Cubase SL 3.1 i SX 2.0 kompatybilność sesji
Cubase SL 3.1 i SX 2.0 kompatybilność sesji
Witam!
Mam pytanie do zaawansowanych w uzytkowaniu Cubase kolegow.
Otoz ostatnio przynioslem sobie ze studia do domu material do zmiksowania.. W studio jest najnowszy Cubase SX 2 a w domu pracuje na SL 3.1 - najnowszej wersji.. Po zmiksowaniu zanioslem sobie sesje spowrotem do studia i - tu sie zaczely JAJA..
Otoz okazalo sie ze SX2 nie otwiera prawidlowo sesji z SL3!!!
Raz ze gubi instrumenty oraz wszystkie ich ustawienia (wraz z automatyka) to gubi tez ustawienia dla wyjsc - zapiete wtyczki i cale ustawienie kanalu wraz z automatyka.. SL3 bez problemu otwiera sesje SX2 natomiast w druga strone juz to nie dziala do konca dobrze! A producent zapewnia ze programy sa kompatybilne! W sesjach byly uzywane tylko opcje wspolne dla obu programow i teoretycznie czytelne w obu - zadnych brakujacych pluginow itp.. Teoretycznie wystarczalo przypisac tylko wejscia i wyjscia bo w komputerach sa rozne karty dzwiekowe - ale okazalo sie ze NIE..
1. czy ktos robil juz takie experymanty i z jakim wynikiem
2. czy istnieje mozliwosc ze robie jakis blad przy przenoszeniu sesji z programu do programu?
P.S. Oba programy sa legalne.
[addsig]
Otoz ostatnio przynioslem sobie ze studia do domu material do zmiksowania.. W studio jest najnowszy Cubase SX 2 a w domu pracuje na SL 3.1 - najnowszej wersji.. Po zmiksowaniu zanioslem sobie sesje spowrotem do studia i - tu sie zaczely JAJA..
Raz ze gubi instrumenty oraz wszystkie ich ustawienia (wraz z automatyka) to gubi tez ustawienia dla wyjsc - zapiete wtyczki i cale ustawienie kanalu wraz z automatyka.. SL3 bez problemu otwiera sesje SX2 natomiast w druga strone juz to nie dziala do konca dobrze! A producent zapewnia ze programy sa kompatybilne! W sesjach byly uzywane tylko opcje wspolne dla obu programow i teoretycznie czytelne w obu - zadnych brakujacych pluginow itp.. Teoretycznie wystarczalo przypisac tylko wejscia i wyjscia bo w komputerach sa rozne karty dzwiekowe - ale okazalo sie ze NIE..
2. czy istnieje mozliwosc ze robie jakis blad przy przenoszeniu sesji z programu do programu?
[addsig]
pozdrawiam.
Re: Cubase SL 3.1 i SX 2.0 kompatybilność sesji
Z tego co pamiętam a pamięć mam niezłą, to producent zaznaczał, że nie jest możliwe odpalenie projektu z SX3 na SX2. Żebym jeszcze pamiętał w którym miejscu się na to natknąłem (pewnie w jakimś PDF odnośnie SX3) .
Myśląc logicznie : to jest skok z 2 na 3, więc był tu szereg zmian i niektóre rzeczy zostały rozbudowane, zmodyfikowane, upsrawnione etc. tak, że niemożliwe jest ich odtworzenie w dwójce (Time streching, freeze etc).
Myśląc logicznie : to jest skok z 2 na 3, więc był tu szereg zmian i niektóre rzeczy zostały rozbudowane, zmodyfikowane, upsrawnione etc. tak, że niemożliwe jest ich odtworzenie w dwójce (Time streching, freeze etc).
...Z tego co pamiętam a pamięć mam niezłą, to producent zaznaczał, że nie jest możliwe odpalenie projektu z SX3 na SX2.
Mowie o SL 3 i SX 2
niemożliwe jest ich odtworzenie w dwójce (Time streching, freeze etc). ...
Nie ma time stretching ani freeze w moich sesjach (projektach)
Czytalem troche na cubase.net ale dalej nie wiem jak to jest z ta kompatybilnoscia..
[addsig]
Mowie o SL 3 i SX 2
niemożliwe jest ich odtworzenie w dwójce (Time streching, freeze etc). ...
Nie ma time stretching ani freeze w moich sesjach (projektach)
Czytalem troche na cubase.net ale dalej nie wiem jak to jest z ta kompatybilnoscia..
[addsig]
pozdrawiam.
Z ilosci odpowiedzi wnosze ze od znawcow kubejza to sie tu az roi..
[addsig]
[addsig]
pozdrawiam.
...Witam!
...
pisząc najnowszy Cubase SX 2 mamy rozumiec ze masz na mysli jego ostatnia aktualizacje?
zreszta jak ci kolega wczesniej napisal sx2 nie otworzy projektu z sl3, hmmm, ale pewny do konca nie jestem, trza jakos te dyskusje o komatybilnosci programów ozywic
...
pisząc najnowszy Cubase SX 2 mamy rozumiec ze masz na mysli jego ostatnia aktualizacje?
zreszta jak ci kolega wczesniej napisal sx2 nie otworzy projektu z sl3, hmmm, ale pewny do konca nie jestem, trza jakos te dyskusje o komatybilnosci programów ozywic

