Klawisze, klawisze

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Damian2

Klawisze, klawisze

Post autor: Damian2 » wtorek 28 paź 2003, 22:57

Kto zna instrument który łączy w sobie ciepłe amerykańskie brzmienia , wierne piana, rhodesy, hammondy i jest do tego praktycznym instrumentem do wykorzystania na żywo? Jak na razie to wychodzi na to że jedyne rozwiązanie to brać kompa na scenę...:) Porażka!

Awatar użytkownika
KamilFX

Re: Klawisze, klawisze

Post autor: KamilFX » wtorek 28 paź 2003, 23:10

Może jakiś Yamaha Motif??
Nie ma co

Awatar użytkownika
Damian2

Post autor: Damian2 » wtorek 28 paź 2003, 23:18

...Może jakiś Yamaha Motif??...

też tak myślałem, ale jeszcze Japończycy muszą trochę pogłówkować żeby wiernie oddać ciepło brzmień amerykańców (choć fortepian jest już spoko). W każdym razie Motif, wiadomo - jest brany pod uwagę. A co ostatnio Roland wypuścił? Może o czymś nie wiem?Żeby to też nie była WIELKA KROWA typu Kurzwail:) Na walorach praktycznych też mi bardzo zależy (pewnie nie tylko mi) a nie chcę kupować specjalnie do klawisza ciężarówki...

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 29 paź 2003, 02:06

...Kto zna instrument który łączy w sobie ciepłe amerykańskie brzmienia , wierne piana, rhodesy, hammondy i jest do tego praktycznym instrumentem do wykorzystania na żywo? Jak na razie to wychodzi na to że jedyne rozwiązanie to brać kompa na scenę...:) Porażka!...

moim zdaniem:

- sterownik + XV3080 + rozszerzenia

- ewentualnie VX-88 dane techniczne i ocena - ale mi klawiatura niezbyt leżała...

Zobacz też RD-700 dane techniczne i ocena

z pojedynczych klawiszy niezły jest Ensoniq MR76...dane techniczne i ocena

Ale i tak komputer będzie lepszy ;)

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
rodes

Post autor: rodes » środa 29 paź 2003, 05:58

wierne piana, rhodesy, hammondy i jest do tego praktycznym instrumentem do wykorzystania na żywo?

Witaj.

Polecam Clavia nord electro 2.

Pozwole sobie na wklejenie opisu.

Pozdrawiam.

Nord Electro 2 & Nord Electro Rack 2

Celem, jaki przyswiecal firmie Clavia przy konstruowaniu instrumentu Nord Electro, bylo stworzenie najlepszej na rynku emulacji brzmien tradycyjnych klawiszowych instrumentow elektromechanicznych. I nic poza tym. Zadnych zbednych "wodotryskow" i zbednych brzmien, z ktorych i tak nikt nie korzysta. A to wszystko w polaczeniu z szybka klawiatura, ktora pozwoli na osiaganie wszystkich niuansow artykulacyjnych.

Sekcja organowa instrumentu Nord Electro 2 oparta jest na cyfrowej symulacji legendarnego modelu Hammond B-3, i co wazne - bez wykorzystania zadnych probek. Nie jest to zatem kolejny samplingowy "nasladowca"Hammonda. Sekcja elektromechanicznych fortepianow to ORYGINALNE brzmienia najslynniejszych modeli tego typu instrumentow (np. WSZYSTKIE wersje slynnego Rhodes Piano, Hohner Clavinet D6, Wurlitzer 200A, Yamaha CP 80, etc). Jako bonus, Nord Electro 2 oferuje takze brzmienia instrumentow akustycznych (np. fortepian Steinway model D). Dzieki wyposazeniu w zlacze USB mozliwy jest szybki transfer do instrumentu nowych brzmien, ktore sa, jak zawsze, bezplatne.

Nord Electro 2 to takze znakomita sekcja efektowa, w sklad ktorej wchodzi rewelacyjna symulacja efektu wirujacych glosnikow (Rotary Speaker).

Nord Electro 2 dostepny jest w trzech wersjach: 5. oktawowy Nord Electro 2 SixtyOne, 6. oktawowy Nord Electro 2 SeventyThree oraz jako modul brzmieniowy Nord Electro Rack 2. Obie wersje klawiaturowe wyposazone sa w polwazona klawiature typu 'waterfall' (ze scietym frontem) i waza ponizej 10 kg!

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » środa 29 paź 2003, 08:02

Ja polecam Duzo tańsze rozwiazanie , a mianowicie instrument ktory jest Dedykowany tylkko i wyłacznie starym instrumentom m.innymi . Hammond B-3, Wurlitzer EP, Fender Rhodes, Hohner Clavinet, Farfisa, Mellotron, Moogs, Prophets, Oberheim OBX, Jupiter, Juno, 808, 909, ARPs, DX7, CP70, Matrix, SH101, TB303, E-MU Modular, Fairlight, i duzo wiecej . dzwieki sa bardzo soczyste i masywne .sama posiadam ten instrument tzn, moduł .

E-MU VINTAGE PRO
Pozdrawiam Ula :)

wlodek1969

Post autor: wlodek1969 » środa 29 paź 2003, 11:48

Bardzo mądrze Ula Ci podpowiedziała.Ten moduł EMU to rewelacja a jezeli czegoś Ci w nim zabraknie to dokupisz kartę z brzmieniami np-ZR76(świetny fortepian,pady itp)Instrument na wskros amerykański,bez porównania lepiej brzmiący od wszelkich Rolandów itp Polecam
Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach

DogHead

Post autor: DogHead » środa 29 paź 2003, 12:02

Zainteresuj sie takze Alesisami serii QS do ktorych mozesz tez pozniej dokupic cala kolekcje brzmien na Q-Cards.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 29 paź 2003, 12:11

Czy ktoś miał możliwość bezpośredniego porównania EMU PROVINTAGE i

CLAVII NORD ELECTRO ? Przede wszystkim chodzi mi o brzmienia Rhodes i Wurlitzer. Sprawdzałem clavię - jest genialna, ale ta cena...

Czy na EMU te rzeczy są O.K.?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 29 paź 2003, 16:27

...Czy ktoś miał możliwość bezpośredniego porównania EMU PROVINTAGE i

CLAVII NORD ELECTRO ? Przede wszystkim chodzi mi o brzmienia Rhodes i Wurlitzer. Sprawdzałem clavię - jest genialna, ale ta cena...

Czy na EMU te rzeczy są O.K.?...

U-la-la-la!!!

To był genialny pomysł z tym Vintage ;)

E-mu jest na pewno bardziej uniwesalny niż Clavia (choć brzmi extra...) . W E-mu zawsze możesz zainstalować jedno z kilkunastu rozszerzeń!

Brawo Ula!

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

ODPOWIEDZ