Pliki MIDI do zewn. sekwencera?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
student

Re: Pliki MIDI do zewn. sekwencera?

Post autor: student » poniedziałek 16 lut 2004, 22:17

Kiedyś wpadłem na pomysł aby odtwarzać midi z Atari ST (bez monitora). Miałem specjalnie napisany program do tego (wtedy własnoręcznie napisany w asemblerze bo innego jezyka wtedy nie znałem jeszcze na Atari ST). Już nie pamiętam ale to było ładnych 10 lat temu - wow. I powiem szczerze, że to przewyższało znacząco możliwości takiej stacji MDF, którą sprzedałem chyba (nie pamiętam) na rzecz takiego właśnie rozwiązania. Wszystko działo się troszeczkę po omacku ale to kwestia przyzwyczajenia

Program ładował się automatycznie po uruchomieniu Atari ST i np. pod klawiszami funkcyjnymi miałem przełączanie się pomiędzy lokatorami w songu, pod +- zmiana tempa, była zmiana tonacji, start, stop , tap tempo itd. itd.Tych skrótów było naprawdę sporo. Nazwę pliku wybierałem sobie za pomocą klawiszy alfanumerycznych, wystarczyło wpisać pierwsze litery utworu. Dodatkowo diody Atari ST zaprogramowałem tak ażeby informowały mnie o sytuacji w danej chwili, np. załadowany plik czy inne komunikaty. No i miało to jeszcze taką zaletę, że mogłem załadować następny utwór w trakcie odtwarzania dotychczasowego. Atari ST w porówaniu do MAC'a i PC było tak stabilne, że można było na nim pracować kilka dni.

...

A ja na początku lat osiemdziesiątych zrobiłem sobie automat perkusyjny w pełni programowany, (potem pewien klawiszowiec go używał na jakimś festiwalu el-muzyki...) i się nie chwalę.. :) :) :) :P

Pozdr.

WG

Post autor: WG » poniedziałek 16 lut 2004, 22:57

odpowiedzial - nie, a trzeba? po co? Nie restartowalem od wakacji...

Nigdy nie zostawiałem pececika na dłużej niż kilkanaście godzin. Chociaż pewnie nic by mu się nie stało ale pewności nigdy nie ma

To tak o stabilnosci makow - ale kiedys, dawno temu ...

Chyba trzeba trochę czasu aby stabilność OSX dogoniła Windows.

Ale tak jak spojrzeć na historię Windowsa to chyba nadszedł kres jego możliwości a więc może być już tylko lepiej

Mac OSX powstał od nowa i może to jest właśnie dobra recepta na sukces. Fajnie to skomentował Kazik w wywiadzie dla "EiS": cała budowla wzniesiona na fundamencie ... Billa Gatesa ... jest porównywalna do wysokiego budynku, w którym po zakończeniu budowy okazuje się, że jeden fundament jest popsuty. Więc teraz trzeba kombinować, ponieważ za drogie byłoby zburzenie tego budynku i stawianie od nowa wszystkiego, aby on mimo to na trzech dobrych fundamentach sie utrzymał, z tym felernym cały czas muszą walczyć.

Z kolei Linux wg. mnie to nie tędy droga. Nie ma szans na powstanie dobrego systemu gdy buduje go tysiące osób i wnosi poprawki co chwila to tu to tam. IMO Linux nie ma większych szans na sukces i zawsze będzie w cieniu.

Więc co nam pozostaje Mac OSX, Windows, a może jednak jest gdzieś jeszcze te przysłowiowe "światełko w tunelu" dla nas !?

OT:

Miałem kilkanaście latek jak zobaczyłem gdy mój znajomy bawi się nutkami na ekranie a obok D-50 (wtedy to był instrument). I od tego czasu nie myślałem o niczym innym, żeby mieć ten niewielki komputerek od niego. No i miałem. To był właśnie mój pierwszy Atari ST. Potem już była ich cała seria. Różne systemy operacyjne, różne modele. Chyba pierwszy wtedy sekwencer jaki dotknąłem to był PRO-24 (o ile dobrze pamiętam). Proste ale tak mnie wciągało, że hej. Gdyby ktoś wtedy mi dał do ręki dzisiejszego laptopa to chyba uznałbym, że przybył z kosmosu

Heh. To były fajne czasy.

Awatar użytkownika
student

Post autor: student » poniedziałek 16 lut 2004, 23:23

............ To był właśnie mój pierwszy Atari ST. Potem już była ich cała seria. Różne systemy operacyjne, różne modele. Chyba pierwszy wtedy sekwencer jaki dotknąłem to był PRO-24 (o ile dobrze pamiętam). Proste ale tak mnie wciągało, że hej. Gdyby ktoś wtedy mi dał do ręki dzisiejszego laptopa to chyba uznałbym, że przybył z kosmosu

Heh. To były fajne czasy....

Właśnie....

A propos laptopów....

Czy byłby pan uprzejmy podpowiedzieć... potrzebuję laptopa do odtwarzania plików audio, jaki model wybrać, biorąc pod uwagę jakość toru audio - bo większość modeli raczej kiepsko sie prezentuje na tym polu...(szumy, kiepskie pasmo, zakłócenia związane z pracą dysku...); chodzi mi o raczej dolny przedział cenowy.... :)

Pozdr.

Awatar użytkownika
axelus

Post autor: axelus » sobota 21 lut 2004, 09:11

...Moduł ten nie posiada stacji dyskietek, więc nie mamy możliwości zaimportowania pliku midi do niego.

Również nie znam i nie znalazłem żadnego oprogramowania do niego, które pozwalało by na szybkie przesłanie takiego pliku poprzez MIDI Bulk Dump....

zastosowalem sie do powyzszej rady ( nawet kabel midi nowy kupilem ) iii

sygnal midi wychodzi z niego --- pracuje na cubasie --- ale nie chce mi sie zapisywac przez midi nie wiem gdzie moze byc problem
[Post edytowany przez Admina w dniu 21/02/2004]

ODPOWIEDZ