Ableton Live czy Studio One - do mixu/masteringu
Re: Ableton Live czy Studio One - do mixu/masteringu
...Zaletą jest to, że mając wszystko zaczniesz ruszac głową, a nie myszką szukając złotych środków w postaci coraz lepszych VST do tej twojej obróbki....
A tam się coś posunęło z jakością? Porównywałem tylko wczesne pełne wersje i jak to z efektami pokładowymi bywa, było biednie.
...Możesz tez szukać interfejsów z innym DAW, np Cubase LE
Możesz kupić taniutki Reaper...
To jest mim zdaniem najlepsza opcja. Zarówno Cubase Elements, jak i Reaper są tanie, a zrobisz dużo więcej, nie ograniczając się tak bardzo. Możliwościami biją na głowę te darmówki. I tak naprawdę kryterium wyboru powinny być możliwości i łatwość pracy (czyli często przyzwyczajenia i preferencje) DAW, oraz parametry i możliwości interface'u, a nie fakt w jakim pakiecie co jest sprzedawane. To już na szczęście nie są czasy PT przywiązanego do sprzętu itp.
A tam się coś posunęło z jakością? Porównywałem tylko wczesne pełne wersje i jak to z efektami pokładowymi bywa, było biednie.
...Możesz tez szukać interfejsów z innym DAW, np Cubase LE
Możesz kupić taniutki Reaper...
To jest mim zdaniem najlepsza opcja. Zarówno Cubase Elements, jak i Reaper są tanie, a zrobisz dużo więcej, nie ograniczając się tak bardzo. Możliwościami biją na głowę te darmówki. I tak naprawdę kryterium wyboru powinny być możliwości i łatwość pracy (czyli często przyzwyczajenia i preferencje) DAW, oraz parametry i możliwości interface'u, a nie fakt w jakim pakiecie co jest sprzedawane. To już na szczęście nie są czasy PT przywiązanego do sprzętu itp.
Ostatecznie stwierdziłem, że będę tylko nagrywać, mixem/masteringiem zajmie się mój ziomek. Jaki darmowy DAW jest do tej 1 funkcji najlepszy? Fajnie jakby jakość była porządna.
W takiej sytuacji przy płatnym DAW chyba nie ma co zostawać, prawda?
Jak kupujesz to weź Reapera.Jest tani,mało waży i podobno można skombinować do niego spolszczenie.
Ja go testowałem i choć do samej produkcji nie jes tak wygodny jak FL Studio to do rejestracji i obróbki jest o wiele wygodniejszy.Tylko że nie widziałem żadnych VTS do tego DAW. Poszukaj jakiejś wersji DEMO i zobacz który program najbardziej ci odpowiada
Ja go testowałem i choć do samej produkcji nie jes tak wygodny jak FL Studio to do rejestracji i obróbki jest o wiele wygodniejszy.Tylko że nie widziałem żadnych VTS do tego DAW. Poszukaj jakiejś wersji DEMO i zobacz który program najbardziej ci odpowiada
Podium free jest bardzo przyzwoity
Studio One 3 Prime
Pro Tools First
Samplitude Pro X Silver
OhmStudio (online)
...
...Pełne, godne polecenia free
drummer
Podsumowanie w nowym temacie, ponieważ raczkującym się przyda, a tego postu mogą w przyszłości nie znalezć w wyszukiwarce. Wielkie dzięki w szczególności mytnikowi za dotychczasową pomoc
http://www.eis.com.pl/pl/modules.php?mop=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=33053&forum=11