mikrofonu który jest dynamiczny.

Nasuwa się pytanie po co nagrywać w studio drogim mikrofonem pojemnościowym skoro to brzmi nienagannie z mikrofonu dynamicznego.

Może mi ktoś to wyjaśnić.

pozdrawiam

Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Pekin

Re: Dlaczego mikrofon pojemnościowy?

Post autor: Pekin » niedziela 11 sty 2004, 01:14

Z tego co wiem , to mikrofony pojemnościowe często używane są do nagrywania np. blach perkusyjnych , dlatego , że dobrze zbierają górne pasma, jakie jest uzasadnienie stosowania ich przez wokalistów nie wiem...

Osobiscie sam używam dynamicznych , a mój ulubiony to sm58, używam go do gitar, wokalu itp. a wspomnianych pojemnościowych do blach właśnie, próbowałem też do wokalu , ale dynamiczne brzmiały ...dynamiczniej haha...

Sam jestem ciekaw co inni mają na ten temat...

Jestem muzykiem, gram na gitarze w kapeli, interesuję się też nagrywaniem dla własnych potrzeb i potrzeb mojej kapeli.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » niedziela 11 sty 2004, 03:16

Wcale nie jestem pewien, że mikrofon który widzisz na tym wideo jest dynamiczny. Niektóre sceniczne mikrofony wokalowe są identyczne z wyglądu, ale to mikrofony pojemnościowe. To po pierwsze. Po drugie to może byc zwykłe oszustwo, bowiem muzyka którą słyszysz może być nagrana w studio. Po trzecie w końcu stosowanie mikrofonów pojemnościowych w nagraniach studyjnych wokalu wcale nie jest regułą - niektóre głosy świetnie pasują do charakterystyki niektórych dobrych mikrofonów dynamicznych. Bon Jovi śpiewa w studiu do banalnego klasyka Shure SM57, ale to jest drastyczny przypadek.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
rednacz

Post autor: rednacz » niedziela 11 sty 2004, 10:31

A brzmi to przepięknie, nie wiem może to magia mego sprzętu AV , ale na pewno jakość sprzętu nagłośnieniowego firmy która to nagrywa i nagłaśnia no i na pewno Mikrofonu który jest dynamiczny.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Czy aby na pewno jest to mikrofon dynamiczny? Odnosze wrazenie ze Celine spiewa na koncertach do pojemnosciowego Neumanna KMS 105.

TW

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 11 sty 2004, 12:15

Wydaje mi się że ze wgledów technicznych mikrofony pojemnosciowe sa bardziej uniwerslane. Wynika to przedewszystkim z tego iż ich charakterystyka ich moze byc bardziej naturalna, płaska (dzeki zastosowaniu innych matrialów ptrzenoszenia drgań i zasilaniu) i dzieki temu nabierają wymiaru dobrego medium. Dynamiki , kazdy brzmi inaczej, śą trudniejsze do zkontrolowania, mocny efekt zblizeniowy itp. Oczywyscie da sie na dynamiku nagrac dobrze a nawet bardzo dobrze wokal. Ale bedzie to sie tyczylo 1 lub 2 dwoch wokalistow. Na 3 vocalu mikrofon na ktorym nagrale 1 i 2 wokaliste bedzie zupelnie nieodpowiedni i co w tedy? Posiadajać pożądny studyjny pojemnosiowy mikrofon jego uniwerslaność bedzie na tyle duza ze mniejwiecej wszystkie rodzaje źrodel sygnalu bedzie rejesterował bedzo przywoicie.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 11 sty 2004, 19:58

Już kilka razy oglądałem ten występ i stawiam 90% na to że ona śpiewa na Shure SM58

A bracia "Bigos" śpiewają na AKG

pozdrawiam

Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 12 sty 2004, 03:19

...A brzmi to przepięknie, nie wiem może to magia mego sprzętu AV , ale na pewno jakość sprzętu nagłośnieniowego firmy która to nagrywa i nagłaśnia no i na pewno Mikrofonu który jest dynamiczny.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Czy aby na pewno jest to mikrofon dynamiczny? Odnosze wrazenie ze Celine spiewa na koncertach do pojemnosciowego Neumanna KMS 105.

TW...

potwierdzam!

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

peter1pl

Post autor: peter1pl » poniedziałek 12 sty 2004, 20:54

Osobiscie sam używam dynamicznych , a mój ulubiony to sm58, używam go do gitar, wokalu itp. a wspomnianych pojemnościowych do blach właśnie, próbowałem też do wokalu , ale dynamiczne brzmiały ...dynamiczniej haha...

Jak dla mnie to mikrofony dynamiczne (np. SM57 czy 58) nie nadają się do nagrywania gitar akustycznych - mają za małą czułość. Zawsze się zastanawiałem jak można nagrać gitarę Sm-em kiedy ktoś o tym pisze. I przyznam że nie wiem do dziś (chyba że chodzi o zaszumioną gitarkę gdzieś daleko w tle).

Do pieców gitarowych SM 57 też brzmi bardziej konturowo i sucho niż pojemnik (chociażby SP B1). Wiem co mówię, bo testowałem oba.

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
twist21

Post autor: twist21 » poniedziałek 12 sty 2004, 21:02

Myśle że nikt tu nie mówi o nagrywaniu akustyka dynamicznym mikrofonem(!!!) natomiast mieszanka SM57 i dobry pojemnik na piecu może dać przyzwoite brzmienie.

Pozdrawiam

Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.

Pekin

Post autor: Pekin » poniedziałek 12 sty 2004, 23:37

Jak dla mnie to mikrofony dynamiczne (np. SM57 czy 58) nie nadają się do nagrywania gitar akustycznych - mają za małą czułość. Zawsze się zastanawiałem jak można nagrać gitarę Sm-em kiedy ktoś o tym pisze. I przyznam że nie wiem do dziś (chyba że chodzi o zaszumioną gitarkę gdzieś daleko w tle).

Do pieców gitarowych SM 57 też brzmi bardziej konturowo i sucho niż pojemnik (chociażby SP B1). Wiem co mówię, bo testowałem oba.

...

Świetnie..., możliwe, że gitary akustyczne lubią inne mikrofony, ale moje 100watowe lampiaki rozkręcone na przesterach bardzo pięknie współdziałają z SM-ami, w porównaniu z wzorowymi nagraniami , nie mam żadnych kompleksów...
Jestem muzykiem, gram na gitarze w kapeli, interesuję się też nagrywaniem dla własnych potrzeb i potrzeb mojej kapeli.

ODPOWIEDZ