Reaper 3.0

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Blaviken

Re: Reaper 3.0

Post autor: Blaviken » wtorek 07 lip 2009, 13:16

Powiem szczerze iż przez ten post na forum EiS dowiedziałem się o istnieniu Reapera. Ściągnąłem, zainstalowałem i ... jestem w ciężkim szoku! Moim głównym DAW jest od dawna Fruity Loops ale ostatnio zaczynałem się w nim trochę dusić. Do niektórych zadań (głównie rejestracja wokali, gitary itp.) używałem Cubase LE ale męczył mnie ten program, głównie czasem jaki musiałem poświęcić na dokopanie się do niektórych rzeczy. Reaper zszokował mnie intuicyjnością obsługi, stabilnością i przede wszystkim rozmiarem przed i po instalacji. Jako były użytkownik Amigi wychowałem się na programach które były małe a potrafiły wiele. Na PC objętość softu rośnie w tempie prawie geometrycznym. Już się do tego mówiąc szczerze dawno przyzwyczaiłem a tutaj Reaper pokazuje że jednak można napisać coś małego i jednocześnie bardzo funkcjonalnego. Kupię go jak skończy się okres testowy tym bardziej że cena jest wyśmienita. Poleciłem go też koledze któy nagrywa swoje sesje gitarowe i on także nie mógł się nadziwić jak tak mały program tak wiele potrafi i tak miło się go używa.

Pozdrawiam.

P.S.
Czy ktoś z Was użytkownicy Reapera podkładał nim jakieś dźwięki pod video? Reapera chciałbym używać także do robienia postsynchronów i nie wiem czy umie odtwarzać video do którego robi się edycję dźwięku.
www.blaviken.com

kemot

Post autor: kemot » środa 08 lip 2009, 12:44

Mnie Reaper zadziwił dostępnością dla osób niewidomych. Prawie wszystkie profesjonalne programy z Cubasem na czele są dokumentnie niedostępne. Nawet pliku nie otworzę, nie mówiąc o jakiejś obróbce, a Reaper nie dość, że tych skrótów ma od cholery i ciut ciut, zrobione jest wszystko, albo prawie wszystko na standardowych kontrolkach. Kiedyś pisałem z pewnym twórcą pewnego polskiego samplera i stwierdził, że aby tenże sampler był czytany przez programy odczytu ekranu musiałby tam dać przedpotopowy interfejs. Jak widać można zrobić program, który dobrze wygląda i jest dostępny.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 09 lip 2009, 13:49

O ile automatyka jako osobny podTrack jest bardzo wygodna, o tyle linia na tracku była też całkiem przydatna. Jest możliwość szybkiego przełączania między tymi opcjami ze starej i nowej wersji?

pozdr

drummer

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 09 lip 2009, 16:32

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:45 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 09 lip 2009, 16:47

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:45 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 09 lip 2009, 17:06

### Jeśli TAK ustawisz opcję (bez "ptaszka") w preferencjach, to domyślnie będzie po staremu. A przełączać się można dowolnym skrótem, zdefiniowanym w "Actions".
...

thx

drummer

kemot

Post autor: kemot » czwartek 09 lip 2009, 19:03

No, czasem coś takiego się pewnie przyda, choć i tak już jest nieźle porównując do Cubase-ów, Protools-ów i innych. Jedynie do Sonara są skrypty do współpracy z jednym z programów udźwiękawiających ale kosztują w zasadzie tyle co sam Sonar. Ciągle tylko nie mogę znaleźć niczego do zapięcia efektu na sygnał bezpośrednio z wejścia. Nawiasem mówiąc nawet interfejsy wtyczek vst od Cockos-a mają gdzie niegdzie standardowe kontrolki, co jest w ogóle ewenementem wśród vst, a przy najmniej na tyle standardowe, że moje gadadło mówi, że to przycisk.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 09 lip 2009, 19:41

Post został usunięty.

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 09 lip 2009, 19:54

...Wtyczki VST i VSTi także można przełączyć na widok uproszczony. Aby to zrobić, po otwarciu wtyczki należy użyć klawisza UI. Być może Twoje programy też będą rozpoznawać wygląd VST bez grafiki danej przez ich producenta...

Ta funkcja to absolutna rewelacja. Nie dość, że pozwala wreszcie odpocząć od czasem mocno zakręconej grafiki wtyki, to zezwala na otwarcie jej na monitorach na których w normalnej postaci się nie mieści (bo nie ma paska przewijania), np. netbookach. Warto tu wspomnieć, że Reaper jako jedyny(?) DAW pozwola na scrollowanie okna wtyczki także i w jej standardowym widoku.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

kemot

Post autor: kemot » czwartek 09 lip 2009, 20:20

Czyli w sumie dobrze myślałem, że może coś z tym monitoringiem. Pokombinuję. Co do wtyczek i kontrolek chodziło mi o interfejs fabryczny. Na szczęście kiedyś ktoś, chyba się Hermann Seib nazywał zrobił malutki programik Vsthost. Chyba w założeniu miał służyć do testowania wtyczek vst, ale mi służył i puki co nadal służy jako host dla vst właśnie dlatego, że ma dwie możliwości edycji wtyczek. Albo z użyciem interfejsu wtyczki, co jest prawie zawsze niewykonalne z gadaczem albo z użyciem listy z parametrami i suwaka, który zmienia wartość zaznaczonego parametru.

ODPOWIEDZ