Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc w sprawie jak mi się wydaje prostej ale z którą nie mogę sobie sam poradzić.
Korzystam z cubaseSX, klawiatury sterującej podłączonej przez midi in w SB Live i instumentów vst. Problem polega na tym że po naciśnięciu klawisza klawiatury dżwięk z vst słyszę po sekundzie. Przy korzystaniu z syntezatora karty nie ma opóżnienia. Również gdy ręcznie wpisuję dżwieki grają one bez opóźnienia. Prawdopodobnie problem tkwi w sterownikach ale gdzie i na jakie je zmienić. Bardzo proszę o w miarę szczegółowa podpowiedź bo nie jestem zbyt lotny w tych sprawach. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Opóżnione VST
-
Re: Opóżnione VST
...Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc w sprawie jak mi się wydaje prostej ale z którą nie mogę sobie sam poradzić.
Korzystam z cubaseSX, klawiatury sterującej podłączonej przez midi in w SB Live i instumentów vst. Problem polega na tym że po naciśnięciu klawisza klawiatury dżwięk z vst słyszę po sekundzie. Przy korzystaniu z syntezatora karty nie ma opóżnienia. Również gdy ręcznie wpisuję dżwieki grają one bez opóźnienia. Prawdopodobnie problem tkwi w sterownikach ale gdzie i na jakie je zmienić. Bardzo proszę o w miarę szczegółowa podpowiedź bo nie jestem zbyt lotny w tych sprawach. Z góry dziękuję i pozdrawiam....
Zapomniałem dodać że mam zainstalowany WIN 98SE
Korzystam z cubaseSX, klawiatury sterującej podłączonej przez midi in w SB Live i instumentów vst. Problem polega na tym że po naciśnięciu klawisza klawiatury dżwięk z vst słyszę po sekundzie. Przy korzystaniu z syntezatora karty nie ma opóżnienia. Również gdy ręcznie wpisuję dżwieki grają one bez opóźnienia. Prawdopodobnie problem tkwi w sterownikach ale gdzie i na jakie je zmienić. Bardzo proszę o w miarę szczegółowa podpowiedź bo nie jestem zbyt lotny w tych sprawach. Z góry dziękuję i pozdrawiam....
Zapomniałem dodać że mam zainstalowany WIN 98SE
......Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc w sprawie jak mi się wydaje prostej ale z którą nie mogę sobie sam poradzić.
Zapomniałem dodać że mam zainstalowany WIN 98SE...
windows tu nie ma nic do rzeczy. Potrzebujesz sterowników ASIO, których to SB live po prostu nie ma. Najlepszym rozwiązaniem było by zmiinić karte na taką, która je posiada (a jest ich nie mało).
Drugim rozwiązaniem jest zainstalowanie sterowników KX (przejrzyj płyty EiS). Są to stery ASIO napisane dla live, tylko z tego co wiem są z nimi jakieś problemy, dokładnie nie wiem gdyż live'a sie dawno pozbyłem. Słyszałem też coś o jakichś sterownikach "ASIO for all", ale niestety też ni znam. Spróbuj przejrzeć dokładniej forum.
Zapomniałem dodać że mam zainstalowany WIN 98SE...
windows tu nie ma nic do rzeczy. Potrzebujesz sterowników ASIO, których to SB live po prostu nie ma. Najlepszym rozwiązaniem było by zmiinić karte na taką, która je posiada (a jest ich nie mało).
Drugim rozwiązaniem jest zainstalowanie sterowników KX (przejrzyj płyty EiS). Są to stery ASIO napisane dla live, tylko z tego co wiem są z nimi jakieś problemy, dokładnie nie wiem gdyż live'a sie dawno pozbyłem. Słyszałem też coś o jakichś sterownikach "ASIO for all", ale niestety też ni znam. Spróbuj przejrzeć dokładniej forum.
Przeinstaluj wszystko poczawszy od karty muzycznej a kończąc na Cubasie. Miałem kiedyś taki problem i rozwiązałem go właśnie w ten sposób.
A i postaraj się zainstalować kartę muzyczną na sterownikach dołaczonych na oryginalnej płycie CD.
Pozdrawiam, Sroka
A i postaraj się zainstalować kartę muzyczną na sterownikach dołaczonych na oryginalnej płycie CD.
Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
u góry strony jest wyszukiwarka
- stevelukather
Słyszałem też coś o jakichś sterownikach "ASIO for all", ale niestety też ni znam. Spróbuj przejrzeć dokładniej forum....
Moj kumpel sciagnal z netu ASIO for all i dziala mu na SB Live bez pudla,wiec chyba warto sprobowac!SL.
Moj kumpel sciagnal z netu ASIO for all i dziala mu na SB Live bez pudla,wiec chyba warto sprobowac!SL.
...Słyszałem też coś o jakichś sterownikach "ASIO for all", ale niestety też ni znam. Spróbuj przejrzeć dokładniej forum....
Moj kumpel sciagnal z netu ASIO for all i dziala mu na SB Live bez pudla,wiec chyba warto sprobowac!SL....
Kto wie skąd ściągnąć taki sterownik jak ASIO for all? Czy kX Audio Driver to to samo? Ściągałem kx ale działanie tego sterownika na moim systemie skończyło się totalnym zawieszeniem.
Moj kumpel sciagnal z netu ASIO for all i dziala mu na SB Live bez pudla,wiec chyba warto sprobowac!SL....
Kto wie skąd ściągnąć taki sterownik jak ASIO for all? Czy kX Audio Driver to to samo? Ściągałem kx ale działanie tego sterownika na moim systemie skończyło się totalnym zawieszeniem.
......Słyszałem też coś o jakichś sterownikach "ASIO for all", ale niestety też ni znam. Spróbuj przejrzeć dokładniej forum....
...
Ludzie, zacznijcie wreszcie korzystać z wyszukiwarek.
Wpisujesz w Google: " asio4all " i masz:
http://michael.tippach.bei.t-online.de/asio4all/
Jeśli chodzi o KX i zwisy kompa po ponownym uruchomieniu, to pewnie wina WIN98. Na XP instalują się bardzo dobrze. Ja 3 razy musiałem reinstalować WIN98SE aż w końcu se odpuściłem i wrzuciłem XP.
Z kolei Asio4All też wymagają do pracy XP albo 2000.
Przeszukaj archiwum tego forum a znajdziesz sporo informacji o Asio.
...
Ludzie, zacznijcie wreszcie korzystać z wyszukiwarek.
Wpisujesz w Google: " asio4all " i masz:
http://michael.tippach.bei.t-online.de/asio4all/
Jeśli chodzi o KX i zwisy kompa po ponownym uruchomieniu, to pewnie wina WIN98. Na XP instalują się bardzo dobrze. Ja 3 razy musiałem reinstalować WIN98SE aż w końcu se odpuściłem i wrzuciłem XP.
Z kolei Asio4All też wymagają do pracy XP albo 2000.
Przeszukaj archiwum tego forum a znajdziesz sporo informacji o Asio.