Taki sam przypadek miałem instalując wczoraj Virtual Guitarist Electric Edition. Ktoś się orientuje co się dzieje? Może trzeba jakoś ręcznie dodać te wtyczki?
VST The Grand & Virtual Guitarist Electric Edition
- Eustachy_Motyka
VST The Grand & Virtual Guitarist Electric Edition
Zainstalowałem wtyczkę vst Steinberg The Grand, wszystko pięknie (bez żadnych błędów), odpaliłem Cubase SX 2.0, wskakuję w okienko do aktywowania instrumentów vst, a tam nie ma Grand'a.
Taki sam przypadek miałem instalując wczoraj Virtual Guitarist Electric Edition. Ktoś się orientuje co się dzieje? Może trzeba jakoś ręcznie dodać te wtyczki?
- Eustachy_Motyka
Re: VST The Grand & Virtual Guitarist Electric Edition
Oki doki! Zlokalizowałem Grand'a. Okazało się, że nie jest to typowy instrument (jak na początku myślałem), ale wtyczka DirectX. Jest więc w menu Audio/Plug-ins/DirectX/TheGrand, a nie VST Instruments.
Ale to nie koniec moich problemów. :(
Raz mi się Grand uruchomił, ale wszystkie inne próby uruchomienia kończą się komunikatami: "Sorry, but there is not enough memory to run The Grand" i po kliknięciu OK zaraz drugi - "The Grand can't find the request filter. Did you move the Plug-in file?".
Komputer mam lepszy niż minimum wymagane przez program, a plików żadnych nie ruszałem. Resety też nic nie pomogły. :(
Ale to nie koniec moich problemów. :(
Raz mi się Grand uruchomił, ale wszystkie inne próby uruchomienia kończą się komunikatami: "Sorry, but there is not enough memory to run The Grand" i po kliknięciu OK zaraz drugi - "The Grand can't find the request filter. Did you move the Plug-in file?".
Komputer mam lepszy niż minimum wymagane przez program, a plików żadnych nie ruszałem. Resety też nic nie pomogły. :(
-
Max_to_max
...próby uruchomienia kończą się komunikatami:
"Sorry, but there is not enough memory to run The Grand"
Komputer mam lepszy niż minimum wymagane przez program,
Wydaje mi się że jeśli wyświetla się komunikat typu "not enough memory"
to znaczy że Twój komputer jednak ma zamało pamiętci RAM. Z tego co wiem to GrandPiano startuje dopiero z pamięcią PONAD 512Mb, mimo że w minimalnych wymaganiach jest podane 512Mb :(
Pozdrawiam
Bartek
- Eustachy_Motyka
Minimum podane przez producenta to 256MB (tyle mam), a zalecane 512 Mb. Mój procesor to 1,5 GHz, a minimum jest 400 MHz.
-
Max_to_max
...Minimum podane przez producenta to 256MB (tyle mam), a zalecane 512 Mb. Mój procesor to 1,5 GHz, a minimum jest 400 MHz....
Na 256Mb - zapomnij o Grand! :( Niestety... Sam windows zajmuje ponad 256Mb A Grand ma pliki w granicach 600Mb. Fakt nie wgrywa ich całych do pamięci ale i tak wymaga tyle... Myślę że najmarniej to 750 MB i powinno pójść...
Pozdrawiam
Bartek
Na 256Mb - zapomnij o Grand! :( Niestety... Sam windows zajmuje ponad 256Mb A Grand ma pliki w granicach 600Mb. Fakt nie wgrywa ich całych do pamięci ale i tak wymaga tyle... Myślę że najmarniej to 750 MB i powinno pójść...
Pozdrawiam
Bartek
...Myślę że najmarniej to 750 MB i powinno pójść...
Pozdrawiam
Bartek
...
Nie do końca, przy 512 MB Ramu Grand spokojnie pójdzie.
