Cubase SL 3.1 i SX 2.0 kompatybilność sesji

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Hubba

Re: Cubase SL 3.1 i SX 2.0 kompatybilność sesji

Post autor: Hubba » środa 14 wrz 2005, 10:25

...Kompatybilność wersji w górę i w dół POWINNA BYĆ. Gdybym był szanującym się producentem oprogramowani to bym o to zadbał.

Jesli chodzi o kompatybilnosc w gore, to nie bylbys w stanie rozwinac oprogramowania nie dodajac nowej funkcjonalnosci czy nie zmieniajac struktur danych. W koncu nie jestes w stanie przewidziec, w ktora strone ewaluuje program. Kompatybilnosc w dol, owszem. I to dziala w przypadku Cubase'a. Mozesz w SX3 w dowolnym momencie otworzyc projekt z SX2 czy SX 1, ale nie mozesz sie spodziewac, ze w SX 1 otworzysz projekt z SX3, bo roznica miedzy tymi wersjami jest dosc spora. Jesli chodzi o otwieranie sesji SX2 w SL3 jest mala szansa, ze to sie uda w pelni poprawnie, nawet gdy w SX2 nie uzywano elementow specyficznych dla wersji SX. Miedzy SL a SX jest spora roznica w strukturach danych, jest zatem szansa i to duza, ze zapisywane projekty w jednej i drugiej wersji rowniez sie roznia.

Tu nie ma co deliberowac.

Hubi

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 14 wrz 2005, 10:39

Panie Hubi Nikt nie mówi o otwieraniu projektów SX3 w np. SE czy inaczej. Chodzi o to że Herr Steinberg powinien , moim zdaniem, opracować mechanizmy pozwalające na konwersję takich projektów do starszcyh wersji. Zdajemy sobie wszyscy sprawę z tego, że nie da się tego zrobić w 100% bo i inne wtyczki i inny audio engine i pewno jeszcze mnóstwo innych rzeczy, ale mechnizm czuwający na poprawnością takiej operacji powienien się dać zrobić. Ja bym go jeszcze wzbogacił raport w postaci pliku TXT informujący mnie o tym czego się nie dało aco się dało.

Ja w ogóle nie jestem programistą i nie zamierzam być i w sumie nie interesują mnie tłumaczenia typu co się da a czego się nie da, co jestem w stanie a czego nie jestem w stanie......ganz pomada ! ja jestem Użytkownik Zwykły i mam Sugestię Użytkownika, a gdybym był autorem oprogramowania to byłbym czuły na Sugestie Użytkowników. Ty nie?

Pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 14 wrz 2005, 10:50

...Panie Hubi Nikt nie mówi o otwieraniu projektów SX3 w np. SE czy inaczej.

Nie panujmy sobie . Wydaje mi sie, ze jednak w calym watku chodzi o otwieranie sesji SX2 w SL3 ?

Chodzi o to że Herr Steinberg powinien , moim zdaniem, opracować mechanizmy pozwalające na konwersję takich projektów do starszcyh wersji.

Szczerze powiedziawszy to nie jest jedyne oprogramowanie nie oferujace tego typu funkcjonalnosci. To jest swego rodzaju ochrona inwestycji .

Ja w ogóle nie jestem programistą i nie zamierzam być i w sumie nie interesują mnie tłumaczenia typu co się da a czego się nie da, co jestem w stanie a czego nie jestem w stanie......ganz pomada ! ja jestem Użytkownik Zwykły i mam Sugestię Użytkownika, a gdybym był autorem oprogramowania to byłbym czuły na Sugestie Użytkowników. Ty nie?

Ja rowniez, co nie zmienia postaci rzeczy, ze takich sugestii sa tysiace- wystarczy rzucic okiem na forum Cubase'a. Poniewaz Steinberg, jak kazda inna firma, jest instytucja zarabiajaca pieniadze, musi rozwazyc, ktore sugestie brac pod uwage, ktore nie. Mysle, ze Steinberg i tak niezle wywiazuje sie w tych sprawach- rowniez odsylam na forum.

