...problem następującej treści.....odpalam sesję w cool`u (jednocześnie 16 ścierzek) i na 4 tracki nakładam efekty w czasie rzeczywistym ( na 2 reverb na 4 korektor graficzny) i tutaj zaczynają sie schody dla programu- zaczyna sie dławić, nie które tracki odgraywa z opóźnieniem, w pewnym momencie sie zacina i całkowicie wyłącza.
Nie wiem czy wina lezy po stronie konfiguracji softu, hardware`u, czy poprostu mam słabego kompa (athlon xp 1400+, 728 MB ram DDR, SB LIVE 128.....).
Prosze o pomoc

...
Najpierw sprawdź, jak zachowuje się pasek znajdujący się pod oznaczeniami ścieżek. Czy podczas pracy jest cały czas wypełniony całkowicie na niebiesko (multitrack nie ma żadnych kłopotów z odczytem danych w czasie rzeczywistym), lub może występują wahania poziomu wypełnienia bufora? Jeżeli tak się dzieje, to znaczy, że masz słabą maszynę.
O sile komputera świadczy przede wszystkim moc procesora, a nie ilość wbudowanej do systemu pamięci ram. Po prostu powyżej pewnej wielkości dalsze zwiększanie pamięci w komuterze nie przynosi już żadnego rezultatu.
Nawet na kompie Athlon 2600+ i 512 MB RAM pasek bufora w tych warunkach, spada do 0 po około 3 minutach odtwarzania. Wprawdzie widać po upływie czasu, że odtwarzanie co chwile zatrzymuje się na chwilę, a dźwięk co jakiś czas pprzerywa się na moment. Moja karta dźwiękowa to Audigy 2ZS. Wprawdzie próby przeprowadzam na Adobe Audition 1.5, więc efekt może być nieco lepszy niż na CEP 2.0. A biorąc pod uwagę parametry Twojego komputera nie dziwię się temu efektowi.
I to by było na tyle.