pisząc najnowszy Cubase SX 2 mamy rozumiec ze masz na mysli jego ostatnia aktualizacje? zreszta jak ci kolega wczesniej napisal sx2 nie otworzy projektu z sl3, hmmm, ale pewny do konca nie jestem, trza jakos te dyskusje o komatybilnosci programów ozywic
...
Najnowsza aktualizacje.. a co do tego czy otworzy czy nie to kolega napisal ze CHYBA.. Tymczasem ja wiem ze otworzy - choc nie calkiem jak trzeba.. jasne ze ozywic.. ODDAM CUBASE ZA DARMO bo nie otwiera!!!!!!!
Zartowalem.......
[addsig]

Najnowsza aktualizacje.. a co do tego czy otworzy czy nie to kolega napisal ze CHYBA.. Tymczasem ja wiem ze otworzy - choc nie calkiem jak trzeba.. jasne ze ozywic.. ODDAM CUBASE ZA DARMO bo nie otwiera!!!!!!!
Zartowalem.......

[addsig]
pozdrawiam.
I nie bedzie otwieral prawidlowo. Temat zostal poruszony na forum Steinberga niedawno. Wersje nie sa wstecz kompatybilne. Tym bardziej SX -> SL.
Hubi
Witam
Znawcą nie jestem, ale NA PEWNO sesja stworzona pod Cubase SX2 da się odczytać w SL3 i SX3. NA PEWNO nie da się odczytać sesji stworzonej w SL3 i SX3 w Cubase SX2 i niżej.
pozdrawiam
Znawcą nie jestem, ale NA PEWNO sesja stworzona pod Cubase SX2 da się odczytać w SL3 i SX3. NA PEWNO nie da się odczytać sesji stworzonej w SL3 i SX3 w Cubase SX2 i niżej.
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
NA PEWNO nie da się odczytać sesji stworzonej w SL3 i SX3 w Cubase SX2 i niżej.
Miales na mysli oczywiscie PRAWIDLOWY odczyt sesji Mr Spiker?
Bo tak w ogole to one sie otwieraja.. Wiecie co? To DEBILIZM! Mogliby zachowac kompatybilnosc sesji chocby w podstawowych i wspolnych elementach.. A te losie kombinuja jak cholera.........
Wiadomo po co - zebys kupil UPGRADE.......... wrrr
Proponuje skonstruowac list otwarty do Steinberga i zlozyc go na rece polskiego dystrybutora ich produktow - AudioFactory z prosba o dostarczenie producentowi.. Moze sie opamietaja???
[addsig]

Proponuje skonstruowac list otwarty do Steinberga i zlozyc go na rece polskiego dystrybutora ich produktow - AudioFactory z prosba o dostarczenie producentowi.. Moze sie opamietaja???
[addsig]
pozdrawiam.
Bo tak w ogole to one sie otwieraja..
====
Tak, oczywiście mr. Pawello......dzieki za uzupełenienie myśli

====
Tak, oczywiście mr. Pawello......dzieki za uzupełenienie myśli

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...