CUBASE 11 PRO-PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PLIKACH CPR

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Zbyszek-muzyk-100
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek 17 maja 2021, 00:34

Re: CUBASE 11 PRO-PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PLIKACH CPR

Post autor: Zbyszek-muzyk-100 » niedziela 23 maja 2021, 00:57

Nie obraź się drogi kolego,ale ja już na samym początku napisałem,że cubase 5 mam na jednym laptopie,a cubase 11 mam na drugim laptopie.Chyba ...to przeoczyłeś , ;) ale nie szkodzi.Twierdzę to po Twej ostatniej wypowiedzi.Ja cały czas mam w taki sposób zainstalowane te dwa programy,- nie inaczej.
W takim razie czy teraz mam z powrotem odinstalować cubase 11??? aby najpierw zainstalować HalionOne???
Ja...nie jestem pewny na 100% ale raczej gdy instalowałem Cubase 11 to widziałem,że zaczął mi tez instalować wszystkie wtyczki oczywiście te bezpłatne w komplecie.Ja zobaczę czy faktycznie ta Wtyczka HalionOne jest u mnie w cubase 11.Dam Ci znać.
Sorry za poprzednią moją ortografię :). Słyszałem też,że podobno utwór jako plik cpr zrobiony na wtyczkach w cubase 5 może nie być poprawnie otwierany w cubase 11 ze względu na fakt,iż w cubase 11 są inne wtyczki niż w cubase 5.Czy to prawda?-jeżeli tak,to mogę mieć problem.

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 896
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: CUBASE 11 PRO-PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PLIKACH CPR

Post autor: PWA » niedziela 23 maja 2021, 08:37

Zbyszek-muzyk-100 pisze:
niedziela 23 maja 2021, 00:57
Nie obraź się drogi kolego,ale ja już na samym początku napisałem,że cubase 5 mam na jednym laptopie,a cubase 11 mam na drugim laptopie.Chyba ...to przeoczyłeś , ;)
Fakt... nie doczytałem ;)
Zbyszek-muzyk-100 pisze:
niedziela 23 maja 2021, 00:57
W takim razie czy teraz mam z powrotem odinstalować cubase 11??? aby najpierw zainstalować HalionOne???
Ja...nie jestem pewny na 100% ale raczej gdy instalowałem Cubase 11 to widziałem,że zaczął mi tez instalować wszystkie wtyczki oczywiście te bezpłatne w komplecie.Ja zobaczę czy faktycznie ta Wtyczka HalionOne jest u mnie w cubase 11
Nic nie musisz odinstalowywać. Zainstaluj po prostu HalionOne, który znajdziesz na stronie (link) podanej w moim poprzednim poście.
HalionOne jest starym instrumentem, który dawno już nie jest produkowany przez Steinberga. Wraz z Cubase jest obecnie dostarczany Halion Sonic SE 3.
Zbyszek-muzyk-100 pisze:
niedziela 23 maja 2021, 00:57
Słyszałem też,że podobno utwór jako plik cpr zrobiony na wtyczkach w cubase 5 może nie być poprawnie otwierany w cubase 11 ze względu na fakt,iż w cubase 11 są inne wtyczki niż w cubase 5.Czy to prawda?-jeżeli tak,to mogę mieć problem.
Tak, to prawda. Stąd też konieczność zainstalowania HalionOne na komputerze z Cubase 11.
Jeżeli używasz w swoich projektach robionych na Cubase 5 również innych instrumentów, których Steinberg już nie produkuje, to zapewne spotkasz się z podobnym problemem, jak w przypadku HalionOne. I tak:

Groove Agen One -> zastąpiony przez Groove Agent SE5
Embracer -> brak
Monologue -> brak
LoopMash -> zastąpiony przez LoopMash 2
Prologue -> jest
Mystic -> jest
Spector -> jest

Zbyszek-muzyk-100
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek 17 maja 2021, 00:34

Re: CUBASE 11 PRO-PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PLIKACH CPR

