Cubase 5 + Steinberg Key
Cubase 5 + Steinberg Key
chcialem przetestowac w dzialaniu nowego cubase'a 5 przed zakupem, jednak, jak wiadomo, oficjalnie nie ma takiej mozliwosci. program krazy juz po sieci (torrent, rapidshare itp.), oczywiscie bez cracka.
i tutaj moje pytanie - czy do takiej sciagnietej z sieci wersji programu, mozna po prostu dokupic steinberg key (chodzi po ok. 110zl) i bez problemowo ja uruchomic?
wiem, ze pytanie jest 'perfidnie pirackie', ale wole nie wydawac w ciemno grubo ponad 1000zl, nie majac pewnosci, ze program mi podpasuje (raz sie tak nacielem z abletonem - zupelnie mi nie podpasowal).
z gory dzieki za wszelka pomoc i info...
i tutaj moje pytanie - czy do takiej sciagnietej z sieci wersji programu, mozna po prostu dokupic steinberg key (chodzi po ok. 110zl) i bez problemowo ja uruchomic?
wiem, ze pytanie jest 'perfidnie pirackie', ale wole nie wydawac w ciemno grubo ponad 1000zl, nie majac pewnosci, ze program mi podpasuje (raz sie tak nacielem z abletonem - zupelnie mi nie podpasowal).
z gory dzieki za wszelka pomoc i info...
Re: Cubase 5 + Steinberg Key
czy do takiej sciagnietej z sieci wersji programu, mozna po prostu dokupic steinberg key (chodzi po ok. 110zl) i bez problemowo ja uruchomic?
Oczywiscie ;)
Oczywiscie ;)
Witam, moje pytanie nie ma nic wspólnego z piractwem, ponieważ jako, że posiadam firmę to i tak zmuszony jestem do pracy na oryginałach ale mam ten sam problem, ponieważ mam oryginalnego Sonara na którym pracuję na codzień, czasem też korzystam z Samplitude (również zakupiony oryginał) ale wielu moich kolegów pracuje na Cubase i powiem szczerze, że nie za bardzo mi się ten program podoba ale z racji tego, że na nim nie pracowałem tylko widziałem jak pracują na nim moi koledzy chciałbym wyrobic sobie o nim własne zdanie i zdecydować o zakupie (tak jak juz napisałem używam zawsze tylko oryginalnego oprogramowania !!!). Zrobiłem to wcześniej przed zakupem Sonara i Samplitude, które zakupiłem po gruntownych testach ale tylko dzięki uprzejmości dystrybutorów. Czy na 100% zakupiony klucz będzie działał (interesuje mnie nawet to aby program Cubase 5 działał na próbę powiedzmy tylko miesiąc ale za to w 100% w pełnej wersji i bez zawiech) ? Poza tym gdzie można taki klucz kupić za wspomniane 110zl i czy są to różne klucze do różnych wersji Cubase czy jest tylko jeden rodzaj klucza ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wyczerpująca odpowiedź
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wyczerpująca odpowiedź
Oczywiscie, klucz za 110PLN bez problemu uruchamia kazda wersje Cubase, Nuendo i Wavelaba. Jest to calkowicie legalne i dziala, sprawdzone wielokrotnie - bardzo duzo studiow na zachodzie tak dziala. Co wiecej, mozna tez uruchomic wiekszosc platnych wtyczek Steinberga, na przyklad te z Nuendo dzialaja w Cubase, niektore wersje Waves tez sie odpalaja, ale to zalezy od komputera. Przy czym czerwony klucz uruchamia Cubase, zielony Nuendo a niebieski Wavelaba, ale takie zielono-niebieskie sa uniwersalne. Warto tez wspomniec o lepszym brzmieniu takich wersji - kazdy, kto slyszy, wie, o co chodzi, wiec nie warto pisac.
matiz - steinberg key wystepuje juz chyba tylko w jednej, uniwersalnej, niebieskiej wersji - tak przynajmniej wnioskuje po ofercie internetowych sklepow muzycznych i wizycie na oficjalnej stronie steinberg'a...
ale wracajac do tematu, to rozumiem, ze posiadanie owego klucza, bankowo rozwiazuje juz wszystkie problemy jakie moglyby wystapic podczas instalacji i uzytkowania 'nieoficjalnego' cubase 5? zadnych dodatkowych prozb o seriale, program nie zablokuje sie nieoczekiwanie po paru dniach itp. itd.?
a tak wogole, to czy klucz musi znajdowac sie w porcie usb tylko podczas instalacji czy za kazdym razem gdy korzystamy z cubase'a "piatki"?
PS> dla kolegi One_sign - podaje dwa przykladowe linki do sklepow w ktorych ofercie znajduje sie omawiany steinberg key :
http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Studio/Programy/Steinberg-Key.html
http://www.audiofactory.pl/sklep/index.php?p36,steinberg-key
ale wracajac do tematu, to rozumiem, ze posiadanie owego klucza, bankowo rozwiazuje juz wszystkie problemy jakie moglyby wystapic podczas instalacji i uzytkowania 'nieoficjalnego' cubase 5? zadnych dodatkowych prozb o seriale, program nie zablokuje sie nieoczekiwanie po paru dniach itp. itd.?
a tak wogole, to czy klucz musi znajdowac sie w porcie usb tylko podczas instalacji czy za kazdym razem gdy korzystamy z cubase'a "piatki"?
