WDM dla SB Live

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
maniuś

WDM dla SB Live

Post autor: maniuś » wtorek 13 sty 2004, 06:24

Buszując w sieci natknąłem się na sterowniki WDM dla SB Live. Zassałem ono Cudo, zainstalowałem i ... To działa !

Na dodatek nagłówki plików *.inf wskazują że autorem sterowników jest ... Creative. Biąrąc pod uwagę niechęć JedynegoSłusznego ProducentaCudownychKart do napisania np. sterowników ASIO jestem w szoku. Ale co by nie mówić odpalam ReValvera i gram na żywca. Z latencją udało mi się zejść do 10 ms(!).

Aha znajdziecie to tu :

http://zstudio-n.narod.ru/wdm3213.zip

Awatar użytkownika
KamilFX

Re: WDM dla SB Live

Post autor: KamilFX » wtorek 13 sty 2004, 09:33

He he, a ja mam Made In Russia Kx'y i się nie chwalę a z latencją schodzę do 5,33ms a jak Bozia da to i do 2,66.

Nie ma co

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » wtorek 13 sty 2004, 10:00

...He he, a ja mam Made In Russia Kx'y i się nie chwalę a z latencją schodzę do 5,33ms a jak Bozia da to i do 2,66.

...

Od dluzszego czasu zastanwiam sie nad przezuceniem na KX ale "cos" mnie powstrzymuje.Jak jest z nimi na prawde?Na ile sa stabilne?I jak jest z instalacja tych sterownikow?Nie jest to troche skomplikowane??
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
maniuś

Post autor: maniuś » wtorek 13 sty 2004, 10:01

...He he, a ja mam Made In Russia Kx'y i się nie chwalę a z latencją schodzę do 5,33ms a jak Bozia da to i do 2,66.

...

Wszystko pięknie, ale ja do kx'ów podchodziłem 3 razy i nigdy nie pracowały poprawnie. A to podczas grania sekwencji audio - midi po 30 sekundach milkły ślady midi, a to dla odmiany po zerwaniu WSZYSTKICH połączeń ciągle słychać było sygnał z wejścia liniowego.Jak pan Gawriłow wyda jeszcze ze 4 update'y ...

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » wtorek 13 sty 2004, 10:27

Ja mam kx'y z tamtego roku i działają świetnie. Pod Cubase SX wreszcie nie mam opóźnienia względem plików audio (na sterach Creative jak włączyłem play to dźwiek się pojawiał po 2 sek a lokator zaczynał jechać od razu i jak tu niby zlokalizować fragmenty utworu?). Najlepsze chyba co mają kx'y to moduł DSP czyli zarządzanie wszystkimi połączeniami w karcie. Trza się trochę pomęczyć z ASIO bo standardowo nie jest połączone i monitoring nie działa. A wiadomo że lepiej używać monitoringu niż za każdym razem wchodzic do miksera i zmieniać ustawienia. W kx'ach można też zapisywać ustawienia i w DSP ładować jakies proste procesory, ja mam np: wpiety EQ który ścisza mi 136Hz o ok 3dB bo taką częsatotliwość mam rezonansową. Nie rozgryzłem jeszcze tych wszystkich FX ale spoko może kiedyś się za to zabiore. Aaaaa no i jeszcze jedno Soudfonty trza sobie załadować jak się chce cos odsłuchać Midi tylko że kx'y same sobie przydzielają ilość pamieci na Banki brzmień nie tak jak to było w Creativie że się samemu ustaliło 9MB na 8MB bank i już. Ogólnie instalacja przebiega bezproblemowo na gołym systemie mozna je też zainstalować na sterach Creative. Jestem naprawdę z nich zadowolony i nie zmienię narazie na żadne inne. Wreszcie mogę coś wycisnąć z tego Platinum .
Nie ma co

Awatar użytkownika
maniuś

Post autor: maniuś » wtorek 13 sty 2004, 11:04

...Ja mam kx'y z tamtego roku i działają świetnie. Pod Cubase SX wreszcie nie mam opóźnienia względem plików audio (na sterach Creative jak włączyłem play to dźwiek się pojawiał po 2 sek a lokator zaczynał jechać od razu i jak tu niby zlokalizować fragmenty utworu?). Najlepsze chyba co mają kx'y to moduł DSP czyli zarządzanie wszystkimi połączeniami w karcie. Trza się trochę pomęczyć z ASIO bo standardowo nie jest połączone i monitoring nie działa. A wiadomo że lepiej używać monitoringu niż za każdym razem wchodzic do miksera i zmieniać ustawienia. W kx'ach można też zapisywać ustawienia i w DSP ładować jakies proste procesory, ja mam np: wpiety EQ który ścisza mi 136Hz o ok 3dB bo taką częsatotliwość mam rezonansową. Nie rozgryzłem jeszcze tych wszystkich FX ale spoko może kiedyś się za to zabiore. Aaaaa no i jeszcze jedno Soudfonty trza sobie załadować jak się chce cos odsłuchać Midi tylko że kx'y same sobie przydzielają ilość pamieci na Banki brzmień nie tak jak to było w Creativie że się samemu ustaliło 9MB na 8MB bank i już. Ogólnie instalacja przebiega bezproblemowo na gołym systemie mozna je też zainstalować na sterach Creative. Jestem naprawdę z nich zadowolony i nie zmienię narazie na żadne inne. Wreszcie mogę coś wycisnąć z tego Platinum . ...

