Trzaski w Cool Edit Pro 2.0

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Groch

Trzaski w Cool Edit Pro 2.0

Post autor: Groch » wtorek 28 cze 2005, 17:22

Mam Emu 1212M. Do tej pory nagrywałem na tej karcie i w Cepie, wszystko było ok. Nagle, nie wiem dlaczego, zaczęło się dziać to, co w temacie:( Już na kilku śladach audio z zapiętymi pojedynczymi efektami pojawiają się trzaski i chyba delikatne (króciutkie) przeskoki. Może wiecie, co się dzieje? Jeszcze nie sprawdzałem, ale jestem pewien, że nagrywanie będzie utrudnione. Próbowałem przestawiać wszelkie parametry w karcie i programie. Niestety...

Awatar użytkownika
devil

Re: Trzaski w Cool Edit Pro 2.0

Post autor: devil » wtorek 28 cze 2005, 18:50

...Mam Emu 1212M. Do tej pory nagrywałem na tej karcie i w Cepie, wszystko było ok. Nagle, nie wiem dlaczego, zaczęło się dziać to, co w temacie:( Już na kilku śladach audio z zapiętymi pojedynczymi efektami pojawiają się trzaski i chyba delikatne (króciutkie) przeskoki. Może wiecie, co się dzieje? Jeszcze nie sprawdzałem, ale jestem pewien, że nagrywanie będzie utrudnione. Próbowałem przestawiać wszelkie parametry w karcie i programie. Niestety......

ja mam podobny ale chyba troszke inny problem.

dzisiaj zrobilem pierwsza sesje wielokanalowa na EMU przez adata (* mikrofonow - perkusja)

i zakladajac bramki szumow na tomy i zauwazylem ze w momencie kiedy bramka juz przestaje dzialac (pojawai sei dzwiek) slysze cichutke cykniecie, i tak samo w momencie kiedy znowu bramka zaczyna dzialac,

nawet gdy w tym momencie w mikse i tak sa np gitary i bas to i tak cykniecie slychac

pomyslalem ze moze komp nie wyrabia, Athlon 2500 XP SP2, 512RAM (wstepnie) , ale nawet po zrobiniu mixdown nadal to mam.

na zwyklej karcie zintegrowanej na plycie tego nie mialem.

dodatkowo wszsytkich ktorych pytam mowia o latencji, ale co ma latencja karty przy robieniu mixdownu, przeciez t osa tylko obliczenia.

dodam jescze ze ustawienai bramki szumow nie zmienialem i kozystam z mojego wlasnego preseta z ktorego kozystam juz kilka miesiecy

Pozdrawiam

PS. groch, u mnie na 16 sladach, prawie na kazdym efekty typu, BRAMKA, EQ, KOMPRESOR, REVERB nic sie nie zacina, tylko te cholerne cykania
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 28 cze 2005, 18:52

zapomnialem dodac ze uzywam Adobe Audition (nastepca CEP) wiec problem jest raczej w samej karcie, ale gdzie?

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » wtorek 28 cze 2005, 19:49

...zapomnialem dodac ze uzywam Adobe Audition (nastepca CEP) wiec problem jest raczej w samej karcie, ale gdzie?...

Może spróbuj z nowym sterownikiem do E-MU ? Poza tym powiedz mi coś, a mianowicie: Jak nagrywasz przez ADAT 8 kanałów na Adobe Audition ? Da się przez WDM ? Nie próbowałem tak, ale jeżeli się da to powiedz jak ?

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » wtorek 28 cze 2005, 19:54

...Mam Emu 1212M. Do tej pory nagrywałem na tej karcie i w Cepie, wszystko było ok. Nagle, nie wiem dlaczego, zaczęło się dziać to, co w temacie:( Już na kilku śladach audio z zapiętymi pojedynczymi efektami pojawiają się trzaski i chyba delikatne (króciutkie) przeskoki. Może wiecie, co się dzieje? Jeszcze nie sprawdzałem, ale jestem pewien, że nagrywanie będzie utrudnione. Próbowałem przestawiać wszelkie parametry w karcie i programie. Niestety......

Przeinstaluj całkowicie stery do karty, czyli: usuń poprzed Dodaj usuń programy wszystko to, co jest z nią związane (2 wpisy), potem restart, płyta z instalką a potem uprade sterów do: EmuPMX_PCApp_L4_1_71_03a.exe oraz EmuPMX_PCDrv_L4_1_80_16.exe i powinno pomóc...a jak nie to nie wiem czy to czasami nie wina systemu...Ja mam 1212m i nic mi się takiego nie dzieje.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 28 cze 2005, 20:10

pytanie tylko jedno.... czy pracuejsz na CEP ?

gdyz np CEP nie dziala w ASIO, wiec nagrywanie przez ADAT jest niemozliwe (chyba ze tylko 2 tracki przez ASIO HOST)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 28 cze 2005, 20:16

Może spróbuj z nowym sterownikiem do E-MU ? Poza tym powiedz mi coś, a mianowicie: Jak nagrywasz przez ADAT 8 kanałów na Adobe Audition ? Da się przez WDM ? Nie próbowałem tak, ale jeżeli się da to powiedz jak ?...

99% sesji jakie robie wykonuje tak, ze najpier nagrywam perskusje 8 sciezej w caubasis ktore przenosze do CEP, reszta (nadal wykorzstujac ADAT) ale po maks dwa tracki mono nagrywam juz w samym CEP (np gitary, klawisze, wokal itd)

nieukrywam ,ze brak wsparcia ASIO w CEP to jedna z jego glownych wad.

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » wtorek 28 cze 2005, 22:09

99% sesji jakie robie wykonuje tak, ze najpier nagrywam perskusje 8 sciezej w caubasis ktore przenosze do CEP, reszta (nadal wykorzstujac ADAT) ale po maks dwa tracki mono nagrywam juz w samym CEP (np gitary, klawisze, wokal itd)

nieukrywam ,ze brak wsparcia ASIO w CEP to jedna z jego glownych wad....

Tak to ja rozumiem...Dzięki

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » wtorek 28 cze 2005, 22:35

...tylko te cholerne cykania...

Też to miałem! Nie wiedziałem, co zrobić. Wiesz, co pomogło? Wydłużyłem czas opadania bramki i zadziałało. Doszedłem do wniosku, że stroma bramka powoduje obcinanie sygnału, jak przy cięciu sampla. Ale nie wiem, czy to słuszne przypuszczenie. Poprawcie mnie Panowie.

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » wtorek 28 cze 2005, 22:45

Przeinstaluj całkowicie stery do karty, czyli: usuń poprzed Dodaj usuń programy wszystko to, co jest z nią związane (2 wpisy), potem restart, płyta z instalką a potem uprade sterów do: EmuPMX_PCApp_L4_1_71_03a.exe oraz EmuPMX_PCDrv_L4_1_80_16.exe i powinno pomóc...a jak nie to nie wiem czy to czasami nie wina systemu...Ja mam 1212m i nic mi się takiego nie dzieje....

Właśnie wróciłem ze "studia". Przeinstalowałem stery, cepa i nic. Przeskanowałem system i znalazłem wirusa (nie mam podłączonego netu). Usunąłem go. Coś się pokręciło w sysytemie. Dopiero, gdy przywróciłem ustawienia systemu z 7.06 zaczęło grać. Nie mam pojęcia, o co chodzi. Tak na prawdę nie cierpię komputerów, ale nie mam wyjścia...

ODPOWIEDZ