Linux w audio, a sprzęt...

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Zasil

Linux w audio, a sprzęt...

Post autor: Zasil » sobota 05 lut 2005, 17:06

Witam,

Składam właśnie komputer do zastosowań audio. Zastanawiam się nad systemem Linux (Agnula) i mam zamiar kupić kartę E-MU 0404.

Macie może jakieś doświadczenia z pracy z audio pod linuxem??

Czy znajdę do tego sterowniki i czy to będzie razem współpracować??

Awatar użytkownika
epiano

Re: Linux w audio, a sprzęt...

Post autor: epiano » sobota 05 lut 2005, 17:57

niestety nie ma sterowników pod Linuxa do żadnej z kart E-mu, nie ma nawet sterowników pod OS-X.

Być może jeśli programiści Creative wyrażą chęć współpracy, to jakiś Linuxowy magik napisze sterowniki, tak jak było z Sound Blasterami.

Na razie jednak planowanie pracy na tym sprzęcie pod Linuxem wydaje się być naiwnym optymizmem.

Jeśli chodzi Ci o jakość to spróbuj Waveterminala 192X, albo:

http://www.alsa-project.org/alsa-doc/index.php?vendor=All

pozdrawiawiam usłużnie,

P.S.

pracowałeś już w audio na Linuxie ? jakie wrażenia ?

Awatar użytkownika
ars

Post autor: ars » sobota 05 lut 2005, 19:30

...niestety nie ma sterowników pod Linuxa do żadnej z kart E-mu, nie ma nawet sterowników pod OS-X.

Być może jeśli programiści Creative wyrażą chęć współpracy, to jakiś Linuxowy magik napisze sterowniki, tak jak było z Sound Blasterami.

Na razie jednak planowanie pracy na tym sprzęcie pod Linuxem wydaje się być naiwnym optymizmem.

Jeśli chodzi Ci o jakość to spróbuj Waveterminala 192X, albo:

http://www.alsa-project.org/alsa-doc/index.php?vendor=All

pozdrawiawiam usłużnie,

P.S.

pracowałeś już w audio na Linuxie ? jakie wrażenia ?...

dodając trochę lekko OT.

Sam z ciekawości sprawdziłem czy moja Esi juli@ by zadziałała za pomocą alsy w linuxie. Mimo że jest w obsłudze chipset via ICE1724 ale juli@ nie chodzi, chodzą inne karty oparte na tym chipsecie, jutro będe musiał napisać na bugzille alsy z błedem jaki dostaje podczas ładowania modułu do karty, pewnie coś poradzą, no ale lekko odbiegłem od tego co miałem napisać, z tego co zauważyłem to najlepiej obsługiwane karty pro to RME.

Zasil

Post autor: Zasil » sobota 05 lut 2005, 19:33

...niestety nie ma sterowników pod Linuxa do żadnej z kart E-mu,

A do jakich kart nadających się do homerecordingu są sterowniki pod linuksa??Potrzebowałbym coś z przynajmniej czterema wejściami za 500-600 zł.

Oprócz linuxa będę miał oczywiście windowsa. Moje zainteresowanie Linuxem wynika z serii artykułów w EiS oraz tego, że używam go na codzień do innych rzeczy.

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » sobota 05 lut 2005, 20:07

A do jakich kart nadających się do homerecordingu są sterowniki pod linuksa??Potrzebowałbym coś z przynajmniej czterema wejściami za 500-600 zł.

M-audio Delta 44 chwali się że chodzi pod Linuxem, ale musiałbyś:

primo: dołożyć 150 zet

secundo: upewnić się jak to chodzenie wygląda
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 06 lut 2005, 03:31

hmmm..tez sie zastanawiałem nad linuksem...

tylko tak naprawdę czy sa naprawdę zajebiste programy na ten system?bo co dojrzałem to odbiega bardzo od przyjetych kryteriów.....

wiec gdzie sens?

legalnosc?kosztem wygody i mozliwosci?to juz leiej zaplacic......

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » niedziela 06 lut 2005, 10:59

M-audio Audiophile działa pod Linuxem bez większych problemów, Delta 44 także powinna. W Mandrake 10 miałem problemy z uruchomieniem karty w systemie - była wykrywana ale niestety komponenty (pakiety) do jej obsługi nie chciały się do końca zainstalować ale wiem, że się udaje to bezproblemowo czyli mogła to być wina wypalonych płyt. W Mandrake 10.1 karta ruszyła bezproblemowo.

jeśli chcesz się upewnić odnośnie obsługi kart audio w Linuxie, to spis tych obsługiwanych znajdziesz pod adresem

http://www.alsa-project.org/alsa-doc/

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » niedziela 06 lut 2005, 11:09

tylko tak naprawdę czy sa naprawdę zajebiste programy na ten system?bo co dojrzałem to odbiega bardzo od przyjetych kryteriów.....

Zaczynając pracę w Linuksie trzeba sobie uzmysłowić przede wszystkim, że to nie Windows (co daje się odczuć na każdym prawie kroku). Chyba trudno Ci się z tym pogodzić i przyzwyczajenie do windy wygrywa. Po drugie, Linuks to system, w którym większość oprogramowania jest udostępniana bezpłatnie. Porównaj sobie darmowe programy z Windy i oprogramowanie z Linuxa pod względem funkcjonalności. Fakt, że w Windowsie np. instalacja oprogramowania jest o wiele bardziej komfortowa i sprawniejsza.

Poza tym, odnośnie informacji o sofcie, polecam artykuły w EiS o Linuxie, znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania.

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » niedziela 06 lut 2005, 16:24

...tylko tak naprawdę czy sa naprawdę zajebiste programy na ten system?bo co dojrzałem to odbiega bardzo od przyjetych kryteriów.....

Zaczynając pracę w Linuksie trzeba sobie uzmysłowić przede wszystkim, że to nie Windows (co daje się odczuć na każdym prawie kroku). Chyba trudno Ci się z tym pogodzić i przyzwyczajenie do windy wygrywa. Po drugie, Linuks to system, w którym większość oprogramowania jest udostępniana bezpłatnie. Porównaj sobie darmowe programy z Windy i oprogramowanie z Linuxa pod względem funkcjonalności. Fakt, że w Windowsie np. instalacja oprogramowania jest o wiele bardziej komfortowa i sprawniejsza.

Poza tym, odnośnie informacji o sofcie, polecam artykuły w EiS o Linuxie, znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania. ...

I po trzecie, interfejs graficzny w linuksie to tylko swoista nakładka na system. Udostępnia ona wykonanie jedynie ok. 1/4 (albo nawet mniej) możliwości i funkcji tego systemu. Reszta tkwi w shell'u (powłoce). A nauka tylko najważniejszych poleceń i komend trochę czasu zajmuje.

Pozdr.

Zasil

Post autor: Zasil » poniedziałek 28 lut 2005, 20:23

Zaczynając pracę w Linuksie trzeba sobie uzmysłowić przede wszystkim, że to nie Windows (co daje się odczuć na każdym prawie kroku). Chyba trudno Ci się z tym pogodzić i przyzwyczajenie do windy wygrywa.

Problem w tym, że przyzwyczajenia do Windowsa pozbyłem się już jakiś czas temu i teraz wszystko mnie drażni w tym systemie. Już od dawna używam Open Office zamiast Office, Gimpa zamiast pirackiego Photoshopa, XMMS zamiast Winampa itd... ;) Pozostała jedynie kwestia pracy z materiałem audio na poziomie takim jaki zapewnia profesjonalny (czyt: cholernie drogi) soft pod winde czy maca.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