Jestem posiadaczem Cubase SL3. Dziala. Nie robi mi zadnych niespodzianek. Ja nie mam czasu na niespodzianki wiec moj komputer na ktorym pracuje z audio nie jest siedliskiem setek mniej lub bardziej niepotrzebnych programow. Wine za wieszanie sie ponosi jakas wtyczka - tak jak pisali przedmowcy. Wywal ja i sciagnij nowsza wersje jesli jest takowa. Jak nie - zapomnij o tej wtyczce i poszukaj innej robiacej to samo lub podobnie. Jesli to byla wtyczka piracka - nie dziw sie - ktos ja pewnie zle scrackowal. Jesli to piracki Cubase - tez sie nie dziw - zapewne moze byc tez zle scrackowany - juz widzialem takie wersje tu i tam

1. Postaw czysty Windows i go nie zasmiecaj byle czym.
2. Jak zamierzasz go zasmiecac to zrob czysty (bez programow ale z update'ami) obraz systemu jakims programem do robienia obrazow partycji bo szkoda czasu na instalowanie i konfigurowanie windy jak znow przestanie byc wydajna.
3. Dobrze robi odchudzenie windy nLite'm - staje sie mocno bardziej "polegalna na" ale to sztuczki dla bardziej zaawansowanych.
4. Nie wrzucaj do folderu z wtyczkami VST wszystkiego jak popadnie bo wylowienie wtyczki (wtyczek) ktore robia ci "kuku" stanie sie mordega nie do przejscia

5. Nie wrzucaj wtyczek do folderu VSTPLUGINS w katalogu cubase. Zrob inny folder dla wtyczek i ustaw go w panelu "Plugin information".
6. Porzadek porzadek i jeszcze raz porzadek.
7. Praca z aplikacjami audio w kompie to jak pilotowanie powaznego jumbojeta. Tego sie nie da robic przyslowiowym "jednym palcem" i bezmyslnie. Obserwuj bacznie zachowania programu podczas pracy a szybko sie nauczysz co mu sluzy a co nie. Jak sie juz nauczysz przywar programu to praca stanie sie latwiejsza bo bedziesz mial nawyki omijania pulapek.
8. Instrukcje sa po to zeby je CZYTAC
9. internet jest po to aby SZUKAC
10. Chcesz sie bawic w muzyke na kompie? Jezyk angielski bedzie conajmniej przydatny jesli nie niezbedny.
powodzenia!

[addsig]