PS> dla kolegi One_sign - podaje dwa przykladowe linki do sklepow w ktorych ofercie znajduje sie omawiany steinberg key :
http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Studio/Programy/Steinberg-Key.html
http://www.audiofactory.pl/sklep/index.php?p36,steinberg-key
Witam
Czytałem warunki związane z zakupem caubase 5 i klucza i przeraziłem się.
Otóż jeżeli zakujesz program cubase 5 od producenta za prawie 500 dolcow to dodatkowo musisz dokupić usb klucz który kosztuje do 40 dolarow. Co ciekawe jeżeli w jakiś sposób zgubisz ten klucz aby dostać nowy od steinberga musisz zakupić ponownie program.
Terms ze strony steinberga:
2. Procedures for lost / defective USB keys
2.1. I have accidentally lost my USB key! Does it get replaced by Steinberg?
· A simple answer: No. You are solely responsible for the USB key and the contained licenses. If you lost your key the only solution is to buy the products/licenses again. Imagine you have lost your watch: Would you get a replacement from the manufacturer? Most likely not. Keep your USB key safe! It is not a problem to replace manuals, installation media or other components but not an USB key with licenses!
Czytałem warunki związane z zakupem caubase 5 i klucza i przeraziłem się.
Otóż jeżeli zakujesz program cubase 5 od producenta za prawie 500 dolcow to dodatkowo musisz dokupić usb klucz który kosztuje do 40 dolarow. Co ciekawe jeżeli w jakiś sposób zgubisz ten klucz aby dostać nowy od steinberga musisz zakupić ponownie program.
Terms ze strony steinberga:
2. Procedures for lost / defective USB keys
2.1. I have accidentally lost my USB key! Does it get replaced by Steinberg?
· A simple answer: No. You are solely responsible for the USB key and the contained licenses. If you lost your key the only solution is to buy the products/licenses again. Imagine you have lost your watch: Would you get a replacement from the manufacturer? Most likely not. Keep your USB key safe! It is not a problem to replace manuals, installation media or other components but not an USB key with licenses!
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
Pełna wersja Cubase 5 lub Cubase 5 Studio (podobnie jak i wersje 4) zawierają w zestawie dongle (klucz).
Oczywiście bzdurą jest, że można kupić klucz za stówę i odpalić cokolwiek. Koledzy trochę pojechali. Nawet się nabrać można było.
Klucz to tylko urządzenie przechowujące i zarządzające licencjami - najpierw musisz jednak posiadać te licencje, a to osiągniesz tylko i wyłącznie kupując oryginał.
Jeśli wam tak zależy na wypróbowaniu Cubase-a, to do wielu interfejsów czy klawiatur dodają wersję LE.
- Piotr
Oczywiście bzdurą jest, że można kupić klucz za stówę i odpalić cokolwiek. Koledzy trochę pojechali. Nawet się nabrać można było.
Klucz to tylko urządzenie przechowujące i zarządzające licencjami - najpierw musisz jednak posiadać te licencje, a to osiągniesz tylko i wyłącznie kupując oryginał.
Jeśli wam tak zależy na wypróbowaniu Cubase-a, to do wielu interfejsów czy klawiatur dodają wersję LE.
- Piotr
a czy ktos sie orientuje czy mozna zrobic backup licencji na drugim kluczu?
mam dongla od wersji 4 studio i chcialbym wlasnie zrobic kopie kupujac drugi klucz i replikujac na niego licencje - da sie tak?
[addsig]
mam dongla od wersji 4 studio i chcialbym wlasnie zrobic kopie kupujac drugi klucz i replikujac na niego licencje - da sie tak?
[addsig]
the Sun Personality
- morpheus70
Oczywiście tak jak napisał Pietro tylko i wyłącznie zakup oryginału programu lub zdobycie oryginalnego klucza YETI do drzwi za którymi jest oryginalny Cubase gwarantuje bezproblemową pracę :) Klucza YETI osobiście nie polecam, czasami drzwi się zatrzaskują i można długo nie wyjść :))) Steinberg key służy wyłącznie do gromadzenia informacji o licencjach, a nie do uruchamiania "każdego" Kubusia, to nie wytrych :)
Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|
...a czy ktos sie orientuje czy mozna zrobic backup licencji na drugim kluczu?
...
Nie da się.
Jeśli jednak na przykład klucz zepsuje się, to wysyłasz go do Steinberga i oni Ci przysyłają nowy z licencjami, które straciłeś.
- Piotr
...
Nie da się.
Jeśli jednak na przykład klucz zepsuje się, to wysyłasz go do Steinberga i oni Ci przysyłają nowy z licencjami, które straciłeś.
- Piotr