Ableton Live czy Studio One - do mixu/masteringu

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Paweł

Re: Ableton Live czy Studio One - do mixu/masteringu

Post autor: Paweł » czwartek 03 mar 2016, 14:41

...Zaletą jest to, że mając wszystko zaczniesz ruszac głową, a nie myszką szukając złotych środków w postaci coraz lepszych VST do tej twojej obróbki....

A tam się coś posunęło z jakością? Porównywałem tylko wczesne pełne wersje i jak to z efektami pokładowymi bywa, było biednie.

...Możesz tez szukać interfejsów z innym DAW, np Cubase LE
Możesz kupić taniutki Reaper...

To jest mim zdaniem najlepsza opcja. Zarówno Cubase Elements, jak i Reaper są tanie, a zrobisz dużo więcej, nie ograniczając się tak bardzo. Możliwościami biją na głowę te darmówki. I tak naprawdę kryterium wyboru powinny być możliwości i łatwość pracy (czyli często przyzwyczajenia i preferencje) DAW, oraz parametry i możliwości interface'u, a nie fakt w jakim pakiecie co jest sprzedawane. To już na szczęście nie są czasy PT przywiązanego do sprzętu itp.

Awatar użytkownika
Zorian

Post autor: Zorian » czwartek 03 mar 2016, 19:19

Ostatecznie stwierdziłem, że będę tylko nagrywać, mixem/masteringiem zajmie się mój ziomek. Jaki darmowy DAW jest do tej 1 funkcji najlepszy? Fajnie jakby jakość była porządna.

Awatar użytkownika
Zorian

Post autor: Zorian » poniedziałek 07 mar 2016, 11:17

W takiej sytuacji przy płatnym DAW chyba nie ma co zostawać, prawda?

laser777

Post autor: laser777 » poniedziałek 07 mar 2016, 12:04

Jak kupujesz to weź Reapera.Jest tani,mało waży i podobno można skombinować do niego spolszczenie.
Ja go testowałem i choć do samej produkcji nie jes tak wygodny jak FL Studio to do rejestracji i obróbki jest o wiele wygodniejszy.Tylko że nie widziałem żadnych VTS do tego DAW. Poszukaj jakiejś wersji DEMO i zobacz który program najbardziej ci odpowiada

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 07 mar 2016, 12:06

Podium free jest bardzo przyzwoity

Studio One 3 Prime

Pro Tools First

Samplitude Pro X Silver

OhmStudio (online)

...

...Pełne, godne polecenia free

drummer

Awatar użytkownika
Zorian

Post autor: Zorian » poniedziałek 07 mar 2016, 15:18

Podsumowanie w nowym temacie, ponieważ raczkującym się przyda, a tego postu mogą w przyszłości nie znalezć w wyszukiwarce. Wielkie dzięki w szczególności mytnikowi za dotychczasową pomoc Smile

http://www.eis.com.pl/pl/modules.php?mop=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=33053&forum=11

ODPOWIEDZ