Szukam egzorcysty...

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Re: Szukam egzorcysty...

Post autor: OYCIECPIOTR » środa 05 lis 2008, 08:42

...Cóż, nie wierzę, że same w sobie imiona demonów, wezwania i inne apo pantos kakodaimonos mogą komuś namieszać w głowie.
No tak, wspominane już kako demona...
Tak w ogóle, to kolega był na koncercie behemotha i mówił, że w kluczowym momencie tego kawałka cała publika wrzeszczała "golonkę masz pan".

Ale coś konkretnie polecasz Current 93? Czy to ma jakąś wartość jako muzyka, bo te próbki z lasta nie do końca mnie przekonują....
Jasne, fascynujące jest, jak zmienia się ten zespół w czasie. Wczesne rzeczy są raczej nie do słuchania - to magiczne narzędzie do wydobywania z podświadomości lęków, aby je pokonać (albo polec). Naprawdę ciekawie robi się później, w okresie folkowym. Tematycznie zaś coraz bardziej zbliża się ku chrześcijaństwu, co też jest fajnie przewrotne zważywszy na nazwę... Klasyka, czyli albumy ,,Thunder Perfect Mind", ,,Of Ruine Or Some Blazing Starre", ,,Soft Black Stars" to moje ulubione, porządnie zagrane i nagrane (oprócz ostatniej, ale fajna jest i tak). IMO w C93 nie liczy się muzyka, tylko prawda. Choć to debilnie brzmi, coś w tym jest. Przecież on nie umie śpiewać, melorecytuje raczej, ale sposób w jaki to robi wywołuje ciary na plecach.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » niedziela 09 lis 2008, 17:33

http://www.youtube.com/watch?v=TET6IBrEUdk

Nie wszystko brzmi dobrze od tyłu, bo palindrom w piśmie to nie to samo, co palindrom w brzmieniu... niektóre fragmenty wyszły jednak idealnie

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 30 kwie 2009, 08:41

Jak słyszę słowo backmasking to od razu mi się nasuwa motyw Piotra Łuszcza aka Magika- tyle ile było ideologii na ten temat dorabianych to się w głowie nie mieści, a jak było udowodnione na przykładzie Decade of Therion (do tej pory się składam ze śmiechu ) wystarczy podstawić widzowi/słuchaczowi tekst pod nos, który może w wymowie brzmieć podobnie, ale faktycznie taki nie będzie.

Co do infradźwięków- od razu mi się nasunęło na myśl stosowanie innych fal dźwiękowych. Np. wpisz w google Alfa Synchro Theta. Jest to wg mnie interesujące zagadnienie, czy faktycznie fale dźwiękowe mogą aż w taki sposób wpływać na organizm (nie mówię o działaniu szkodliwym).

Drążąc dalej temat- kiedyśtam na alledrogo.pl znalazłem płytę z muzyką/dźwiękami, która według opisu miała przy zachowaniu odpowiednich warunków i po uprzednim właściwym przygotowaniu miała słuchacza wprowadzać w stan transu, podobny do działania alkoholu lub marihuany etc.

Wielka szkoda, że nie potrafię znaleźć tej aukcji, bo cóż tam, mógłbym wywalić 40 złotych by się przekonać, czy po muzyce można być "nafuranym" jak po ćwiartce
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » czwartek 30 kwie 2009, 12:04

Wielka szkoda, że nie potrafię znaleźć tej aukcji, bo cóż tam, mógłbym wywalić 40 złotych by się przekonać, czy po muzyce można być "nafuranym" jak po ćwiartce ...

zaraz założe taka aukcję. jeszcze jacyś chętni będą bo nie wiem ile płytek wypalić z góry. Acha - "po odejściu od kasy, reklamacj nie uwzględnia się" ;)

low.on.ice

Post autor: low.on.ice » czwartek 30 kwie 2009, 19:32

...Wielka szkoda, że nie potrafię znaleźć tej aukcji, bo cóż tam, mógłbym wywalić 40 złotych by się przekonać, czy po muzyce można być "nafuranym" jak po ćwiartce ...

O ile to było o audio strobe to powiem tak:to nie działa,mozna sobie zapodac program relaksujący,coś na lepsze myślenie,ci bardziej wrazliwi podobno nawet wychodzą z ciała jednak "nafurać"można sie tylko środkami do tego przeznaczonymi.

[addsig]
co moog to żaden inny nie moog

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » poniedziałek 04 maja 2009, 11:20

Powstało wiele ciekawych prac naukowych i książek z których wynika, że muzyka zwykle jest powiązana z religią a natknąłem się pisząc pracę na temat aranżacji w muzyce rozrywkowej. Tytułów niestety nie pamiętam.
Ostatnio słyszałem (nie wiem czy nie plota, bo nie sprawdzone), że Era ukrywa dużo tekstów...
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » poniedziałek 04 maja 2009, 21:44

muzyka zwykle jest powiązana z religią (...) Tytułów niestety nie pamiętam.
Jeżeli zwykle, to nie ma co pamiętać, wystarczy wziąć pierwszą piosenkę z brzegu

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » środa 13 maja 2009, 13:19

...muzyka zwykle jest powiązana z religią (...) Tytułów niestety nie pamiętam.
Jeżeli zwykle, to nie ma co pamiętać, wystarczy wziąć pierwszą piosenkę z brzegu ...
Można też wejść na Mega Total gdzie praktycznie dookoła sami muzycy i spojrzeć na niektóre ich ksywy....
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » środa 13 maja 2009, 14:57

Chrześcijanin tańczy, tańczy tańczy tańczy
Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