Halion i wybrzmiewanie dzwiekow

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Hubba

Halion i wybrzmiewanie dzwiekow

Post autor: Hubba » poniedziałek 16 cze 2003, 14:27

Wlasnie zaczalem probowac haliona (v2), ogolnie soft wyglada na dobry, jednak mam pewien problem. Zaladowalem jakies sampelki do haliona, zaczalem grac, no i sie okazalo, ze halion obcina dosc losowo dzwiek w tym momencie, kiedy sampelek juz wybrzmiewa (podobno tak samo jest w wersji 1). Jest to strasznie irytujace. Ktos wie co i gdzie przestawic, zeby sample ladnie wybrzmiewaly jak w innych samplerach ?

Z gory dzieki za jakiekolwiek wskazowki !

hub

Awatar użytkownika
cichydd

Re: Halion i wybrzmiewanie dzwiekow

Post autor: cichydd » poniedziałek 16 cze 2003, 15:47

Mam ten sam problem ! Tylko przy niektórych samplach, ale zdarza się. I nie dotyczy to wszystkich próbek w danym banku a tylko niektórych. te same sample na EXS 24 wybrzmiewają bez żadnych problemów.

Paweł

Post autor: Paweł » poniedziałek 16 cze 2003, 16:26

Ten temat był już poruszany na forum. Na ogół pomaga (przynajmniej u mnie) zwiększenie polifonii w zakładce opcji i ewentualna (w przypadku niektórych sampli) regulacja wybrzmiewania Amp'a np. w Macro.

Swego czasu wyczytałem bodaj nawet na forum EiS, że ta przypadłość (tzn obcinanie końcówek) jest charakterystyczna dla "piratów", chciałbym więc uprzedzić Helmera i innych polujących na czarownice, że niestety nie ma tak łatwo. Mój jak najbardziej oryginalny Halion też tak się czasami zachowuje. Nie wiem jak sprawy mają się w wersji 2.0. Swoją drogą żenada, że Steinberg znów jak przysłowiowy Kołodko sięga do naszej kieszeni wyciągając bodaj 99 zł za upgrade do 2.0 właśnie.

DogHead

Post autor: DogHead » poniedziałek 16 cze 2003, 18:12

...**********************

Swoja˛ droga˛ z˙enada, z˙e Steinberg znów jak przys?owiowy Ko?odko sie˛ga do naszej kieszeni wycia˛gaja˛c bodaj 99 z? za upgrade do 2.0 w?as´nie....

Jest to przywilejem producenta, z ktorego moze lecz nie musi skorzystac.

Pamietam jak np Lexicon liczyl sobie kase (i to duuuuuzo wieksza) za upgrade software'u do 480 czy M300 albo Line 6 za upgrade POD'a do V2.0 - i nikt o zenadzie nie mowil.

Dlaczego software ma sie roznic od urzadzen sprzetowych?

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » poniedziałek 16 cze 2003, 18:17

...**********************

Ten temat był już poruszany na forum. Na ogół pomaga (przynajmniej u mnie) zwiększenie polifonii w zakładce opcji i ewentualna (w przypadku niektórych sampli) regulacja wybrzmiewania Amp'a np. w Macro.

Swego czasu wyczytałem bodaj nawet na forum EiS, że ta przypadłość (tzn obcinanie końcówek) jest charakterystyczna dla "piratów", chciałbym więc uprzedzić Helmera i innych polujących na czarownice, że niestety nie ma tak łatwo. Mój jak najbardziej oryginalny Halion też tak się czasami zachowuje. Nie wiem jak sprawy mają się w wersji 2.0. Swoją drogą żenada, że Steinberg znów jak przysłowiowy Kołodko sięga do naszej kieszeni wyciągając bodaj 99 zł za upgrade do 2.0 właśnie....

Nic nie mowie, nic... ;)

Upgrade, mozesz nabyc badz nie (jak napisal DogHead). Poza tym 99 zeta (wiem, ze zawsze to jest pieniadz) to nie jest az tak duzo za upgrade (porownaj z innymi upgrade'ami).

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » wtorek 17 cze 2003, 11:26

Pozwole sobie zauwazyc, ze troche odbiegamy od tematu.

Naprawde nikt (oprocz cichydd) sie z czyms takim nie spotkal ?

Krecenie galkami (Pawel- dzieki) nic nie daje.

hubi

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 17 cze 2003, 13:40

Nic nie mowie, nic... ;)

Upgrade, mozesz nabyc badz nie. Poza tym 99 zeta (wiem, ze zawsze to jest pieniadz) to nie jest az tak duzo za upgrade (porownaj z innymi upgrade'ami)....

Racja, nie pieniądz i pewnie niedługo wybiorę się po tę płytkę, ale chodzi mi o zasadę. Wiem że się nie zgodzicie i nie chciałbym rozpętywać kolejnej burzy, ale "po mojemu" upgrade'y powinny być za free. Było by to mniej, lub bardziej skuteczną "osłodą" cen programów. Zgadza się, sam ten fakt nie zmniejszył by sprzedaży piratów, ale moim zdaniem byłby to krok w słusznym kierunku i być może wraz z innymi zabiegami.... aż się boję pomyśleć!

A przy okazji, co tam (prócz filtrów) nowego w 2.0? I czy rzeczywiście różnica w brzmieniu f. jest tak duża jak to gdzieś zachwalano?

Krecenie galkami nic nie daje.

Nawet przy zwiększonej polifonii? Cholera, to nie mam pomysłu. U mnie gada.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » wtorek 17 cze 2003, 14:18

A przy okazji, co tam (prócz filtrów) nowego w 2.0? I czy rzeczywiście różnica w brzmieniu f. jest tak duża jak to gdzieś zachwalano?

Moim zdaniem to vsampler brzmi lepiej. Jesli chodzi o porownanie do wersji 1.x to nie ma roznicy w brzmieniu- przynajmniej ja nie slysze.

A co nowego- to jeszcze do konca nie rozpoznalem softu, ale szczerze powiedziawszy troche mnie zniechecil na poczadku...

hubi

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 17 cze 2003, 15:19

Jesli chodzi o porownanie do wersji 1.x to nie ma roznicy w brzmieniu- przynajmniej ja nie slysze.

Oj, ale mnie nie chodziło o brzmienie całości, tylko filtrów (z lenistwa napisałem tylko f. i nieporozumienie gotowe), bo to o nich słyszałem tak rewelacyjne opinie.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » wtorek 17 cze 2003, 16:57

Oj, ale mnie nie chodziło o brzmienie całości, tylko filtrów (z lenistwa napisałem tylko f. i nieporozumienie gotowe), bo to o nich słyszałem tak rewelacyjne opinie....

A to ja przepraszam, do filtrow jeszcze nie doszedlem.

h.

ODPOWIEDZ