Uwaga do Eustachego: spróbuj zauważyć czy po ponownym otwarciu projektu, z nagraną fazą "na brzmieniu" Granda", instrument ten nie gra w innej tonacji niż poprzednio. Jeśli tak się stało usuń go z listy instrumentów VST i ponownie dodaj, przypisując go do ścieżki midi.
Oki doki! Zlokalizowałem Grand'a. Okazało się, że nie jest to typowy instrument (jak na początku myślałem), ale wtyczka DirectX. Jest więc w menu Audio/Plug-ins/DirectX/TheGrand, a nie VST Instruments.
Z tego co wiem Grand nie jest wtyczką DirectX (może się mylę, chociaż wątpie). Na 100% w Cubase SX był na liście instrumentów VST. Może dlatego nie chce Ci pójść bo jest przypisany do złej grupy..? Spróbuj przekopiować plik "TheGrand.dll" do ścieżki "..\\Steinberg\\Vstplugins" i jeszcze raz odpalić Cubase. Zobacz czy aby na pewno nie będzie go wtedy na liście instrumentów VST. Pozdrawiam
Pozdrawiam
Bartek
...
Nie do końca, przy 512 MB Ramu Grand spokojnie pójdzie.
Uwaga do Eustachego: spróbuj zauważyć czy po ponownym otwarciu projektu, z nagraną fazą "na brzmieniu" Granda", instrument ten nie gra w innej tonacji niż poprzednio. Jeśli tak się stało usuń go z listy instrumentów VST i ponownie dodaj, przypisując go do ścieżki midi.
Z tego co wiem Grand nie jest wtyczką DirectX (może się mylę, chociaż wątpie). Na 100% w Cubase SX był na liście instrumentów VST. Może dlatego nie chce Ci pójść bo jest przypisany do złej grupy..? Spróbuj przekopiować plik "TheGrand.dll" do ścieżki "..\\Steinberg\\Vstplugins" i jeszcze raz odpalić Cubase. Zobacz czy aby na pewno nie będzie go wtedy na liście instrumentów VST. Pozdrawiam
...Spróbuj przekopiować plik "TheGrand.dll" do ścieżki "..\\Steinberg\\Vstplugins" i jeszcze raz odpalić Cubase. Zobacz czy aby na pewno nie będzie go wtedy na liście instrumentów VST. Pozdrawiam...
Oczywiście potem spróbuj go odpalić (The Grand) z pod Cubase SX 2.0, zapomniałem dodać:) Pozdrawiam
Oczywiście potem spróbuj go odpalić (The Grand) z pod Cubase SX 2.0, zapomniałem dodać:) Pozdrawiam
- Eustachy_Motyka
Z tego co wiem Grand nie jest wtyczką DirectX (może się mylę, chociaż wątpie). Na 100% w Cubase SX był na liście instrumentów VST. Może dlatego nie chce Ci pójść bo jest przypisany do złej grupy..? Spróbuj przekopiować plik "TheGrand.dll" do ścieżki "..\\Steinberg\\Vstplugins" i jeszcze raz odpalić Cubase. Zobacz czy aby na pewno nie będzie go wtedy na liście instrumentów VST. Pozdrawiam...
Właśnie też się dziwiłem, bo Grand u mnie występował jako Insert do ścieżki audio, a nie jako instrument do ścieżki midi. Zrobiłem tak jak polecałeś. ale przy ładowaniu Cubase znowu mi wyskoczył komunikat o braku pamięci.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Póki nie dokupię RAM'u dam sobie spokój z tym.
Pozdrawiam
Właśnie też się dziwiłem, bo Grand u mnie występował jako Insert do ścieżki audio, a nie jako instrument do ścieżki midi. Zrobiłem tak jak polecałeś. ale przy ładowaniu Cubase znowu mi wyskoczył komunikat o braku pamięci.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Póki nie dokupię RAM'u dam sobie spokój z tym.
Pozdrawiam