Windows 8?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
lc

Windows 8?

Post autor: lc » poniedziałek 17 gru 2012, 10:11

Witam

Nadal używam W. XP , i chciał bym zmienić system na nowszy.

Używał ktoś nowe cudo od ms?

Jak działa?

Jakieś problemy?

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Windows 8?

Post autor: DJOZD » poniedziałek 17 gru 2012, 11:40

Jeszcze się nie przełączyłem, i pewnie jakiś czas tak zostanie. Z tego co słyszałem na zagranicznych forach odnośnie aplikacji DAW której ja używam większych problemów nie było. To wersja dość kompatybilna z Windows 7 i aplikacje wymagają raczej kosmetycznych poprawek. Co nie zmienia faktu że na dzień dzisiejszy nie wszyscy to zrobili i uważam że warto chwile jeszcze poczekać. Przykładowa Samplitude dopiero tydzień temu otrzymała patch rozwiązujący niektóre problemy na Windows 8.

Jeżeli siedzisz jeszcze na XP to przejście na Windows 8 może być dla ciebie trochę bolesnym doświadczeniem. O ile z Windows 7 to nie będzie większej różnicy (poza menu start) to z XP już chyba tak. Ale to kwestia czasu Sprawdź też czy nie stracisz na wydajności przy twoim komputerze. Jeżeli masz więcej niż 4GB RAM i procesor 4 rdzeniowy oznacza to że przesiadka ma sens.
Podoba mi się fakt że nie ma już takich ograniczeń jeżeli chodzi RAM w wersji 64 bit.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 17 gru 2012, 12:55

Przedewszystkim sprawdx swój soft pod kątem kompatybilności z nowymi systemami

adn_01

Post autor: adn_01 » poniedziałek 17 gru 2012, 15:50

...
Witam

Nadal używam W. XP , i chciał bym zmienić system na nowszy.

Używał ktoś nowe cudo od ms?

Jak działa?

Jakieś problemy?...

A na XP coś się zepsuło, czy chcesz zmienić o tak, bo jest nowszy?.. ;)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 17 gru 2012, 15:55

A na XP coś się zepsuło, czy chcesz zmienić o tak, bo jest nowszy?.. ;)
No raczej. W XP nie wykorzystasz możliwości współczesnych komputerów, przede wszystkim ograniczenie RAM-u do 3GB. A 64-bitowa wersja XP jest mało stabilna i większość urządzeń nie ma do niej sterowników.

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 17 gru 2012, 16:28

...W XP nie wykorzystasz możliwości współczesnych komputerów, przede wszystkim ograniczenie RAM-u do 3GB. A 64-bitowa wersja XP jest mało stabilna i większość urządzeń nie ma do niej sterowników...

Wszystko się zgadza.

Ponieważ mam już za sobą taką migrację (XP3 -> Win8 ), to może dopowiem co warto wiedzieć bezwarunkowo:

- gdy ktoś pracował tylko na XP, to na "dzień dobry" ciężko będzie mu Win 8 ogarnąć "z marszu". Tu na wstępnie gorąco polecam choćby to: Windows 8 - jak obsługiwać kafelkowy i tradycyjny pulpit;

- do Win 8 ze wszech miar warto mieć ekran dotykowy (może być jako dodatkowy);

- Win 8 w mym przypadku poradził sobie znacznie lepiej ze starszymi programami niż XP3!

- użytkownikom "mobilnym" mogę z czystym sumieniem polecić mój zestaw, czyli ASUS X202E + jakikolwiek większy monitor LCD. To spokojnie wystarczy dla większości prac projektowych z Win 8 w terenie, tudzież i homerecordingu;

- i najważniejsze: otóż w wielu przypadkach programy trzeba będzie otwierać z uprawnieniami administratora! Tyle, że to żaden problem :-)
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 17 gru 2012, 17:04

A... i jeszcze coś.
Otóż jeśli chodzi o Win 8, to zdecydowana większość update programów dla tego systemu nie tyczy się kompatybilności (w sensie samej pracy), lecz dobrodziejstw płynących z wykorzystania do pracy ekranów dotykowych!
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

lc

Post autor: lc » poniedziałek 17 gru 2012, 19:03

W sumie to nie przesiadam się bezpośrednio z samego xp, choc to na tym systemie robie wszystko co zwiazane z muzyką. W szkole używam wszystich systemów od 98 do Visty, a 7 miałem może 2-3 miesiace, do czas gdy straciłem laptopa ....
Programy i sterowniki. które działały na np. Windows 7 x64 działąja bezproblemu na 8?
Co z wydajnościa ? Jest coś lepiej?

adn_01

Post autor: adn_01 » poniedziałek 17 gru 2012, 19:35

Pytałem bo nie wiem. W muzyce korzystam wyłącznie z maków służbowo niestety także z windowsa. Niedawno w nowym laptopie dostałem w prezencie właśnie win8 i nie podoba mi się. 

Generalnie wyznaję zasadę, że jeśli coś działa dobrze a aktualizacja / upgrade nie przynosi mi dodatkowych korzyści to nie ma co kombinować...

Jeśli faktycznie 64 bity w XP są nieco wirtualne to pewnie, że warto. O ile reszta zgodna - sterowniki itp.

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » poniedziałek 17 gru 2012, 19:44

Programy i sterowniki. które działały na np. Windows 7 x64 działąja bezproblemu na 8? 

Co z wydajnościa ? Jest coś lepiej?...

Jestem świeżo po przesiadce z Visty (64bit) na Windows 8 Pro (i przy okazji z Cubase 5 na 7). Wszystko działa bez zarzutu. Znaczącego przyrostu wydajności nie zauważyłem, ale myślę że gdybym przesiadał się z XP to wyglądałoby to inaczej. Używam wyłacznie standardowego ekranu i nie mam z obsługą systemu żadnych problemów.

Polecam podjęcie decyzji o zmianie systemu do końca stycznia 2013, bo do tego czasu Microsoft oferuje upgrade do Windows 8 Pro w promocyjnej cenie: Nie przegap okazji!

ODPOWIEDZ