Post autor: Zbyszek-muzyk-100 » poniedziałek 24 maja 2021, 00:58

Ok dobrze,dzięki.Ale napisz proszę gdzie dokładnie mam zainstalować ten HalionOne???
Chodzi mi o to czy można go zainstalować np. C\Pliki programów (x86)\Steinberg ???? czy może gdziekolwiek???
Nie napisałeś,to ja się mogę tylko domyślać że chyba do w/w ścieżki.To bardzo jest dziwne bo np.Cubase 5 ma przeróżne wtyki automatycznie instalowane na przykład we folderach ukrytych na dysku C.Według mnie osobiście to zawsze był tak zwany "NIE PORZĄDEK" z tymi wtyczkami oraz instrumentami VST,VSTI,VST2 itp.-według mnie powinny być wszystkie w jednym ale konkretnym folderze,(i nie ukrytym).
Zaraz zacznę działać.

PS: Jak masz na imię? jeżeli mogę spytać.
Zbyszek jestem :D

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 896
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: CUBASE 11 PRO-PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PLIKACH CPR

Post autor: PWA » poniedziałek 24 maja 2021, 07:47

Instalator sam zaproponuje Ci foldery, w których powinien być zainstalowany HalionOne i takie właśnie pozostaw. Cubase zawsze instalowany jest w tych samych miejscach i Steinberg jest tu konsekwentny.
Co do wtyczek innych producentów, to już jest ich sprawa, gdzie chcą się instalować i Steinberg nie ma tu nic do rzeczy. Pamiętaj, żeby zainstalować wersję 64 bitową, bo 32 bitowa nie będzie obsługiwana.
Mam na imię Piotr.

Zbyszek-muzyk-100
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek 17 maja 2021, 00:34

Re: CUBASE 11 PRO-PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PLIKACH CPR

Post autor: Zbyszek-muzyk-100 » poniedziałek 24 maja 2021, 21:29

Dzięki bardzo Piotrze.Nie ukrywam,że czekałem na Twoją odpowiedź,bo...nie byłem pewny gdzie mam zainstalować ten instrument HalionOne.Dzisiaj spróbuję to wykonać.

PS-a czy te nowe wtyczki i instrumenty z cubase 11,czy one będą działać na cubase 5??? Oczywiście tylko pytam. ;)

Zbyszek.

Zbyszek-muzyk-100
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek 17 maja 2021, 00:34

Re: CUBASE 11 PRO-PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PLIKACH CPR

Post autor: Zbyszek-muzyk-100 » poniedziałek 24 maja 2021, 22:22

Piotrze,już udało mi się zainstalować HalionOne na Cubase 11.
Teraz tak : gdy po tej instalacji spróbowałem jakiś mój plik cpr (zrobiony w cubase 5) odpalić w cubase 11
to....powstawały teraz juz inne komunikaty tego typu : HalionOne: Cannot Find or Load Preset ...i tu podaje mi moje wszystkie instrumenty np.accordion,piano,fluite itd....ale gdy klikam ok na każdym z okienek komunikatu to w końcu jest okno cubase 11 z moimi starymi plikami ale nadal brak dźwięku.Po za tym sterownik Asio All który sobie doinstalowałem wcześniej w tym laptopie gdzie mam cubase 11 to on dziwnie się zachowuje,bo raz jest jako PLAY a za chwilkę sam się likwiduje i zamyka.Nie mogę pojąć o co tu chodzi.
PS-Jeżeli chodzi o Asio All to gdy go zainstalowałem na innym moim laptopie (tam gdzie mam cubase 5) to ten sterownik nie wariuje ,czyli w momencie odpalenia cubase 5 jest pokazana ikona jego na pasku zadań cały czas,aż do zamknięcia cubase 5.
Przesyłam dwie fotki z cubase 11 po poprawnym zainstalowaniu tego HalionOne.
Załączniki
FOTKA-02.jpg
FOTKA-02.jpg (35.56 KiB) Przejrzano 1556 razy
FOTKA-01.jpg
FOTKA-01.jpg (39.22 KiB) Przejrzano 1556 razy

Zbyszek-muzyk-100
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek 17 maja 2021, 00:34

Re: CUBASE 11 PRO-PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PLIKACH CPR

