Cubase SX2 + Fruity Loops 5

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Panter1
Posty: 2
Rejestracja: niedziela 19 lut 2006, 00:00

Cubase SX2 + Fruity Loops 5

Post autor: Panter1 » niedziela 19 lut 2006, 18:34

siema dilej. mam. pytanko. jak zapiac fruity loopsa pod cubasem? chce uzyc w cubase sampli i instrumentów vst z fruta. jak odpalam cubase i fruta to odpala mi sie okienko "fruity loops rewire". i jak teraz oba te programy polaczyc? ktory z nich jest hostem? z gory dzieki za pomoc
[addsig]

Awatar użytkownika
Finger
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek 19 wrz 2005, 00:00

Re: Cubase SX2 + Fruity Loops 5

Post autor: Finger » niedziela 19 lut 2006, 19:53

...siema dilej. mam. pytanko. jak zapiac fruity loopsa pod cubasem? chce uzyc w cubase sampli i instrumentów vst z fruta. jak odpalam cubase i fruta to odpala mi sie okienko "fruity loops rewire". i jak teraz oba te programy polaczyc? ktory z nich jest hostem? z gory dzieki za pomoc

...

**********************

Po co Ci sample i vst'ki z fruita w cubase?? Przeciez one sa badziewne.

Awatar użytkownika
Mruczasss
Posty: 364
Rejestracja: wtorek 14 gru 2004, 00:00

Re: Cubase SX2 + Fruity Loops 5

Post autor: Mruczasss » niedziela 19 lut 2006, 22:09

Nie podpinaj frutka, zamiast niego pomysl o reasonie oto ma dobra rada ktorej ja niestety nie dostalem a na ktora sam musialem wpasc;) Powodzenia
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
Panter1
Posty: 2
Rejestracja: niedziela 19 lut 2006, 00:00

Re: Cubase SX2 + Fruity Loops 5

Post autor: Panter1 » niedziela 19 lut 2006, 23:29

...Nie podpinaj frutka, zamiast niego pomysl o reasonie oto ma dobra rada ktorej ja niestety nie dostalem a na ktora sam musialem wpasc;) Powodzenia...

**********************

No moze i nie sa gornych lotów ale przyzwyczailem sie do Fruta. Moze pozniej pomysle o Reasonie Tymczasem czy ktos moze mi wytlumaczyc jak zsynchronizowac Fruta z sesją w Cubase? W sesji Cubase mam pliki audio, nadałem jakieś tempo i chcę, aby pod tą sesję grały patterny z Fruity Loopsa.

Awatar użytkownika
Mruczasss
Posty: 364
Rejestracja: wtorek 14 gru 2004, 00:00

Re: Cubase SX2 + Fruity Loops 5

Post autor: Mruczasss » poniedziałek 20 lut 2006, 01:38

......Nie podpinaj frutka, zamiast niego pomysl o reasonie oto ma dobra rada ktorej ja niestety nie dostalem a na ktora sam musialem wpasc;) Powodzenia...

**********************

No moze i nie sa gornych lotów ale przyzwyczailem sie do Fruta. Moze pozniej pomysle o Reasonie Tymczasem czy ktos moze mi wytlumaczyc jak zsynchronizowac Fruta z sesją w Cubase? W sesji Cubase mam pliki audio, nadałem jakieś tempo i chcę, aby pod tą sesję grały patterny z Fruity Loopsa....

**********************

O nie kotku to tak nie dziala. Jak sie juz tak uparles na frutka w cubasie to mozesz jedynie wykorzystywac brzmienia z fruti loopsa w cubasie. A dziala to na takiej zasadzie ze ustawiasz sobie w cubasie projekt z trackami midi i takiemu trackowi midi przypisujesz brzmienie z fruti loopsa np... zajebiscie brzmiacego standartowego kicka;) Potem nastepny midi i przypisujesz jakis tam kolejny dzwiek z fruta do nastepnej sciezki midi. A potem ukladasz z tego midi dzieło sztuki ;) Kombinuj moze cos zdzialasz i wynajdziesz wiecej funkcji w polaczeniu rewire dla tych progsow.



i jeszcze...