Rowniez pozdrawiam

Hubi

pawello

Post autor: pawello » środa 14 wrz 2005, 12:25

Nie panujmy sobie . Wydaje mi sie, ze jednak w calym watku chodzi o otwieranie sesji SX2 w SL3 ?

ALEZ NIE!!! PO TRZYKROC NIE do cholery! Bo trace juz cierpliwosc..

Niech pan sobie wypbrazi ze SL3 otworzyl BEZ PROBLEMU i dobrze oczywiscie projekt z SX2! Za to odwrotnie to sie juz nie dzieje! Prosze czytac UWAZNIE watek co???????

To jest swego rodzaju ochrona inwestycji .

Ochrona czego? Skoro kurde nie moge otworzyc sobie w domu projektu przyniesionego ze studia i na nim pracowac - bo potem gdy go zapisze w domu to nie otworze potem w studio to jest SKANDAL i badziewiarstwo prosze Pana Po to kupilem legalne oprogramowanie abym na nim mogl PRACOWAC - wiec skoro jest wadliwe to trzeba zwrocic na to uwage producentowi - czyz NIE?

Sluchajcie! to jest POWAZNA sprawa i nie dotyczy ona tylko mnie ale wszystkich posiadaczy i uzytkownikow Cubase! Debata ma na celu poprawe sytuacji anie przepychanki.. Na razie widze wrcholstwo jak zwykle na tym forum a strasznie malo konkretow.. Proponuje - zglaszajcie w tym watku inne bledy ktore byscie POPRAWILI.. Nie mowie o ulepszeniach ale o ewidentnych bledach..
[addsig]
pozdrawiam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 14 wrz 2005, 13:23

ciezko zadbac o kompatybilnosc w dol jak sie wprowadza nowe rzeczy

aczkolwiek moze jest mozliwosc zapisania sesji kompatybilnej z poprzednia wersja?

dlatego wole prace na samplitude....kilka wersji a problemow nie ma - co najwyzej trzeba przyporzadkowac wyjscia fizyczne na innej karcie,ale pluginy itp klopotow nie robia

no ale to tez tak na boku bo wiadomo ze nikt sie nagle nie przezuci hehe

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 14 wrz 2005, 13:43

ALEZ NIE!!! PO TRZYKROC NIE do cholery! Bo trace juz cierpliwosc..

Niech pan sobie wypbrazi ze SL3 otworzyl BEZ PROBLEMU i dobrze oczywiscie projekt z SX2! Za to odwrotnie to sie juz nie dzieje! Prosze czytac UWAZNIE watek co???????

Mea culpa. Zatem tym bardziej nie mozesz sie spodziewac, ze to bedzie dzialac. Oprogramowanie nie jest kompatybilne wstecz. Koniec i kropka.

To jest swego rodzaju ochrona inwestycji .

Ochrona czego? Skoro kurde nie moge otworzyc sobie w domu projektu przyniesionego ze studia i na nim pracowac - bo potem gdy go zapisze w domu to nie otworze potem w studio to jest SKANDAL i badziewiarstwo prosze Pana Po to kupilem legalne oprogramowanie abym na nim mogl PRACOWAC - wiec skoro jest wadliwe to trzeba zwrocic na to uwage producentowi - czyz NIE?

To nie jest skandal ani tym bardziej badziewiarstwo. Gdybys choc raz w zyciu prowadzil projekt polegajacy na napisaniu oprogramowania, a potem je sprzedawal jako produkt i wspieral, mialbys zgola odmienne zdanie.

