Efekty wbudowane w EMU 0404
Efekty wbudowane w EMU 0404
Pytanko do osob ktore mialy stycznosc z ta karta:
Czy te 'wbudowane' efekty to cos godnego uwagi [np. cos dla czego warto kupic akurat EMU a nie MAYA czy Audiophile] czy taki sobie bajer, z ktorego i tak nie bedzie sie korzystac?
Przede wszystkim chodzi mi o ich uzytecznosc dla gitary, potrafi toto zastapic jakis prosty procesor efektow?
Narazie bawilem sie programowymi efektami z SB Live i wiem, ze sa raczej bezuzyteczne, wiec wole wiedziec czy to nie jest rodzinna przypadlosc :)
Czy te 'wbudowane' efekty to cos godnego uwagi [np. cos dla czego warto kupic akurat EMU a nie MAYA czy Audiophile] czy taki sobie bajer, z ktorego i tak nie bedzie sie korzystac?
Przede wszystkim chodzi mi o ich uzytecznosc dla gitary, potrafi toto zastapic jakis prosty procesor efektow?
Narazie bawilem sie programowymi efektami z SB Live i wiem, ze sa raczej bezuzyteczne, wiec wole wiedziec czy to nie jest rodzinna przypadlosc :)
Re: Efekty wbudowane w EMU 0404
MOzna cos na nich ukrecic, ale poglosy trzeba sobie darowac od razu. Ja stosuje z niego kompresor, ale tylko po to zeby zabezpieczyc sie przez przesterowaniem wejscia, bo jego kreatywne wykorzystanie, przynajmniej dla mnie, jest malo prawdopodobne. Jest tez kilka fajnych multiefektow ze sporymi mozliwosciami w zakresie edycji. Sadze jednak, ze trzeba poswiecic sporo czasu by dopracowac sie wlasnych. Te fabryczne sa troche zbyt zamaszyste i silnie przejaskrawione, by efektywnie wykorzystyawc je przy nagrywaniu.
Ja stosuje z niego kompresor, ale tylko po to zeby zabezpieczyc sie przez przesterowaniem wejscia, bo jego kreatywne wykorzystanie, przynajmniej dla mnie, jest malo prawdopodobne. **********************
Czy to znaczy ze kompresor jest w domenie analogowej przed przetwornikami A/D???? - ciekawe to by bylo...
Czy to znaczy ze kompresor jest w domenie analogowej przed przetwornikami A/D???? - ciekawe to by bylo...
...MOzna cos na nich ukrecic, ale poglosy trzeba sobie darowac od razu. Ja stosuje z niego kompresor, ale tylko po to zeby zabezpieczyc sie przez przesterowaniem wejscia,
daruj sobie, ten kompresor jest po przetwornikach wiec nic nie daje.
[addsig]
daruj sobie, ten kompresor jest po przetwornikach wiec nic nie daje.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Jedyne zastosowanie dla tych efektow jakie udalo mi sie znalesc to efekty real-time dla odsluchu w sluchawkach muzykow. Do tego nadaja sie wysmienicie - nie obciazaja procesora i dzialaja z zerowym opoznieniem. Jak wiec vocalista placze mi ze on chce poglos w sluchawkach na swoim vocalu to wstawiam mu wlasnie takiego.
[addsig]
[addsig]
Witam kłaniając :)
niestety choć jestem miłośnikiem E-mu, to o efektach sprzętowych w ich kartach (począwszy od Live'a, poprzez APS'a, a na nowej serii skończywszy) nic dobrego powiedzieć nie umiem. Brzmieniowo cieniutkie, niewygodne w użyciu, i mało czytelne graficznie. Co innego programowe efekty EMULATORA X, ale to już inna kwestia. Jeśli więc szukasz w karcie porządnych efektów to E-mu raczej nie polecam. To oczywiście moja subiektywna opinia, sam możesz nabrać lepszego rozeznania słuchając demonstracji na www.emu.com.
