Cubase - shortcut - zmiana presetu w instrumencie

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Jarut
Posty: 70
Rejestracja: czwartek 11 lip 2013, 00:00

Cubase - shortcut - zmiana presetu w instrumencie

Post autor: Jarut » wtorek 18 paź 2016, 18:11

Cześć

Tak jak w temacie - może ktoś podpowie - jak ustawić sobie w Cubase 7 w "Key Commands" skrót do zmiany presetu w aktywnym instrumencie VSTi ? Szukam i nie mogę znaleźć jak się ta komenda nazywa. Chodzi mi o to, żebym mógł sobie przerzucać aktywny preset w dół (lub w górę) np klawiszem "6" a nie klikać myszką na strzałkach gór dół przy instrumencie gdy chcę zmienić preset. Help ! :)

Zbynia
Posty: 7627
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Cubase - shortcut - zmiana presetu w instrumencie

Post autor: Zbynia » środa 19 paź 2016, 01:29

program change

standardowy komunikat midi

Awatar użytkownika
Jarut
Posty: 70
Rejestracja: czwartek 11 lip 2013, 00:00

Re: Cubase - shortcut - zmiana presetu w instrumencie

Post autor: Jarut » środa 19 paź 2016, 10:59

...program change
standardowy komunikat midi...
--------------------

a możesz podpowiedzieć czy da się podpiąć ten komunikat MIDI pod klawiaturę numeryczną - szukam w "Key Commands" i nie widzę. Niektóre instrumenty posiadają listę presetów w okienku nawigacyjnym "Program Control" a niektóre nie - na forum Steinberg znalazłem zdawkową informację że niestety nie da się tak zrobić w przypadku tych drugich. A w przypadku tych pierwszych tak - ale dalej nie umiem tego rozkminić :(


Zbynia
Posty: 7627
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Cubase - shortcut - zmiana presetu w instrumencie

Post autor: Zbynia » czwartek 20 paź 2016, 17:23

Nie korzystam z cubase to nie bardzo wiem
ale jeśli nie da się tego zrobić z automatu skrótem klawiszowym to trzeba by skorzystać z emulatora klawiatury midi zapewne

ale to więcej kombinacji niż zakup jakiegoś prostego kontrolera midi (jakieś akai mini czy cos w ten deseń)

Awatar użytkownika
Jarut
Posty: 70
Rejestracja: czwartek 11 lip 2013, 00:00

Re: Cubase - shortcut - zmiana presetu w instrumencie

Post autor: Jarut » czwartek 20 paź 2016, 21:28

...Nie korzystam z cubase to nie bardzo wiem
ale jeśli nie da się tego zrobić z automatu skrótem klawiszowym to trzeba by skorzystać z emulatora klawiatury midi zapewne

ale to więcej kombinacji niż zakup jakiegoś prostego kontrolera midi (jakieś akai mini czy cos w ten deseń)...
-------------------------------------------------------------------
chyba trochę zamotałem, to jeszcze raz napisze, od troche innej strony - mam klawiaturkę midi - irig 37 pro - ma ona przyciski program up oraz program down - ale gdy uruchamiam np Sample Tank czy Addictive Drums to klikając program up/down instrument nie zmienia mi presetu z brzmieniem, dalej muszę to robić klikając myszką w strzałkę w okienku z listą presetów instrumentu - mało to wygodne. Czy można to w sposób uniwersalny przypisać żeby dla każdego instrumentu VSTi działało w ten sam sposób ? Bo chyba po to te przyciski są :) W niektórych VSTi dziala to bez problemu w niektórych nie. Dziala w tych gdzie lista presetów pokazuje się w okienku nawigacyjnym Cubase "Programe Control". Nie dziala tam gdzie się nie pokazuje. Może ktoś z Cubase'owców pomoże .... :)

Zbynia
Posty: 7627
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Cubase - shortcut - zmiana presetu w instrumencie

Post autor: Zbynia » piątek 21 paź 2016, 15:32

W ustawieniach instrumentu zobacz czy ma możliwość przypisywania komunikatów

ODPOWIEDZ