Nie mozesz oczekiwac od producenta, zeby spelnial kazda zachcianke uzytkownikow. Jak juz pisalem Stainberg jest firma zarabiajaca pieniadze. Musi dbac o to, zeby najnowszy produkt byl konkurencyjny i na wysokim poziomie. Oznacza to ped do przodu, ograniczanie kosztow i czasu potrzebnego na staly rozwoj produktu. Rozwoj produktu czesto wymusza zmiany struktur danych aby produkt byl bardziej funkcjonalny, latwiejszy w uzytkowaniu itd. wlasnie ku zadowoleniu uzytkownikow. To, ze nie mozna otworzyc projektu z nowszej wersji w starszej wersji NIE JEST WADA oprogramowania, tylko brakiem pewnej funkcjonalnosci (moim skromnym zdaniem dosc watpliwej, bo trudnej do osiagniecia). Co wiecej, Steinberg w zaden sposob nie ukrywa braku kompatybilnosci miedzy wersjami SL czy SX ani tym bardziej kompatybilnosci wstecz. Kupujac ta czy inna wersje zwyczajnie nie sprawdziles jak ma sie sprawa z kompatybilnoscia wersji, z ktorymi pracujesz, zatem mozesz miec pretensje tylko do siebie. A co do ochrony inwestycji, firmie zarabiajacej pieniadze zalezy po prostu na tym, zebys tego SX2 upgrade'owal do SX3 i tyle. Wtedy nie bedzie problemow, o ile oczywiscie nie bedziesz zapisywal projektow typowych tylko dla wersji SX.

Sluchajcie! to jest POWAZNA sprawa i nie dotyczy ona tylko mnie ale wszystkich posiadaczy i uzytkownikow Cubase! Debata ma na celu poprawe sytuacji anie przepychanki.. Na razie widze wrcholstwo jak zwykle na tym forum a strasznie malo konkretow.. Proponuje - zglaszajcie w tym watku inne bledy ktore byscie POPRAWILI.. Nie mowie o ulepszeniach ale o ewidentnych bledach..

Proponuje troche poluzowac warkocze. Czytuje forum Steinberga regularnie i nie przypominam sobie aby taka funkcjonalnosc zostala zgloszona (moze zostala, ale musialem przeoczyc). Jest duzo wiecej powazniejszych problemow do poprawienia niz kompatybilnosc wersji wstecz.

Klaniam sie

Hubi

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 14 wrz 2005, 14:34

To, ze nie mozna otworzyc projektu z nowszej wersji w starszej wersji NIE JEST WADA oprogramowania, tylko brakiem pewnej funkcjonalnosci (moim skromnym zdaniem dosc watpliwej, bo trudnej do osiagniecia). **********************

Po prostu trzeba dorobic export do poprzedniej wersji, z oczywistymi w tym miejscu ograniczeniami. Sprawa conieco delikatna i pracochlonna, ale jak najbardziej mozliwa. Sam dorabialem cos takiego w programie ktory swego czasu rozwijalem na zamowienie jednego radia. Mico$oft Office ma exportery do wszystkich wersji po kolei poczawszy od 2x. CorelDraw podobnie - do wersji 1.

Brak tego jest powazna wada, gdyz ogranicza wymiennosc plikow pomiedzy roznymi studiami. Dziwie sie temu, gdyz 1.wymiennosc byla jednym z celow Cubase3 (vide "dummy plugin" w miejsce nieistniejacego w danym systemie) oraz 2.praca w kilku studiach jest w zasadzie konieczna w wiekszosci profesjonalnych projektow. Wymiennosc plikow to jest cos co ProTools posiada dopracowane perfekcyjnie (z tego co slyszalem, nie sprawdzalem osobisicie) - i miedzy innymi dzieki takim szczegolom jest tak cenione i jego przewaga sie utrzymuje.

Z drugiej strony Cubase nie jest pozycjonowany do profesjonalistow... i moze to wlasnie dlatego. Ciekaw jestem jak to jest w Nuendo? A, no i czy jest wymiennosc pomiedzy Cubase a Nuendo?

Dobrze ze chociaz import dorobili... tak czy inaczej jest to prawie nic nie przeszkadzajace w domu, ale bedace poteznym minusem w jakimkolwiek zastosowaniu profesjonalnym.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 14 wrz 2005, 15:03

Sam dorabialem cos takiego w programie ktory swego czasu rozwijalem na zamowienie jednego radia. Mico$oft Office ma exportery do wszystkich wersji po kolei poczawszy od 2x. CorelDraw podobnie - do wersji 1.

MS Office i Cubase to jednak dwa rozne poziomy zaawansowania oprogramowania, dwie rozne grupy odbiorcow i dwa rozne segmenty rynku. Z ekonomicznego punktu widzenie nie ma moim zdaniem zadnego uzasadnienia do stworzenia takiej funkcjonalnosci.