pozdrawiam przemądrzale..;-)
niestety choć jestem miłośnikiem E-mu, to o efektach sprzętowych w ich kartach (począwszy od Live'a, poprzez APS'a, a na nowej serii skończywszy) nic dobrego powiedzieć nie umiem. Brzmieniowo cieniutkie, niewygodne w użyciu, i mało czytelne graficznie. Co innego programowe efekty EMULATORA X, ale to już inna kwestia. Jeśli więc szukasz w karcie porządnych efektów to E-mu raczej nie polecam. To oczywiście moja subiektywna opinia, sam możesz nabrać lepszego rozeznania słuchając demonstracji na www.emu.com.
pozdrawiam przemądrzale..;-)
No tak, jak przeczytalem, to sam sie zdrowo usmialem... Oczywiscie chodzilo mi o to, zeby nie przegiac poziomu na wejsciu programu do nagrywania, a wyciagnac jak najwiecej na wejsciu miksera 0404.
No tak, jak przeczytalem, to sam sie zdrowo usmialem... Oczywiscie chodzilo mi o to, zeby nie przegiac poziomu na wejsciu programu do nagrywania, a wyciagnac jak najwiecej na wejsciu miksera 0404.
...Czy to znaczy ze kompresor jest w domenie analogowej przed przetwornikami A/D???? - ciekawe to by bylo...
No tak, jak przeczytalem, to sam sie zdrowo usmialem... Oczywiscie chodzilo mi o to, zeby nie przegiac poziomu na wejsciu programu do nagrywania, a wyciagnac jak najwiecej na wejsciu miksera 0404....
ale w jakim celu?
Jezeli przetwornik ma 24 bity, mixer wzmocnienie "1" (czyli bez wzmocnienia) a program nagrywa rowniez w 24 bitach to wstawianie jakiekgokolwiek kompresora nie ma sensu - w takiej sytuacji jedynym miejscem gdzie moze sie pojawic przesterowanie jest przetwornik A/C.
[addsig]
No tak, jak przeczytalem, to sam sie zdrowo usmialem... Oczywiscie chodzilo mi o to, zeby nie przegiac poziomu na wejsciu programu do nagrywania, a wyciagnac jak najwiecej na wejsciu miksera 0404....
ale w jakim celu?
Jezeli przetwornik ma 24 bity, mixer wzmocnienie "1" (czyli bez wzmocnienia) a program nagrywa rowniez w 24 bitach to wstawianie jakiekgokolwiek kompresora nie ma sensu - w takiej sytuacji jedynym miejscem gdzie moze sie pojawic przesterowanie jest przetwornik A/C.
[addsig]
ale w jakim celu?
OK, ale kto powiedzial, ze mikser ma wzmocnienie 1? Zalozmy, ze sygnal jaki kieruje na wejscie analogowe karty nie jest w stanie optymalnie wysterowac jej przetwornikow. Insertuje w module wejsciowym miksera E-mu blok wzmocnienia, zaraz po nim ow kompresor pracujacy niemal jak limiter, a zaraz za nim wysylke na wejscie WAV w jakims programie nagrywajacym. Czy w ten sposob robie blad i ten kompresor nie ma racji bytu?
OK, ale kto powiedzial, ze mikser ma wzmocnienie 1? Zalozmy, ze sygnal jaki kieruje na wejscie analogowe karty nie jest w stanie optymalnie wysterowac jej przetwornikow. Insertuje w module wejsciowym miksera E-mu blok wzmocnienia, zaraz po nim ow kompresor pracujacy niemal jak limiter, a zaraz za nim wysylke na wejscie WAV w jakims programie nagrywajacym. Czy w ten sposob robie blad i ten kompresor nie ma racji bytu?
Wlaśnie badam wnikliwie ten temat, testując software Proteus X, które działa w oparciu o kartę E-mu 0404 ... Nie jestem pewien czy porownania DSP w SB Live i w tej karcie mają jakikolwiek sens, bo to zupełnie inna generacja. Porównania z Lexiconem też nie są fair, ale nie lekceważyłbym tak bardzo jakości efektów pokładowych E-mu 0404. Rzecz o tyle warta uwagi, że Emulator i Proteus to dość żarłoczne instrumenty i potrzebują sporo CPU, więc DSP może się okazać bardzo przydatne w podstawowych zastosowaniach.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.