Cubase - szybkie audio ?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Moses

Cubase - szybkie audio ?

Post autor: Moses » wtorek 06 sty 2004, 20:32

Witam wszystkich. Już na początek mówię, że jestem naprawdę początkujacy i nie miałem prawie nic doczynienia z cubasem. Mianowicie mam taki problem. Importuje sobie jakiś plik (w tym wypadku mp3) na np. Audio Track 1 i leci on jakby w przyspieszonym tempie. Co mam zrobić by go zwolinić ? I jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś zna jakieś strony na których jest coś w stylu tutoriali dla poczatkujacego ?

Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Re: Cubase - szybkie audio ?

Post autor: Mayewsky » środa 07 sty 2004, 01:58

...Witam wszystkich. Już na początek mówię, że jestem naprawdę początkujacy i nie miałem prawie nic doczynienia z cubasem. Mianowicie mam taki problem. Importuje sobie jakiś plik (w tym wypadku mp3) na np. Audio Track 1 i leci on jakby w przyspieszonym tempie. Co mam zrobić by go zwolinić ? I jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś zna jakieś strony na których jest coś w stylu tutoriali dla poczatkujacego ?

Z góry dziękuję ...

Zapewne zamotałeś sie z czestotliwosciami. A co do stron ... tak www.steinberg.net, mozesz do nich zadzwonic. telefon powinien być na stronie producenta, albo przy licencji jaką otrzymałeś z programem.
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » środa 07 sty 2004, 02:47

Zapewne zamotałeś sie z czestotliwosciami. A co do stron ... tak http://www.steinberg.net, mozesz do nich zadzwonic. telefon powinien być na stronie producenta, albo przy licencji jaką otrzymałeś z programem....

Oj, Mayewski, Mayewski ... jak nie masz nic do powiedzenia, to nie gadaj po próżnicy: "... namotałeś coś z częstotliwościami ..." Ale co konkretnie?

Rzecz w tym, że każdy plik audio - w tym także MP3 - posiada określone parametry rozdzielczości, np. 16-bit/44.1KHz. Z kolei każdy projekt audio w sekwencerze musi mieć założone jakieś parametry tego samego typu. Jeśli zatem zaimportujesz plik o innej rezolucji - powiedzmy 48KHz - to będzie on odtwarzany koślawo. Ot i wszystko. Sprawdź w Cubase jakie są parametry tego projektu i ewentualnie przed importem dokonaj konwersji pliku (resampling)w jakimś edytorze audio. Tylko częstotliwość próbkowania ma znaczenie i musi się zgadzać.

MD.

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » środa 07 sty 2004, 09:41

Zapewne zamotałeś sie z czestotliwosciami. A co do stron ... tak http://www.steinberg.net, mozesz do nich zadzwonic. telefon powinien być na stronie producenta, albo przy licencji jaką otrzymałeś z programem....

Faktycznie, odpowiedź dużo wyjaśnia. Ale mimo wszystko pozostawia początkującego użytkownika Cubase w pewnej niepewności, pewnym napięciu... "Co ja do cholery namieszałem??", jednym słowem jak serial TV. Może cdn miał nastąpić, może nie. I na koniec dzika radość w kontekście postów o piractwie - "licencji jaką otrzymałeś z programem"

Taaak, na szczęście Dobbmatowi chciało się odpowiedzieć konkretnie...

Ja, żeby nie być gołosłownym co do 2giej kwestii, polecę

http://forum.cubase.net/cgi-bin/cubase.net/Ultimate.cgi

(w razie wątpliwości) po zapoznaniu się z "Get started". Poza tym experymenty, które najlepiej uczą.

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » środa 07 sty 2004, 12:09

...Zapewne zamotałeś sie z czestotliwosciami. A co do stron ... tak http://www.steinberg.net, mozesz do nich zadzwonic. telefon powinien być na stronie producenta, albo przy licencji jaką otrzymałeś z programem....

Oj, Mayewski, Mayewski ... jak nie masz nic do powiedzenia, to nie gadaj po próżnicy: "... namotałeś coś z częstotliwościami ..." Ale co konkretnie?

Rzecz w tym, że każdy plik audio - w tym także MP3 - posiada określone parametry rozdzielczości, np. 16-bit/44.1KHz. Z kolei każdy projekt audio w sekwencerze musi mieć założone jakieś parametry tego samego typu. Jeśli zatem zaimportujesz plik o innej rezolucji - powiedzmy 48KHz - to będzie on odtwarzany koślawo. Ot i wszystko. Sprawdź w Cubase jakie są parametry tego projektu i ewentualnie przed importem dokonaj konwersji pliku (resampling)w jakimś edytorze audio. Tylko częstotliwość próbkowania ma znaczenie i musi się zgadzać.

MD.

...

No o to mnie właśnie chodziło. Fakt, ze walnąlem czerstwego teksta, ale to chciałem powiedzieć.

Sorki za "byle odpowiedż", ale intencje miałem dobre.

MD, nie strofuj mnie tak :)
Mayewsky

(GG - 4039365)

Moses

Post autor: Moses » środa 07 sty 2004, 15:01

Dziękuję bardzo za pomoc :D Sam bym pewnie nigdy na to nie wpadł ;) Jak bede mial wiecej problemów (a pewnie bede ;) ) to jeszcze zapostóje ;)

THX !

ODPOWIEDZ