Przygotowanie CD

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
tomsfactory

Przygotowanie CD

Post autor: tomsfactory » niedziela 01 cze 2003, 11:59

Witam. Nagrywam z kolega płyte w domowym studiu.Mam kilk pytań, jesłi możecie pomóc bede wdzieczny.

Sa to autorskie projekty. Muzyka - tworzona na samplerach, ale z dodatkiem zywo granej gitary akustycznej, i innych.

1. Vocal nagrywany przez B1, ale bez preampu. stad czasem problem z poziomem. Chyba jednak wstepna kompresja z preampu jest lepsza, od post nagraniowych wtyczek.

Ale problem jest z normalizacja calosci. jak (co?) zrobic zeby w miare poziomy wszystkich 15 utworow byl rowny? wiem ze nie mozna za bardzo kompresować, ale chciałbym zeby powstalo wrazenie ze slucha sie jednej płyty a nie zlepku utworów?

Pozdrawiamtomsfactory@motor.taninet.pl

Awatar użytkownika
Damianin

Re: Przygotowanie CD

Post autor: Damianin » poniedziałek 02 cze 2003, 08:59

Prawdopodobnie chciałbyś całą sprawę zautomatyzować. Niestety, musisz zaufać uszom :) i wspomagać się miernikiem poziomu średniego (RMS). Nie ufaj mu jednak za bardzo, bo o równym poziomie wtedy możesz zapomnieć... Choć taki zabieg z drugiej strony też może mieć swoje plusy. Może się okazać, że wszystkie Twoje utwory są spójne brzmieniowo (częstotliwościowo) i efekt będzie zamierzony. Jeśli nie są, np. w jednym jest mocny bas a schowana góra a w drugim na odwrót - tu trzeba z RMS ostrożnie.

Co do kompresji, to pewnie można i bardzo (no, do pewnej granicy...), ale umiejętnie. A to już zwykle problem.

RobertW

Post autor: RobertW » czwartek 12 cze 2003, 17:15

...Prawdopodobnie chciałbyś całą sprawę zautomatyzować. Niestety, musisz zaufać uszom :) i wspomagać się miernikiem poziomu średniego (RMS).

Czy jest jakiś freeware'owy miernik RMS w postaci plug-inu VST do PC?

Pozdrowienia,

Robert.

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » czwartek 12 cze 2003, 17:37

http://www.thedirectxfiles.com/manufacturers/PSP_meter.htm

Jak ściągniesz to bardzobym prosił o przesłanie mi go mailem bo ja jakoś nie mogę ściągnąć mam transfer rzędu 100b/s!!!!!!!!!!!!
Nie ma co

AntOz
Kontakt:

Post autor: AntOz » czwartek 12 cze 2003, 17:48

...http://www.thedirectxfiles.com/manufacturers/PSP_meter.htm

Jak ściągniesz to bardzobym prosił o przesłanie mi go mailem bo ja jakoś nie mogę ściągnąć mam transfer rzędu 100b/s!!!!!!!!!!!!...

jesli jestescie z Warszawy i okolic to dajcie kontakt to wam dam plytki z naszymi freewarami i demowkami

contact@pspaudioware.com

jesli nie z wa-wy i nadal trzeba to wysle poczta elektroniczna

antoni ozynski

www.PSPaudioware.com

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 13 cze 2003, 12:27

...1. Vocal nagrywany przez B1, ale bez preampu....

???! Magicy, czy co? A skąd phantom? Z bateryjki?

ODPOWIEDZ