Reaper i bezpośredni zapis do mp3 via Lame

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
kuba-core

Reaper i bezpośredni zapis do mp3 via Lame

Post autor: kuba-core » środa 28 paź 2009, 13:32

Witam, problem ten występuje u mnie chyba od początku uzytkowania reapera, jednak nie był zbyt uciążliwy, jednak ostatnio często wygodniej mi ekportowac bezposrednio do mp3 zeby szybko cos komus pokazać.

Mianowicie gdy renderuje numer prosto do mp3 np. 128 występują dość słyszalne zniekształcenia na całym paśmie, jest to dosyć słyszalne i niezależne od zapiętych wtyczek etc. przy 320 jest lepiej ale nie super, 

gdy robie mp3 z wava przez wavelaba (albo i prosto z cubase'a) chociażby nawet 128 to numer brzmi zadowalająco bez slyszalnych zniekształcen.

próbowałem już rózne wersje kodeka lame'owego, na innym kompie z innym systemem i najnowszym reaperem to samo, mogę pokazać przykłady jesli ktoś mi nie wierzy:)

IMAO

Awatar użytkownika
estbeatz

Re: Reaper i bezpośredni zapis do mp3 via Lame

Post autor: estbeatz » środa 28 paź 2009, 13:57

Nie wiem czy w reaperze jest taka opcja (a powinna być jak w każdym DAW) żeby robić export Real-Time. Spróbuj może tego.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 28 paź 2009, 14:15

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:14 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
kuba-core

Post autor: kuba-core » środa 28 paź 2009, 21:07

niestety opcje z realtime i 1x offline odpadaja bo dzieje sie to samo, rowniez na lame'ie od Piotra ta sama historia, zauwazylem jednak, ze przy renderze do mp3 vbr'owej jest wszystko cacy i narazie już przy tym pozostanę.

Jeszcze pozwolę sobie na odmienne pytanie dot. reapera, gdy mam w midi jakąś melodyjke w bloczku ucietnym równo z gridem, a na tym np. jakis vst z poglosem czy delayem to przy apply fx as a new take renderuje mi sie wavik o takiej samej dlugosci co bloczek co oczywiscie ucina delay i take nie wybrzmiewa do końca, jest gdzieś jakiś sposób żeby take się przedłużał, aż dany fx skończy wybrzmiewać? (oczywiście oprócz ręcznego rozszerzenia bloczka)

Także czy jest w reaperze tak jak w abletonie czy reasonie opcja exportu loopa, taka aby na poczatku jest wybrzmiewały fx z końcówki? (nie mam problemu ze zrobieniem tego ręcznie ale takie coś zawsze przyśpieszy mi pracę zwłaszcza, że teraz 90% mojej pracy to pętle)

pozdrawiam

IMAO

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 28 paź 2009, 21:54

gdy renderuje numer prosto do mp3 np. 128 występują dość słyszalne zniekształcenia na całym paśmie, jest to dosyć słyszalne i niezależne od zapiętych wtyczek etc. przy 320 jest lepiej ale nie super, 

gdy robie mp3 z wava przez wavelaba (albo i prosto z cubase'a) chociażby nawet 128 to numer brzmi zadowalająco bez slyszalnych zniekształcen.

Ja tam mp3 z kubusia to slysze z odleglosci - lame przy tym samym bitrate jest duzo lepszy. Oczywiscie to nie fair, bo kubus robi w locie, a lame offline na najlepszych ustawieniach, ale zawsze

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 29 paź 2009, 01:20

Post został usunięty.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