Kontakt 4 - zacinające się ASIO przy dużych bibliotekach
Kontakt 4 - zacinające się ASIO przy dużych bibliotekach
Re: Kontakt 4 - zacinające się ASIO przy dużych bibliotekach
Pozdrawiam.
Każdy instrument ma przyporządkowany limit głosów (w ustawieniach instrumentu). W LASS staccata mają bodajże 16 głosów polifonii, więc jak zagrasz więcej (o co łatwo), to Ci giną głosy poprzednie.
Można to sprawdzić grając przy otwartym oknie Kontakt-a i obserwując ilość używanych głosów w danym insturmencie. Potem już tylko kwestia zwiększenia limitu i heja.
- Piotr
...
Każdy instrument ma przyporządkowany limit głosów (w ustawieniach instrumentu). W LASS staccata mają bodajże 16 głosów polifonii, więc jak zagrasz więcej (o co łatwo), to Ci giną głosy poprzednie.
Można to sprawdzić grając przy otwartym oknie Kontakt-a i obserwując ilość używanych głosów w danym insturmencie. Potem już tylko kwestia zwiększenia limitu i heja.
Tu nie chodzi o gloso bo glosy mieszcza sie i to z zapasem , zeby lepiej opisac podam konkretna sytuacje :
zaladowalem 5 artykulacji , i gram akorty jeden po drugim ( ale nie tak szybko jak to opisalem wczesniej tylko bardzo spokojnie) i np sa dwa akordy w ktorych przycina mi dzwiek (nie glosy) czernony swiatelko sie zapala na wskazniku Asio (Cubase) po czym wszystko gra dalej az do kolejnego przyciecia , probowalem zmienic latencje na 512 ms niby troche lepiej ale czy 256ms to tak malo ze nie daje rady?
...i jeszcze jedno sportrzerzenie , ladujac te same multisy kontaktplayer2 daje rade bez problemu a kontakt 4 ciagle sie zacina , co moze powodowac takie a nie inne skutki??...
Może ustawienia DFD? Za małe prime buffery?
- Piotr
ja tez myslalem ze moze DFD , ale w kontakcie 4 nie widze ustawien DFD jest tylko preload buffer a jest tak samo ustawiony jak w kontaktplayerze!! Nie wiem Jak Kontakt 4 sie ma do wersji 3.5 moze tamta miala jeszcze stare rozwiazania podobne do kontakt playera, wiesz moze piotrze cos na ten temat??
...
ja tez myslalem ze moze DFD , ale w kontakcie 4 nie widze ustawien DFD jest tylko preload buffer a jest tak samo ustawiony jak w kontaktplayerze!! Nie wiem Jak Kontakt 4 sie ma do wersji 3.5 moze tamta miala jeszcze stare rozwiazania podobne do kontakt playera, wiesz moze piotrze cos na ten temat??
...
K3.5 ma dokładnie tak samo, ale u mnie działa bez zająknięcia.
Z jakiego dysku strumieniujesz? Może warto wielkość bufora podnieść trochę.
- Piotr
K3.5 ma dokładnie tak samo, ale u mnie działa bez zająknięcia.
Z jakiego dysku strumieniujesz? Może warto wielkość bufora podnieść trochę.
Instalacja mam na jednym a bibiolteki na drugim takze nie powinno byc chyba problemow?zwiekszenie buffora nic nie daje , ciagle to samo, musze wziasc do wprawdzenie ver 3,5 od znajomego pewnie;/. A jeszcze jedno pytanie do ciebie ,zdarza ci sie ze twoj komp nie wyrabia?
Instalacja mam na jednym a bibiolteki na drugim takze nie powinno byc chyba problemow?zwiekszenie buffora nic nie daje , ciagle to samo, musze wziasc do wprawdzenie ver 3,5 od znajomego pewnie;/. A jeszcze jedno pytanie do ciebie ,zdarza ci sie ze twoj komp nie wyrabia?
...
Komp, jak to komp - przy dużych projektach też mu się zdarza nie wyrabiać (mam Intel Q6600 i 8GB RAM, XP x64 i 6 dysków na sample). Ale to w przypadku albo intensywnego używania divisi (co robię rzadko właśnie ze względu na obciążenie) albo masy obciążających instrumentów orkiestrowych.
Nie napisałeś czy to jest laptop czy stacjonarny, czy dysk jest wewnętrzny czy zewnętrzny, czy jest to dysk z serii typu green power itp. Bo moje podejrzenia są że raczej Ci się dysk nie wyrabia ze strumieniowaniem.
- Piotr