Ok, Ok !

Ja to wszystko wiem, tyle że pomimo tej wiedzy nie udało mi sie zmusić kx'ów do poprawnej pracy. A tu, poprostu za pomoca polecenia aktualizuj sterownik i wskazaniu odpowiedniego pliku *.inf ustawiam WDM i wszystko bezprobloblemowo hula. Rzecz nie wtym, że chce kogoś zmusić do przejścia na te sterowniki. Jak Ci dobrze chodzą kx'y to to świetnie.Po prostu jestem zdziwiony samym istnieniem tych WDM'ów i żałuję, że nie wiedziałem o nich wcześniej. Być może mój post pomoże jeszcze komuś.

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » wtorek 13 sty 2004, 11:19

Spoko! Raczej starałem się Myszę przekonać do kx'ów

Kazdy sterownik dobry jest..... oby działał jak nalezy
Nie ma co

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 13 sty 2004, 11:46

A jak graficznie wyglądają te WDM'y , bo mnie by pasował mixer z creativa niz kx , jest przejzysty , a moze ktos ma takiego skina co by wyglądał jak SB.live ( przyzwyczajenie )

Osobiście własnie od kilku miesiecy uzywam kx i są naprawde rewelacyjne , niech sie chłopaki uczą od naszych kolegów ze wschodu jak programować

.U mnie tez latencja chodzi od 2. do 5 ms , więc grać vst mozna i nic sie nie zawiesza . Co do stabilnosci tez nie ma problemów , zachęcam wszystkich posiadaczy sb.live bo instalacja nie jest trudna .

Mam zasade że jesli działa to po co zamieniac , ale z ciekawosci zapytam co te Wdm mają lepszego niz KX?

No i jak tam ten mixer wygląda?

POZDRAIWAM

PAWEŁ

Awatar użytkownika
maniuś

Post autor: maniuś » wtorek 13 sty 2004, 11:57

...A jak graficznie wyglądają te WDM'y , bo mnie by pasował mixer z creativa niz kx , jest przejzysty , a moze ktos ma takiego skina co by wyglądał jak SB.live ( przyzwyczajenie )

Osobiście własnie od kilku miesiecy uzywam kx i są naprawde rewelacyjne , niech sie chłopaki uczą od naszych kolegów ze wschodu jak programować

.U mnie tez latencja chodzi od 2. do 5 ms , więc grać vst mozna i nic sie nie zawiesza . Co do stabilnosci tez nie ma problemów , zachęcam wszystkich posiadaczy sb.live bo instalacja nie jest trudna .

Mam zasade że jesli działa to po co zamieniac , ale z ciekawosci zapytam co te Wdm mają lepszego niz KX?

No i jak tam ten mixer wygląda?

POZDRAIWAM

PAWEŁ

...

Mixer wygląda normalnie. To nie odinstalowuje orginału tylko dokłada (lub podmienia oryginalną część) sposób przepływu audio.

Teoretycznie Sonar lub inny Cakewalk w połączeniu z WDM Kernel Streaming to recepta na najniższą mozliwą latencję.

Co do KX Project to jestem niewiernym Tomaszem. Dopóki nie zobaczę i nie usłyszę tego u kogoś osobiście nie uwierzę że są do końca stabilne i pracujące poprawnie.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 13 sty 2004, 14:06

kx-y w obecnej formie sa stabilne nie mniej niz oryginalne stery creative'a, uzywam ich do zabawy z vsti i jest super, niska latencja, zero problemow.

co do miksera to gdzies widzialem skin a'la creative, na google gdzies albo na oficjalnej stronie kx

super jest rowniez skin a'la mackie

zreszta na temat kx-ow juz wiele na tym forum napisano i w EiS rowniez , wiec nie ma co niedowierzac, tylko instalowac ;)

(zwlaszcza ze WDMy sa standardowo w winxp, struktura systemu nie pozwala na instalacje vxd ktore sa w w98)

fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