Schemat blokowy Cubase

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
danarasz

Schemat blokowy Cubase

Post autor: danarasz » wtorek 22 mar 2005, 08:58

Czy ktoś wie gdzie można znaleźć porządny, kompletny schemat blokowy toru audio Cubase (najlepiej VST 5). Szukałem dość długo, znalazłem jakieś szczątkowe, w instrukcji nie ma nic ciekawego. Przydałby mi się taki schemat, bo co rusz robią mi się jakieś pętle sprzężenia. Nie mogę się jeszcze rozeznać w całości drogi sygnału.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MB

Re: Schemat blokowy Cubase

Post autor: MB » wtorek 22 mar 2005, 10:37

W Cubase NIE MA możliwości powstawania pętli czy sprzężeń. Jeśli masz takowe, to na 100% powstają one na zewnątrz programu, najprawdopodobniej w sprzęcie albo w sterowniku karty dźwiękowej (np. wielu początkujących użytkowników SBLive/Audigy bezmyślnie ustawia nagrywanie w trybie "What you hear" czyli nagrywają wszystko co słychać, w tym również to, co jest aktualnie odtwarzane, a ponieważ odtwarzany jest też podsłuch tego, co się nagrywa, zatem powstaje pętla). Dokładny opis struktury miksera i zależności wejść i wyjść (jak również omówienie podstawowych błędów popełnianych przez początkujących użytkowników) znajduje się w instrukcji do Cubase i zdecydowanie tam Cię odsyłam

Gulu

Post autor: Gulu » wtorek 22 mar 2005, 12:32

W Sound on Sound , chyba z 2003 roku był artykuł na temat miksera Cubasa z bardzo dokładnym schematem blokowym. Jak bedziesz miał problemy ze znaleziem to się odezwij to zrobie co pdf-a. :)

danarasz

Post autor: danarasz » wtorek 22 mar 2005, 13:13

Dzięki za wiadomości. Dobrze wiedzieć, że istnieje taki schemat. Zabieram się do szukania. Może zbyt skrótowo się wyraziłem co do sprzężeń. Racja, nie powstają w samym programie, ale w zestawie z mikserem karty. Jednak właściwe poprowadzenie sygnału w Cubase daje możliwość uniknięcia problemów i tu przydałby mi się schemat.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 22 mar 2005, 16:56

W Cubase nie można "poprowadzić" sygnału właściwie ani niewłaściwie. Ścieżka sygnału jest stała i dość trywialna. A wszystko DOKŁADNIE opisane w manualu. Masz przecież manual, prawda?

danarasz

Post autor: danarasz » wtorek 22 mar 2005, 17:17

...W Cubase nie można "poprowadzić" sygnału właściwie ani niewłaściwie. Ścieżka sygnału jest stała i dość trywialna. A wszystko DOKŁADNIE opisane w manualu. Masz przecież manual, prawda?...

Mam ten manual, ale jest to ponad 600 stron, a mnie jest potrzebna jedna podręczna kartka z diagramem, żeby nie nosić i nie wertować tych 600 stron przy jakimś problemie albo nie uczyć się tego na pamięć. Sprawdziłem wielokrotnie, że przy przepuszczaniu sygnału w różny sposób sprżężenia się pojawiają albo nie. Nawet wiem jak to zrobić i jak to działa. Ale analiza zawsze zajmuje to trochę czasu i schemat jest tu bardziej przydatny, niż manual.

Pozdrawiam

WG

Post autor: WG » wtorek 22 mar 2005, 17:39

http://www.soundonsound.com

W Cubase nie ma możliwości zrobienia sprzężenia.

PS. W manualach Steinberga nie ma takich schematów.

WG

Post autor: WG » wtorek 22 mar 2005, 17:44

danarasz

Post autor: danarasz » wtorek 22 mar 2005, 18:01

...Ups. Przepraszam.

Schemat Cubase VST

Schemat Cubase SX, Nuendo

...

Dzięki, już sobie to pobrałem. Chociaż przydałby się trochę dokładniejszy schemat, np. żeby zobaczyć w które miejsca są wpięte mierniki wysterowania - przed czy za instertami, FX-sami itp. albo potencjometry, przełączniki MUTE, IN itp.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