Post autor: Zbyszek-muzyk-100 » poniedziałek 24 maja 2021, 22:50

Piotrze, bardzo proszę, napisz też,i wyjaśnij mi jak mam to wykonać : dodać ścieżkę dostępu do tego instrumentu a następnie wykonać Rescan All - to były Twoje słowa ale wcześniej pisane. :)

PS : Może uda Nam się spotkać TU ONLINE RAZEM...??? Było by chyba o wiele szybciej pokonać te moje problemy ;)

Zbyszek-muzyk-100
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek 17 maja 2021, 00:34

Re: CUBASE 11 PRO-PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PLIKACH CPR

Post autor: Zbyszek-muzyk-100 » środa 26 maja 2021, 00:56

No i co myślisz o tym ??? bo ...czas leci a ja stoję w miejscu ;)

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 896
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: CUBASE 11 PRO-PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PLIKACH CPR

Post autor: PWA » środa 26 maja 2021, 14:19

Z tego co napisałeś, wynika, że trzeba jeszcze przenieść presety z jednego komputera na drugi. Poniżej masz link do artykułu na ten temat na stronie Steinberga. Rozumiem, że korzystałeś ze standardowych presetów HalionOne, a nie stworzonych przez siebie i zapisanych w jakichś innych folderach.
Do przeniesienia będziesz potrzebował dysku zewnętrznego lub pen drive.
https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... -or-later-
Z artykułu wynika też, że wszystkie "fabryczne" brzmienia z HalionOne zostały odzwierciedlone w Halion Sonic SE, który jest dostarczany wraz z Cubase 11. Być może po załadowaniu projektu wystarczy zmienić instrument na każdej ze ścieżek z HalionOne na Halion Sonic SE i ponownie przypisać właściwe presety (instrumenty) dla każdej ścieżki.

Zbyszek-muzyk-100
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek 17 maja 2021, 00:34

Re: CUBASE 11 PRO-PROBLEM Z DŹWIĘKIEM PRZY PLIKACH CPR

Post autor: Zbyszek-muzyk-100 » środa 26 maja 2021, 18:27

Dzięki że się pojawiłeś ponownie .Dzięki też za info na priv.
Teraz tak: w linku który mi podałeś owszem jest info tej treści : Copy the content of the folder: C:\Program Files\Steinberg\Cubase * 5\VST3 Presets\Steinberg Media Technologies\HALionOne
Place it here: C:\ProgramData\VST3 Presets\Steinberg Media Technologies\HALionOne.

Teraz mam pytanie bo nie jest tu według mnie JASNO napisane co i jak mam przenieść???
Piotrze , obym tylko coś nie pomieszał..... :oops: czy tą całą pierwszą ŚCIEŻKĘ Z CUBASE 5 mam skopiować (tak jak jest teraz ) w moim cubase 5, i wkleić ją tutaj ? : Place it here: C:\ProgramData\VST3 Presets\Steinberg Media Technologies\HALionOne.
???????-bo jeżeli tak,to nie podano w tym linku,czy to chodzi o ŚCIEŻKĘ już w Cubase 11??? czyli ta...? Place it here: C:\ProgramData\VST3 Presets\Steinberg Media Technologies\HALionOne. ????
Piotrze, bardzo Cię proszę o wyrozumiałość i cierpliwość.Ale pewnie z Twoją dokładną pomocą Tu,na pewno mi się w końcu uda to wykonać.Boję się żebym coś nie zrobił tak że cubase 11 wcale nie bedę mógł już odpalić :)
PS - Ja nie mam dokładnie takiej ścieżki w cubase 5 jak Steinberg tu pisze , bo mam zamiast w folderze Program File,to ja mam w Pliki Programów (x86).

Piotrze,no niestety ja nie mam takiej ścieżki w cubase 11 jak podaje Steinberg w tym linku co mi podałeś.
W ogóle mam inną całkiem ścieżkę i co teraz????? Wtakim razie ja się wstrzymałem z wykonaniem tego zadania,do momentu aż Ty się tu odezwiesz.Czekam

ODPOWIEDZ