Problem z Cubase
Problem z Cubase
uzywam SBLive jako instrumentu MIDI, przy komponowaniu wszystko idzie bardzo fajnie i brzmi wspaniale jednak gdy chcę zgrać po kolei pojedyncze ścieżki z midi do audio (stopa, werbel, blachy, piano etc) pojawia sie duzy problem z synchronizacją - sciezki nagrywaja sie z roznym opoznieniem ;-/ i roznice sa dosyc duze od minimalnych - troche pogarszajacych brzmienie calego utworu do ogromnych kiiedy werbel udeza kilkaset milisekund pozniej niz stopa!!!
co moze byc tego przyczyna i jak temu zaradzic?
czy latencja karty moze az tak bardzo sie zmieniac??
co moze byc tego przyczyna i jak temu zaradzic?
czy latencja karty moze az tak bardzo sie zmieniac??
Re: Problem z Cubase
czy zgrywasz to w czasie rzeczywistym czy jako mixdown ??
[addsig]
[addsig]
Warszawa - 'home' studio
zgrywam na zasadzie ze w mikserze karty ustawiam nagrywanie z midi
i wciskam poprostu record na cubasie po uprzednim ustawieniu sciezki midi ktora nagrywam przez przycisk "solo" no i wybraniu odpowiedniej sciezki audio do rejestracji
i tak po kolei kazdy instrument
jak zgram wszystkie sciezki tą drogą okazuje sie ze są kompletnie rozsynchronizowane mimo ze nagrywane byly w identyczny sposob wiec teoretycznie problemu nie powinno byc
inaczej mowiac sciezki sa nagrane poprostu z roznym opoznieniem w stosunku do sciezek midi ;-/
i wciskam poprostu record na cubasie po uprzednim ustawieniu sciezki midi ktora nagrywam przez przycisk "solo" no i wybraniu odpowiedniej sciezki audio do rejestracji
i tak po kolei kazdy instrument
jak zgram wszystkie sciezki tą drogą okazuje sie ze są kompletnie rozsynchronizowane mimo ze nagrywane byly w identyczny sposob wiec teoretycznie problemu nie powinno byc
inaczej mowiac sciezki sa nagrane poprostu z roznym opoznieniem w stosunku do sciezek midi ;-/
jaką masz wersję Cubase ?
podpowiem, że musisz użyć funkcji Export > audiomix down > Audio track ...
napisz jezeli nie bedziesz mogl tego znalezc
[addsig]
[addsig]
Warszawa - 'home' studio
...jaką masz wersję Cubase ?
...
mam cubase 5 i nie moge znalezc tej funkcji
jest tylko export audio tracks czy cos takiego ale to robi mixdown z audio
...
mam cubase 5 i nie moge znalezc tej funkcji
jest tylko export audio tracks czy cos takiego ale to robi mixdown z audio
...jaką masz wersję Cubase ?
...
To działa pod warunkiem, że uzywasz instr. VST. Jeśli natomiast użyć pokładowego syntezatora/samplera SB , to jedyną drogą na zrobienie z tego audio jest nagranie w czasie rzeczywistym. Tak to przynajmniej działa na APSie, a zasada jest ta sama, jak i z resztą chip karty.Niestety z APSem są podobne problemy...
Leff
...
To działa pod warunkiem, że uzywasz instr. VST. Jeśli natomiast użyć pokładowego syntezatora/samplera SB , to jedyną drogą na zrobienie z tego audio jest nagranie w czasie rzeczywistym. Tak to przynajmniej działa na APSie, a zasada jest ta sama, jak i z resztą chip karty.Niestety z APSem są podobne problemy...
Leff
Leff - Szczecin
no wiec wlasnie
instrumenty VST mi ladnie eksportuje ale ja mam lepsze banki SF2 ;-/ i VST nie uzywam a jak zgrywam standardowym sposobem wwszystko jest rozsynchronizowane !
pomozcie jakos :)
dzieki z gory
instrumenty VST mi ladnie eksportuje ale ja mam lepsze banki SF2 ;-/ i VST nie uzywam a jak zgrywam standardowym sposobem wwszystko jest rozsynchronizowane !
dzieki z gory
...no wiec wlasnie
dzieki z gory
...
mozesz uzywac VSTi.. sa dwie drogi
- zainstaluj sobie jakis SF2 player jako VSTi - np Bismark BS16 albo wiele instancji Bismark BS1 osobno dla kazdego instrumentu i sladu.. niestety oba instrumenty kosztuja .. chyba cos kolo 50 baksow.. znajdziesz je w necie bez problemu - wystarczy ze wstukasz w google Bismark BS1
- sa tez inne darmowe SF2 playery - znajdziesz je na www.kvr-vst.com
co sa warte - nie wiem ale wiem jedno - jesli zaczniesz uzywac VSTi i przeniesiesz na jakis instrument wirtualny odtwarzanie SF2 to wszystkie problemy znikna - mixdown bedziesz mogl wykonywac tak samo jak sladow audio i to bez odtarzania - po prostu zgrywanie audio do pliku.
pozdrawiam
dzieki z gory
...
mozesz uzywac VSTi.. sa dwie drogi
- zainstaluj sobie jakis SF2 player jako VSTi - np Bismark BS16 albo wiele instancji Bismark BS1 osobno dla kazdego instrumentu i sladu.. niestety oba instrumenty kosztuja .. chyba cos kolo 50 baksow.. znajdziesz je w necie bez problemu - wystarczy ze wstukasz w google Bismark BS1
- sa tez inne darmowe SF2 playery - znajdziesz je na www.kvr-vst.com
co sa warte - nie wiem ale wiem jedno - jesli zaczniesz uzywac VSTi i przeniesiesz na jakis instrument wirtualny odtwarzanie SF2 to wszystkie problemy znikna - mixdown bedziesz mogl wykonywac tak samo jak sladow audio i to bez odtarzania - po prostu zgrywanie audio do pliku.
pozdrawiam
pozdrawiam.
Zdecydowanie polecam audioinstrument w miejsce samplera karty. Efekt dźwiękowy będziesz miał ten sam, odpadną problemy z synchronizacją i będziesz mógł traktować ścieżki midi jak audio tzn. nakładać na nie efekty te same co na ścieżki audio. Sam mam SBLive i naprawdę odetchnąłem z ulgą kiedy odkryłem uroki wirtualnych samplerów. Te lepsze czytają też sample prosto z dysku ( różne formaty ) tak że można używać banków o rozmiarach gigabajtów mając 128 czy 256 ramu w kompie ! Sampler na karcie to lipa i przeżytek.
dzieki wielkie za info, nie rozumiem tylko czemu sf'y w instrumencie VST brzmia zupelnie inaczej niz te przez synteator karty
moze znacie jakies sprawdzone freeware'owe programiki ?
jeszcze raz dzieki i pozdrawiam :D
moze znacie jakies sprawdzone freeware'owe programiki ?
jeszcze raz dzieki i pozdrawiam :D