Skoki CPU przy Cubase SX

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
vladjan

Skoki CPU przy Cubase SX

Post autor: vladjan » piątek 18 mar 2005, 01:03

Gdy uzywam Cubase'a i pracuje na 5-6 sciezkach MIDI zuzycie procesora zaczyna mi doslownie skakac - od 20 nagle na chiwle do 100% i tak co chwile skacze, powodujac zacinanie sie programu co jakis czas. Moj komputer:

Win XP (Service Pack2)

procesor pentium 4, 1.5 GHz

768 Mb RAM

karta dzwiekowa ESI Juli@.

Co to znaczy? Co powininem zrobic zeby tego unknac ? System mam skonfigurowany bardzo optymalnie, komputer tez nie jest zly jak widac - moze to wina zle skonfigurowanych sterownikow ASIO ? Pomozcie bo dostaje juz szalu!

PS. Moze to wina masywnych wtyczek jakich uzywam - Spectrasonics Trylogy, Atmosphere, Stylus; NI Absynth itp. - moze nawet ten moj dobry procesor nie daje sobie z nimi rady i musze kupic mozcniejszy procesor ?

Awatar użytkownika
MB

Re: Skoki CPU przy Cubase SX

Post autor: MB » piątek 18 mar 2005, 07:56

Procesor masz rzeczywiście słaby, P4 1.5GHz jest porównywalny wydajnościowo ze starym P3 866MHz, więc jeśli używasz naraz całego pakietu najbardziej "wypasionych" instrumentów wirtualnych, to całość może się nie wyrabiać na zakrętach. Z drugiej strony wystarczy jedna badziewna darmowa (lub komercyjna) wtyczka z błędem denormalizacji, żeby wywoływać takie efekty. Jedyne, co można poradzić to identyfikację winowajcy metodą systematycznego wyłączania kolejnych wtyczek.

R.B.

Re: Skoki CPU przy Cubase SX

Post autor: R.B. » piątek 18 mar 2005, 10:16

...Gdy uzywam Cubase'a i pracuje na 5-6 sciezkach MIDI zuzycie procesora zaczyna mi doslownie skakac - od 20 nagle na chiwle do 100% i tak co chwile skacze, powodujac zacinanie sie programu co jakis czas. Moj komputer:

Win XP (Service Pack2)

procesor pentium 4, 1.5 GHz

768 Mb RAM

karta dzwiekowa ESI Juli@.

Co to znaczy? Co powininem zrobic zeby tego unknac ? System mam skonfigurowany bardzo optymalnie, komputer tez nie jest zly jak widac - moze to wina zle skonfigurowanych sterownikow ASIO ? Pomozcie bo dostaje juz szalu!

PS. Moze to wina masywnych wtyczek jakich uzywam - Spectrasonics Trylogy, Atmosphere, Stylus; NI Absynth itp. - moze nawet ten moj dobry procesor nie daje sobie z nimi rady i musze kupic mozcniejszy procesor ? ...

Sprawdz jeszcze czy DMA masz wlaczone na dyskach.(tryb transferu)

Tak kiedys robilo u mojego kumpla !
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

ODPOWIEDZ