pamietaj o tym zeby wlaczyc dwa kanaly mono dla frutka w cubasie bo inaczej nic nie zdzialasz bo nie bedziezs nic szlyszal co z fruta leci. tyle klaniam sie nisko i ide spac. ciao



lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Zbynia
Posty: 7662
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Cubase SX2 + Fruity Loops 5

Post autor: Zbynia » poniedziałek 20 lut 2006, 03:08

dw3a rozne programy ale podobnie wypasione....nie moge nic zarzucic frutkowi jak i reasonowi......ani jeden ani drugi nie jest w zadnym stopniu lepszy...sa poprostu inne i obydwa swietne.....



hostem w tym przypadku bedzie cubase - rewire to polaczenie audio/midi ale tobie wystarczy zeby frut dal audio do cubase.....czy to stereo czy wielosladowo....co do synchronizacji to zobacz w ustawieniach synchronizacji....

midi nie bedzie ci potrzebne skoro sekwencja bedzie szla z frutka......



zreszta nie lacze tak programow bo nie widze w tym sensu....

frut sam sobie swietnie radzi i nie ma zamknietej architektory jak reason....

Awatar użytkownika
PITmaster
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek 29 wrz 2003, 00:00

Re: Cubase SX2 + Fruity Loops 5

Post autor: PITmaster » poniedziałek 20 lut 2006, 12:21

No moze i nie sa gornych lotów ale przyzwyczailem sie do Fruta. Moze pozniej pomysle o Reasonie Tymczasem czy ktos moze mi wytlumaczyc jak zsynchronizowac Fruta z sesją w Cubase? W sesji Cubase mam pliki audio, nadałem jakieś tempo i chcę, aby pod tą sesję grały patterny z Fruity Loopsa....

**********************

O nie kotku to tak nie dziala. Jak sie juz tak uparles na frutka w cubasie to mozesz jedynie wykorzystywac brzmienia z fruti loopsa w cubasie.

**********************

Nie prawda!

Mozna przygotować projekt we FL (song i gotowe paterny) i sterować nim (play/stop/zmiana tempa) z Cubase. Scieżki wykorzystujące instrumenty FL można mieć zapisane we FL lub z Cubase. W pierwszym przypadku jednak rejestracja możliwa jest tylko po uruchomieniu FL bez Cubase.

Wszystko działa na ReWire ale osobiście wolę FL w charakterze wtyczki VSTi (działa szybciej i nie ma problemu z zapisem całego projektu cubase + fl). Poza tym ReWire po załadowaniu projektów nie ustawia prawidłowego tempa we FL - dopiero zmiana tempa w Cubase powoduje zmianę we FL.



PITmaster


Awatar użytkownika
PITmaster
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek 29 wrz 2003, 00:00

Re: Cubase SX2 + Fruity Loops 5

Post autor: PITmaster » poniedziałek 20 lut 2006, 12:31

zreszta nie lacze tak programow bo nie widze w tym sensu....

**********************

Ma to sens jak się robi podkład we FL a wokale nagrywa się w Cubase i tam wszystko razem masteruje.



PITmaster

Zbynia
Posty: 7662
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Cubase SX2 + Fruity Loops 5

Post autor: Zbynia » poniedziałek 20 lut 2006, 15:34

i tak wlasnie robie(tyle ze nie na cubase)...

wiesz frutka latwo zapchac efektami a zyskanie tych 8-10% procent mocy to rowna sie granie ...a nie trzaski......

wczesniej tak laczylem zeby zgrywac bit na slady ale szybko wszystko sie zacinalo.......

pozatym dla porzadku i wygody mam dwa projekty:wokale i bit na sladach(nie miksuje we frucie - tylko z grubsza)

Awatar użytkownika
Tadeo
Posty: 1609
Rejestracja: piątek 31 sty 2003, 00:00
Kontakt:

Re: Cubase SX2 + Fruity Loops 5

Post autor: Tadeo » środa 19 kwie 2006, 20:23

jak przyporzadkować wyjście audio we fruity loops? Interesuje mnie niezależna rejestracja ścierzek z programu na osobnym rejestratorze (adat)

ODPOWIEDZ