Kontakt 4 - zacinające się ASIO przy dużych bibliotekach

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
edneysis

Kontakt 4 - zacinające się ASIO przy dużych bibliotekach

Post autor: edneysis » piątek 19 lut 2010, 00:23

mam problem z kontaktem 4 , otoz uzywajac la strings przycina mi w pewnych momentach dzwiek , na poczatku myslalem ze cpu nie wydala ale jego uzycie nie jest szczegolne , np 30% latencja ustawiona na 256ms, wydaje sie ze wszystko powinno byc w porzadku ale tak nie jest , dodam ze najczesciej wystepuje to przy szybszych uderzeniach w klawisze,gdy voice;y sie 'nakladaja'?? jak temu zaradzic??

Blaviken

Re: Kontakt 4 - zacinające się ASIO przy dużych bibliotekach

Post autor: Blaviken » piątek 19 lut 2010, 01:16

Dostajesz jakieś komunikaty od hosta lub od samej wtyczki? Czy po prostu przytnie i działa dalej? Miałem kiedyś sytuację z przycinaniem w podobnej sytuacji jaką opisujesz ale wtedy Kontakt krzyczał mi że nie może odtworzyć na raz wszystkich dźwięków które uderzałem w klawisze. Nie pamiętam czego dotyczył problem ale chyba małej ilości pamięci RAM.
Pozdrawiam.
www.blaviken.com

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 19 lut 2010, 01:24

Każdy instrument ma przyporządkowany limit głosów (w ustawieniach instrumentu). W LASS staccata mają bodajże 16 głosów polifonii, więc jak zagrasz więcej (o co łatwo), to Ci giną głosy poprzednie.

Można to sprawdzić grając przy otwartym oknie Kontakt-a i obserwując ilość używanych głosów w danym insturmencie. Potem już tylko kwestia zwiększenia limitu i heja. 

- Piotr 

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » piątek 19 lut 2010, 01:40

...
Każdy instrument ma przyporządkowany limit głosów (w ustawieniach instrumentu). W LASS staccata mają bodajże 16 głosów polifonii, więc jak zagrasz więcej (o co łatwo), to Ci giną głosy poprzednie.

Można to sprawdzić grając przy otwartym oknie Kontakt-a i obserwując ilość używanych głosów w danym insturmencie. Potem już tylko kwestia zwiększenia limitu i heja. 

Tu nie chodzi o gloso bo glosy mieszcza sie i to z zapasem , zeby lepiej opisac podam konkretna sytuacje :

zaladowalem 5 artykulacji ,  i gram akorty jeden po drugim ( ale nie tak szybko jak to opisalem wczesniej tylko bardzo spokojnie) i np sa dwa akordy w ktorych przycina mi dzwiek (nie glosy) czernony swiatelko sie zapala na wskazniku Asio (Cubase) po czym wszystko gra dalej az do kolejnego przyciecia , probowalem zmienic latencje na 512 ms niby troche lepiej ale czy 256ms to tak malo ze nie daje rady?

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » piątek 19 lut 2010, 09:08

i jeszcze jedno sportrzerzenie , ladujac te same multisy kontaktplayer2 daje rade bez problemu a kontakt 4 ciagle sie zacina , co moze powodowac takie a nie inne skutki??

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 19 lut 2010, 13:44

...i jeszcze jedno sportrzerzenie , ladujac te same multisy kontaktplayer2 daje rade bez problemu a kontakt 4 ciagle sie zacina , co moze powodowac takie a nie inne skutki??... 

Może ustawienia DFD? Za małe prime buffery?

- Piotr 

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » piątek 19 lut 2010, 14:29

ja tez myslalem ze moze DFD , ale w kontakcie 4 nie widze ustawien DFD jest tylko preload buffer a jest tak samo ustawiony jak w kontaktplayerze
!! Nie wiem Jak Kontakt 4 sie ma do wersji 3.5 moze tamta miala jeszcze stare rozwiazania podobne do kontakt playera, wiesz moze piotrze cos na ten temat??

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 19 lut 2010, 14:49

...

ja tez myslalem ze moze DFD , ale w kontakcie 4 nie widze ustawien DFD jest tylko preload buffer a jest tak samo ustawiony jak w kontaktplayerze
!! Nie wiem Jak Kontakt 4 sie ma do wersji 3.5 moze tamta miala jeszcze stare rozwiazania podobne do kontakt playera, wiesz moze piotrze cos na ten temat??
...

K3.5 ma dokładnie tak samo, ale u mnie działa bez zająknięcia.

Z jakiego dysku strumieniujesz? Może warto wielkość bufora podnieść trochę.

- Piotr 

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » piątek 19 lut 2010, 15:12

K3.5 ma dokładnie tak samo, ale u mnie działa bez zająknięcia.

Z jakiego dysku strumieniujesz? Może warto wielkość bufora podnieść trochę.

Instalacja mam na jednym a bibiolteki na drugim takze nie powinno byc chyba problemow?zwiekszenie buffora nic nie daje , ciagle to samo, musze wziasc do wprawdzenie ver 3,5 od znajomego pewnie;/. A jeszcze jedno pytanie do ciebie ,zdarza ci sie ze twoj komp nie wyrabia?

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 19 lut 2010, 15:29

Instalacja mam na jednym a bibiolteki na drugim takze nie powinno byc chyba problemow?zwiekszenie buffora nic nie daje , ciagle to samo, musze wziasc do wprawdzenie ver 3,5 od znajomego pewnie;/. A jeszcze jedno pytanie do ciebie ,zdarza ci sie ze twoj komp nie wyrabia?
...

Komp, jak to komp - przy dużych projektach też mu się zdarza nie wyrabiać (mam Intel Q6600 i 8GB RAM, XP x64 i 6 dysków na sample). Ale to w przypadku albo intensywnego używania divisi (co robię rzadko właśnie ze względu na obciążenie) albo masy obciążających instrumentów orkiestrowych.

Nie napisałeś czy to jest laptop czy stacjonarny, czy dysk jest wewnętrzny czy zewnętrzny, czy jest to dysk z serii typu green power itp. Bo moje podejrzenia są że raczej Ci się dysk nie wyrabia ze strumieniowaniem.

- Piotr 

ODPOWIEDZ