Windows 8?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Zbynia

Re: Windows 8?

Post autor: Zbynia » środa 19 gru 2012, 13:19

No właśnie brak aero - to dodawało uroku systemowi a znów jakis tam strasznych wymagań nie miało - o tyle wkurzające że w wersji beta było 

Menu start mozna sobie dorobić - z tym podobno nie problem

Awatar użytkownika
bozenkaa

Post autor: bozenkaa » czwartek 20 gru 2012, 11:01

Ja używam 7 i jestem zadowolona, do 8 nie mogę się jakoś przekonać jeszcze

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 20 gru 2012, 13:46

...Menu start mozna sobie dorobić - z tym podobno nie problem...

Oczywiście, że można, bo generalnie w Win 8 nie ma praktycznie rzeczy której nie można W sieci bez trudu można znaleźć mniej lub bardziej kosztowne programy, które to zrobią (ostatnio wręcz wysyp). Tylko po co ta cała akcja?
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest założenie sobie na pulpicie (niekafelkowym) katalogu do którego wystarczy wrzucić skróty głównych/najczęściej używanych programów. Zaletą tego rozwiązania będzie m.in. i to, że pod "prawoklikiem" mamy natychmiastowy dostęp do opcji uruchamiania danego programu, w tym jako administrator. A w tym systemie ciężko to wręcz przecenić.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 20 gru 2012, 14:34

...
Oczywiście, że można, bo generalnie w Win 8 nie ma praktycznie rzeczy której nie można W sieci bez trudu można znaleźć mniej lub bardziej kosztowne programy, które to zrobią (ostatnio wręcz wysyp). Tylko po co ta cała akcja?
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest założenie sobie na pulpicie (niekafelkowym) katalogu do którego wystarczy wrzucić skróty głównych/najczęściej używanych programów. Zaletą tego rozwiązania będzie m.in. i to, że pod "prawoklikiem" mamy natychmiastowy dostęp do opcji uruchamiania danego programu, w tym jako administrator. A w tym systemie ciężko to wręcz przecenić....

Zgadza się. Można to obejść bez modyfikacji na wiele sposobów. Ale ja przykładowo nie kiedy instaluje sporo rzeczy nie zawsze pamiętam o tym żeby jakąś ikonkę wyciągnąć sobie na pulpit. Menu start jest takim trochę składzikiem/śmietnikiem gdzie każda aplikacja dodaje skróty do podstawowych składników i są ułożone alfabetycznie. To daje mi zawsze ten komfort że wiem że sobie znajdę to co chce w Menu Start, właśnie dlatego że dzieje się to prawie automatycznie podczas instalacji softu. Lubię ten śmietnik Menu Start bo tam prawie wszystko jest (lub wyszukiwarka) i nie wywala mi całego ekranu - mały jest po prostu

Piszę o tym trochę jak ignorant bo nie mam Win8 i nie mam żywego doświadczenia, ale z opisów i prezentacji nowe kafelkowe menu raczej tak nie działa. Z pewnością jednak będzie się trzeba do tego przyzwyczaić i tyle.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 20 gru 2012, 14:39

Jeszcze jedno, Start to jeszcze bardzo szybki dostęp do panelu sterowania, drukarek i głównego folderu napędów co mnie się osobiście bardzo podoba. Nie wiem jak to jest rozwiązane w 8. Pasek zadań mam nadzieję działa identycznie jak w 7?

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 20 gru 2012, 15:11

...Nie no z tymi opiniami coś nie tak - w xp lezała obsługa sprzetu(mimo olbrzymich mozliwości dużo błędów było w systemie) - nieraz cos powazniejszego(jakiś sprzet pro) wypięte z usb potrafiło wywalić bluescreen. wykańczały go czeste zmiany sterowników - sam nie panował nad swoim bałaganem, lubił gubić pliki systemowe szczególnie jak sie wyłączyło go awaryjnie ... 

Nie przesadzajmy. Ja siedzę jeszcze na XP (z różnych względów). I jakkolwiek obsługa śladowej jak na dzisiejsze wymagania instrumentów ilości RAMu, jest jedynym motywem który skłania mnie jak w domu, tak i robocie do przemyśleń o maksymalnie bezproblemowym przejściu na 7, to nie pamiętam kiedy widziałem blue screen. Nie wiem co trzeba z poprawnie poinstalowanym komputerem robić żeby tak notorycznie, jak piszecie wywalać system. Reinstalkę w domu robiłem 4 lata temu, przy przejściu na i5 i działa bezproblemowo do tej pory. W robocie też jakoś podobnie. A tam się trochę różnych sprzętów i oprogramowania przewinęło (instalacje i deinstalacje). Nie uważam żeby w tych czasach sensowne było proponować komukolwiek ten system, ale nie popadajmy w skrajności. Jeśli ktoś z jakichś względów nie potrzebuje więcej RAMu, to nie ma co wpadać w panikę.

