Miernik poziomu średniego

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:

Miernik poziomu średniego

Post autor: medoramas » poniedziałek 17 lis 2003, 12:25

... czy istnieje jakaś darmowa wtyczka do mierzenia poziomu średniego nagrania w czasie rzeczywistym?

... pracuję w WaveLabie 3.0 - chciałbym móc podczas traktowania utworu np. limiterem zobaczyć, czy jego poziom nie będzie za niski, bądź za wysoki... dotyczy to "normalizacji" kawałków na płytę, by były takiej samej głośności. oczywiście wiem, że programy do edycji dźwięku mają opcję mierzenia średniego poziomu, ale dopiero "post factum"...

Awatar użytkownika
Markus

Re: Miernik poziomu średniego

Post autor: Markus » poniedziałek 17 lis 2003, 12:26

...... czy istnieje jakaś darmowa wtyczka do mierzenia poziomu średniego nagrania w czasie rzeczywistym?

... pracuję w WaveLabie 3.0 - chciałbym móc podczas traktowania utworu np. limiterem zobaczyć, czy jego poziom nie będzie za niski, bądź za wysoki... dotyczy to "normalizacji" kawałków na płytę, by były takiej samej głośności. oczywiście wiem, że programy do edycji dźwięku mają opcję mierzenia średniego poziomu, ale dopiero "post factum"......

PSP Vintage Meter

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 17 lis 2003, 14:51

chciałbym móc podczas traktowania utworu np. limiterem zobaczyć, czy jego poziom nie będzie za niski, bądź za wysoki... dotyczy to "normalizacji" kawałków na płytę, by były takiej samej głośności.

Kontrola głośności na podstawie pomierzonego poziomu średniego jest bez sensu. Zrób prosty eksperyment: użyj generatora sygnału wbudowanego do Wavelaba do wygenerowania dwóch plików zawierających proste fale: jednego sinusoidalnego i jednego prostokątnego, ale o tym samym poziomie średnim (w tym celu ustaw global level dla sinusa na 100% a dla prostokąta na 70%). Jeśli teraz przeprowadzisz analizę tych 2 plików, to zobaczysz, że w obu przypadkach wavelab pokaże poziom -3dB. Tymczasem subiektywna głośność prostokąta jest o wiele większa. Ten prosty przykład pokazuje, że wrażenie głośności jest subiektywne i zależy od spektrum sygnału, a poziom średni jest zupełnie nieadekwatnym kryterium głośności.

Wniosek: poziom głośności najlepiej ustawiać "na ucho".

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » poniedziałek 17 lis 2003, 23:15

Co nie oznacza, że miernik VU się nie przydaje. Najwięksi mistrzowie masteringu też go z używają

Awatar użytkownika
Piechnik

Post autor: Piechnik » poniedziałek 17 lis 2003, 23:37

...Kontrola głośności na podstawie pomierzonego poziomu średniego jest bez sensu. .....Wniosek: poziom głośności najlepiej ustawiać "na ucho"....

musisz jednak przyznać że utwory które mają trafić na tą sama płytę sa najczęściej zrealizowane w tym samym studio , na tym sammym sprzecie i w podobnej stylistyce a więc będą miały zbliżone spektrum, gdyz realizatorzy przeważnie dążą do tego aby album brzmiał spójnie a nie kazdy utwór z innej bajki.

podczas masteringu takiej płyty podpieranie się miernikiem poziomu średniego jest w pełni uzasadnione i ma sens.

także uważam że ucho jest najważniejsze jednak sam bardzo często podpieram się miernikami poziomu średniego aby uzyskac jak najbardziej zbliżoną głośnosc dla wszystkich utworów.

R.B.

Post autor: R.B. » wtorek 18 lis 2003, 08:40

......Kontrola głośności na podstawie pomierzonego poziomu średniego jest bez sensu. .....Wniosek: poziom głośności najlepiej ustawiać "na ucho"....

musisz jednak przyznać że utwory które mają trafić na tą sama płytę sa najczęściej zrealizowane w tym samym studio , na tym sammym sprzecie i w podobnej stylistyce a więc będą miały zbliżone spektrum, gdyz realizatorzy przeważnie dążą do tego aby album brzmiał spójnie a nie kazdy utwór z innej bajki.

podczas masteringu takiej płyty podpieranie się miernikiem poziomu średniego jest w pełni uzasadnione i ma sens.

także uważam że ucho jest najważniejsze jednak sam bardzo często podpieram się miernikami poziomu średniego aby uzyskac jak najbardziej zbliżoną głośnosc dla wszystkich utworów.

...

panowie o co chodzi z miernikamiem poziomu średniego? Jak to sprawdzić?

w jaki sposób?Jakie programy coś takiego mają, a jak mają to jak to użyć ? Wytłumaczcie - PLISSSSSSS.

i dzięki
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

R.B.

Post autor: R.B. » wtorek 18 lis 2003, 12:21

Panowie o co chodzi z miernikiem poziomu średniego? Jak to sprawdzić?

w jaki sposób?Jakie programy coś takiego mają, a jak mają to jak to użyć ? Wytłumaczcie - PLISSSSSSS.

i dzięki

Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » wtorek 18 lis 2003, 22:49

...Panowie o co chodzi z miernikiem poziomu średniego? Jak to sprawdzić?

i dzięki

...

O miernikach był niedawno artykuł w EiS.

Polecam również "Słowo o masteringu wg. Boba Katza"

http://www.studio.use.pl/download.html

piotr_kast

Post autor: piotr_kast » niedziela 18 lip 2004, 10:52

...... czy istnieje jakaś darmowa wtyczka do mierzenia poziomu średniego nagrania w czasie rzeczywistym?

... pracuję w WaveLabie 3.0 - chciałbym móc podczas traktowania utworu np. limiterem zobaczyć, czy jego poziom nie będzie za niski, bądź za wysoki... dotyczy to "normalizacji" kawałków na płytę, by były takiej samej głośności. oczywiście wiem, że programy do edycji dźwięku mają opcję mierzenia średniego poziomu, ale dopiero "post factum"......

Wprawdzie wysłałem e-maila zainteresowanej osobie, ale powtórzę to jeszcze raz na tym forum.

Mój sposób opiera się o użycie CEP (obecnie Adobe Audition) i własnoręcznie sporządzonego arkusza kalkulacyjnego Excel (minimum ver.2000). Po prostu skanuję każde nagranie i odczytane wartości w programie przepisuję do arkusza Excel. Skuteczność tego sposobu jest 100%. Najgłośniejsze nagranie jest ustawiane na -0.2 dB głośności maksymalnej. I nie ma mowy, aby którekolwiek z nagrań było przesterowane. Arkusz kalkulacyjny już o to zadba. Co powiecie na taki pomysł?

Na końcu pozostaje tylko odczytać głośność końcową dla danego nagrania w Excel i ustawić ją w CEP. To wszystko.

ODPOWIEDZ