Dwa monitory w Cubase SX 2.0

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
B.J.

Dwa monitory w Cubase SX 2.0

Post autor: B.J. » wtorek 20 gru 2005, 15:51

Witam

Siedze sobie właśnie i kombinuje, myśle, szukam, sprawdzam w googlach i nie moge ogarnąć następującej rzeczy.

Czy istnieje możliwość pracy z dwoma monitorami w Cubase tak żeby na jednym pokazane były ścieżki i zdarzenia a na drugim dajmy na to mixer bądź cokolwiek innego. Może się nie zgodzicie drodzy forumowicze, ale moim zdaniem jest to bardzo wygodne rozwiązanie przynajmniej dla mnie. Zostało ono już zastosowane np. Macromedia we Flashu zrobiła takie rozwiazanie. Już długi czas mnie to męczy, ale dopiero teraz znalazłem czas na szukanie odpowiedzi.
)))-------D'n'B-------->

Awatar użytkownika
harrypotter

Re: Dwa monitory w Cubase SX 2.0

Post autor: harrypotter » wtorek 20 gru 2005, 16:17

Oczywiscie, ze istnieje. Wystarczy rozciagnac okno Cubase na drugi monitor

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 20 gru 2005, 16:17

Czy istnieje możliwość pracy z dwoma monitorami w Cubase tak żeby na jednym pokazane były ścieżki i zdarzenia a na drugim dajmy na to mixer bądź cokolwiek innego.

=========

Oczywiście tak. Ale to nie zależy od Cubase tylko od ustawień Windows. Konkretnie zaś chodzi o ustawienia Pulpitu Windows - ustaw sobie tryb "rozciągnięty na dwa ekrany" i już. Wtedy odpal Cubase ( lub jakąkolwiek inną aplikację) zmaksymalizuj okno - ono wtedy zmaksymalizuje się do szerokości dwóch ekranów - i już. Wtedy sobie ustawija co chcesz i gdzie chcesz.

pozdrowienia

PS. To tylko jeden ze sposóbów
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. » wtorek 20 gru 2005, 16:47

Wielkie dzięki doszukiwałem się filozofi w tak prostej rzeczy serdecznie dziękuje i pozdrawiam
)))-------D'n'B-------->

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » wtorek 20 gru 2005, 18:12

=========

Oczywiście tak. Ale to nie zależy od Cubase tylko od ustawień Windows. Konkretnie zaś chodzi o ustawienia Pulpitu Windows - ustaw sobie tryb "rozciągnięty na dwa ekrany" i już. Wtedy odpal Cubase ( lub jakąkolwiek inną aplikację) zmaksymalizuj okno - ono wtedy zmaksymalizuje się do szerokości dwóch ekranów - i już. Wtedy sobie ustawija co chcesz i gdzie chcesz.

pozdrowienia

PS. To tylko jeden ze sposóbów...

No okej, jesli mozesz podac inne sposoby to chetnie przeczytam, bo u mnie

a) okna nie maksymalizuja sie na dwa ekrany, tylko na ten na ktorym sa (wieksza czescia, albo cos w tym stylu)

b) mam monitor 20" i 17" i zwyczajne powiekszenie okna nie za bardzo zdaje egzamin (tak czy tak, nie pasuje).

Najlepiej gdyby program obslugiwal dwa ekrany otwieraja jakos dwa okna, albo jakos inaczej... no w kazdym razie takiego czegos nie znalazlem. Jesli ktos zna rozwiazanie, to prosze o pomoc.

Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. » wtorek 20 gru 2005, 18:14

Coś mi tu jednak nie działą i jest to chyba jednak wina Cubase'a albo pominąłem jakąś opcje co jest raczej nie możliwe bo nie ma ich zbyt wiele. Myszka przejeżdża z jednego monitora na drugi a dokładniej z monitora na telewizor moge przenosić różne okna oprócz tych w Cubase
)))-------D'n'B-------->

Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. » wtorek 20 gru 2005, 23:26

Wygląda na to, że jestem skazany na jeden monitor spróbuje jeszcze napisać do producenta, albo jeszcze raz w helpie
)))-------D'n'B-------->

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » wtorek 20 gru 2005, 23:49

...Wygląda na to, że jestem skazany na jeden monitor spróbuje jeszcze napisać do producenta, albo jeszcze raz w helpie...

A transport- panel Cubase daje się przesunąć na drugie okno?
bębniarz

Awatar użytkownika
biawoj

Post autor: biawoj » środa 21 gru 2005, 00:33

...

Nie pamiętam dokładnie, która opcja w ustawieniach sterownika karty decyduje o zachowywaniu się maksymalizacji, mój komp z CUBASE stoi daleko daleko...

Ale rzeczywiście maksymalizacja okna często dotyczy tylko "primary display". Jeśli jednak mamy mychę przejeżdżającą z jednego ekranu na drugi, to okno główne cubasa trzeba po prostu rozciągnąć na dwa monitory ręcznie. Tak mam u siebie zrobione, bo ćwiczyłem ten sam problem. Nie będzie to więc okno zmaksymalizowane, chociaż zajmować będzie obydwa ekrany.

Wtedy wszystko, jak już zostało to wyżej powiedziane, można sobie rozstawiać wedle uznania, bo miejsca, zwłaszcza w rozdzielczościach wyższych niż XGA jest mnóstwo.

Co do problemu kolegi piszącego o różnych rozmiarach ekranów, sprawa i tak sprowadza się do natywnej rozdzielczości obydwu ekranów, i to tej pionowej. Jeśli jest taka sama (spotkać można monitory 1280x1024 i 17" i 21") to żaden problem, jeśli rozdzielczość pionowa jest różna, pozostaje obniżyć rozdzielczość temu co ma większą. Na CRT to nie roblem, ale na LCD to będzie bardzo słabo wyglądało...

Pozdrawiam!

BiaWoj
Jestem realizatorem dźwięku live, posiadam własną aparaturę nagłośnieniową 2x5kW TriAmp z 64 kanałami w miksie i 12 torami monitorowymi, oraz możliwością nagrywania do 72 kanałów na 3x Alesis HD24. Lubię czasem zatopić się w przestrzeniach wydobywanych z

j.bravo

Post autor: j.bravo » środa 21 gru 2005, 03:02

No dobra, kto pracuje na Cubase 2.0 na dwóch monitorach i nie ma dropów - zgłoś sie! Jak odłączyłem drugi monitor to się ich pozbyłem (Matrox G550, Asus P4PE, P4 2.4, 1Gb Ram, Creamware Pulsar2, UAD-1)
Jestem przystojny i młody

ODPOWIEDZ