Brak tego jest powazna wada, gdyz ogranicza wymiennosc plikow pomiedzy roznymi studiami.

W sensie cech danego oprogramowania mozna ewentualnie brak tej funkcjonalnosci okreslic jako wade oprogramowania.

Z drugiej strony wada jest wtedy, kiedy cos dziala niezgodnie z zalozeniami, albo nie dziala w ogole tak jak powinno. Steinberg nigdy nie twierdzil, ze wersje sa wstecz kompatybilne, a wrecz nawet informuje, ze nie sa. Czy taka funkcjonalnosc jest przydatna ? Proponuje zapytac 10 tys. zarejestrowanych uzytkownikow na forum Cubase. Ja nie pamietam czy ktos cos takiego w ogole zglosil.

Dziwie sie temu, gdyz 1.wymiennosc byla jednym z celow Cubase3 (vide "dummy plugin" w miejsce nieistniejacego w danym systemie) oraz 2.praca w kilku studiach jest w zasadzie konieczna w wiekszosci profesjonalnych projektow. Wymiennosc plikow to jest cos co ProTools posiada dopracowane perfekcyjnie (z tego co slyszalem, nie sprawdzalem osobisicie) - i miedzy innymi dzieki takim szczegolom jest tak cenione i jego przewaga sie utrzymuje.

Ale nie o takiej wymiennosci jest mowa. Naprawde jest duzo wiecej pracy do wlozenia w rozwoj i poprawki bledow niz zapewnienie takiej kompatybilnosci. To pracochlonne i dla jednego uzytkownika nie oplaca sie w ogole rozwazac tematu. Tym bardziej, ze potencjalnie moze to wplynac na zmniejszenie zapotrzebowania na platne upgrade'y . Taka jest polityka firmy i nie mamy tu nic do gadania. Jedyne co pawello moze sprawdzic, to jesli ma SL2 (a licencja, jesli upgrade'owal z SL2 pozwala na uruchomienie SL2) czy problem wystepuje w takim przypadku.

Z drugiej strony Cubase nie jest pozycjonowany do profesjonalistow... i moze to wlasnie dlatego. Ciekaw jestem jak to jest w Nuendo? A, no i czy jest wymiennosc pomiedzy Cubase a Nuendo?

W Nuendo jest tak samo. Nie ma kompatybilnosci wstecz. Nuendo potrafi zaimportowac pliki Cubase, ale tez w tych samych wersjach.

Hubi

pawello

Post autor: pawello » czwartek 15 wrz 2005, 14:37

MS Office i Cubase to jednak dwa rozne poziomy zaawansowania oprogramowania, dwie rozne grupy odbiorcow i dwa rozne segmenty rynku. Z ekonomicznego punktu widzenie nie ma moim zdaniem zadnego uzasadnienia do stworzenia takiej funkcjonalnosci.

Ciekawe.. Trzeba by zapytac Corela ilu ma uzytkownikow pakietu.. Jakos oplacalo sie im zrobic export do poprzednich wersji A wcale nie jestem przekonany ze corelowcow jest jakos wiecej nic kubejsowcow.. Widac firma Corel bardziej dba o klienta - TYLKO o to sie tu rozchodzi..

Czy taka funkcjonalnosc jest przydatna ? Proponuje zapytac 10 tys. zarejestrowanych uzytkownikow na forum Cubase. Ja nie pamietam czy ktos cos takiego w ogole zglosil.

To w taki razie czytalismy dwa rozne fora - ja czytalem wielokrotnie - razem z moim zdaniem bezczelnymi odpowiedziami ze "nie planujemy tego robic"

To pracochlonne i dla jednego uzytkownika nie oplaca sie w ogole rozwazac tematu. Tym bardziej, ze potencjalnie moze to wplynac na zmniejszenie zapotrzebowania na platne upgrade'y .

Nie jestem tego taki pewny - za cala pewnoscia powoduje dodatkowa eskalacje pirackich kopii i uniemozliwia swododna prace w grupie i na odleglosc.. A ja nie jestem jak sadze jedynym uzytkownikiem ktory by chcial funkcji zapisu projektu w innej wersji Cubase

Taka jest polityka firmy i nie mamy tu nic do gadania.