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 20 gru 2012, 17:53

...Jeszcze jedno, Start to jeszcze bardzo szybki dostęp do panelu sterowania, drukarek i głównego folderu napędów co mnie się osobiście bardzo podoba. Nie wiem jak to jest rozwiązane w 8. Pasek zadań mam nadzieję działa identycznie jak w 7? ...

Powiem tak. Otóż jeśli ktoś przechodzi na Win 8 wprost z XP, nawet z jakimś tam zacięciem programistycznym, to Win 8 może go co nieco zdziwić (czyt. wkurzyć na maksa). Ale jak już zacznie powoli sobie układać w swej łepetynie ten system, to wręcz nagle (a tak było z moją skromną osobą) okazuje się, że jest całkiem logicznym.

Wystarczy jedynie załapać co to są, po co i dlaczego znalazły się w nim owe kafelki, jak nimi administrować, jakie mają "zaczepienia" co do swych właściwości z głównym pulpitem (bo mają) oraz gdzie znaleźć główne ustawienia systemu (to akurat proste). Gdy już to załapiemy, to z tym systemem (na biurku/pulpicie) można zrobić praktycznie wszystko, a nawet więcej

Uwaga:

- jeśli zmieniacie platformę, to poznajcie ją wpierw możliwie najlepiej, dopiero później instalujcie soft, który już znacie;

- nie dajcie się skusić na programy, które cokolwiek w nowym systemie zrobią coś za Was. Bo szkoda kasy, a przy tym jeśli wszystko będzie OK, to już pewnie nigdy nie będziecie wiedzieć o co naprawdę w owym, nowym systemie chodziło;

- bo oczywiście wszystko będzie cacy aż się coś nie posypie. A wtedy sprawę uratuje najczęściej już tylko reinstalka po całości
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 20 gru 2012, 18:12

...Ja siedzę jeszcze na XP (z różnych względów). I jakkolwiek obsługa śladowej jak na dzisiejsze wymagania instrumentów ilości RAMu, jest jedynym motywem który skłania mnie jak w domu, tak i robocie do przemyśleń o maksymalnie bezproblemowym przejściu na 7, to nie pamiętam kiedy widziałem blue screen. Nie wiem co trzeba z poprawnie poinstalowanym komputerem robić żeby tak notorycznie, jak piszecie wywalać system...

Wszystko się zgadza!

Na swym redakcyjnym 5-letnim netbooku(!) MSI 100 mam system XP. I gdyby nie fakt, że ponoć upadł mojej córce podczas zamykania systemu (przez co nieco posypał się sam dysk) nie zawracałbym sobie głowy z nowym sprzętem i systemem. Przez cały czas jego użytkowania nie robiłem na nim żadnej reinstalki, instalowałem wszystkie uaktualnienia, tudzież możliwe i "niemożliwe" programy celem testów redakcyjnych i nigdy, przenigdy nie widziałem nawet jednego bluescreena. Uwierzycie?

Po gruntownym scandysku, a przy okazji i wymianie wiatraka netbook chodzi dalej na tym samym systemie! I choć wielu danych nie udało się odzyskać, głównie użytkownika, to sam system (stary) chodzi wciąż jak szwajcarski zegarek.
[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 20 gru 2012, 19:07

Paweł to nie sa skrajności - lata pracy z wieloma xp nie pozwalaja mi powiedziec ze jest bardzo stabilny i trwały...vista/win7 jest znacznie lepszym systemem pod tym wzgledem - fakt wymagania tez ma ale te wymagania to nic dla średniej klasy komputerów z czasów premiery visty

druga rzecz to obsłiga nowych rzeczy - niestety ta na xp jest i już pozostanie kiepska więc zwykłą głupota do komputera nie starszego niż 3 lata jest ładować xp(nie mówie tu o odpadach jak tak zwane netbooki) bo zwyczajnie nie jest w stanie wykorzystać mozliwości sprzetu jak nalezy

pewnych rzeczy choćbyś chciał to nie przeskoczysz

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 20 gru 2012, 19:44

... więc zwykłą głupota do komputera nie starszego niż 3 lata jest ładować xp(nie mówie tu o odpadach jak tak zwane netbooki) bo zwyczajnie nie jest w stanie wykorzystać mozliwości sprzetu jak nalezy...

Netbooki to doskonałe sprzęty do różnych zastosowań i tylko sprawą świadomych ich ograniczeń użytkowników jest to, czy sprawdzą się w pracy, czy nie. Natomiast prawdą jest, że do nowego sprzętu nie ma co zaprzęgać starych koni XP. Dlatego też dla nowych sprzętów doradzałbym już tylko Win 8. Do tego jakiś (jako drugi, wcale nawet nieduży, np. 12") ekran dotykowy i na dzień dzisiejszy będzie to wypas na maksa.
[addsig]

ODPOWIEDZ