Jako konsument oraz uzytkownik mam do gadania. Gdybysmy sie zjednoczyli w prosbach to kolesie musieliby sie ugiac.. A jako jednostka nie znacze NIC.. Dopoki nie sprawdzimy - nie dowiemy sie czy mozna czy nie mozna wyegzekwowac zapisu do innej wersji.. A nie daj Bog - gdyby sie pod to podlaczyla firma prawnicza ktora wynalazlaby jakis sprytny paragraf - mozliwe ze wtedy sztajnberg lezy i kwiczy

Jedyne co pawello moze sprawdzic, to jesli ma SL2 (a licencja, jesli upgrade'owal z SL2 pozwala na uruchomienie SL2) czy problem wystepuje w takim przypadku.

Mam upgrade z wersji 1.0 do 3.0.. Nie kupowalem wersji 2.0 bo nie uwazalem tego za wystarczajaco sensowne..
[addsig]
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 15 wrz 2005, 15:17

Ciekawe.. Trzeba by zapytac Corela ilu ma uzytkownikow pakietu.. Jakos oplacalo sie im zrobic export do poprzednich wersji A wcale nie jestem przekonany ze corelowcow jest jakos wiecej nic kubejsowcow.. Widac firma Corel bardziej dba o klienta - TYLKO o to sie tu rozchodzi..

To naprawde nie jest kwestia dbania o klienta tylko pewnych priorytetow.

Ja rowniez jestem klientem Steinberga i dla mnie osobiscie jest duzo wazniejszych kwestii do rozwiazania. Jednak trudno zadowolic wszystkich.

A Corel ? O ile 2/3 Corela mozna napisac przy pomocy myszki i klikania, to z Cubase'em juz tak latwo nie jest.

To w taki razie czytalismy dwa rozne fora - ja czytalem wielokrotnie - razem z moim zdaniem bezczelnymi odpowiedziami ze "nie planujemy tego robic"

Byc moze ominalem malo interesujace watki . Przynajmniej mamy jasnosc co do tej funkcjonalnosci. Ale w takim ukladzie dlaczego mimo wszystko kupiles "nie ta" wersje ?

Nie jestem tego taki pewny - za cala pewnoscia powoduje dodatkowa eskalacje pirackich kopii i uniemozliwia swododna prace w grupie i na odleglosc.. A ja nie jestem jak sadze jedynym uzytkownikiem ktory by chcial funkcji zapisu projektu w innej wersji Cubase

Alez taka funkcjonalnosc jest, tyle, ze wersje sa kompatybilne we wlasciwa strone- z nowej wersji mozesz otworzyc projekt w starej wersji.

Piractwo bylo, jest i bedzie. Jest sporo bardziej istotnych czynnikow powodujacych rozwoj piractwa.

Dopoki nie sprawdzimy - nie dowiemy sie czy mozna czy nie mozna wyegzekwowac zapisu do innej wersji.. A nie daj Bog - gdyby sie pod to podlaczyla firma prawnicza ktora wynalazlaby jakis sprytny paragraf - mozliwe ze wtedy sztajnberg lezy i kwiczy

Tego nie mozesz w zaden sposob wyegzekowac. Zadna firma prawnicza nie podejmie sie prowadzenia takiej sprawy. Od poczatku do konca byla jasnosc co do funkcjonalnosci. Nie ma sposobu aby na drodze sadowej wymusic na producencie jakas funkcjonalnosc od oprogramowania. Mozesz procesowac sie o klamliwe reklamy, praktyki monopolistyczne, ale nie o funkcjonalnosc. Steinberg jest wlascicielem produktu i moze robic z nim co chce, o ile nie obraza to czyichs przekonan, wartosci i powyzszych.

To tak jakbys chcial skarzyc MCDonalda o to, ze zamiast bulek podluznych uzywa bulki okragle w swoich kanapkach.

Mam upgrade z wersji 1.0 do 3.0.. Nie kupowalem wersji 2.0 bo nie uwazalem tego za wystarczajaco sensowne..

I tu postapiles rozsadnie .

Hubi

ODPOWIEDZ