Catanya - arpeggiator od 7Aliens

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
mytnik

Catanya - arpeggiator od 7Aliens

Post autor: mytnik » sobota 16 sty 2010, 00:22

http://www.7aliens.com/product-catanya.php

Całkiem ciekawa wtyka, ma ktos pełną wersję i może się wypowiedzieć, bo demo jest trochę za słabe, żeby stwierdzić czy wart tych €45.

Pozdr

drummer

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Re: Catanya - arpeggiator od 7Aliens

Post autor: przedwczoraj » sobota 16 sty 2010, 11:55

Mam to od dwóch dni. Podczas jednego krótkiego użytkowania znalazłem następujące minusy:

- brak informacji, z którego presetu korzystałeś podczas zapisanej sesji po ponownym jej otwarciu lub po zamknięciu okna plugina

- brak reakcji suwaków na automatykę podczas jej odtwarzania pomimo, że działa

- jak dotąd znalazłem jedynie zapisywanie poziomów głośności poszczególnych nut w paternie, ale nie mogłem zapisać samego paternu

Na forach dużo ludzi narzeka na brak kontaktu z pomocą techniczną, brak instrukcji, nie usuwanie zgłoszonych problemów, powolny rozwój programu. Nie zmienia to faktu, że pomimo niedogodności jest ciekawym narzędziem, które inspiruje.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 16 sty 2010, 23:43

...Nie zmienia to faktu, że pomimo niedogodności jest ciekawym narzędziem, które inspiruje.... 

Właśnie tak samo to odczuwam - elastyczniejsza praca od zakwaszanych loopów mnie zaintygowała głównie, ale cos dużo tych minusów. Szkoda, bo program jest bardziej ciekawym pomysłem niz skomplikowanym algorytmicznie urządzeniem.

Czy jest może coś konkurencyjnego/podobnego?

drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 16 sty 2010, 23:44

p.s. czyli masz go od przedwczoraj ? :)

drummer

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » niedziela 17 sty 2010, 21:19

...
...Nie zmienia to faktu, że pomimo niedogodności jest ciekawym narzędziem, które inspiruje.... 

Właśnie tak samo to odczuwam - elastyczniejsza praca od zakwaszanych loopów mnie zaintygowała głównie, ale cos dużo tych minusów. Szkoda, bo program jest bardziej ciekawym pomysłem niz skomplikowanym algorytmicznie urządzeniem.

Czy jest może coś konkurencyjnego/podobnego?
...

Może arpeggiator w EnergyXT?

Co prawda EnergyXT jest pełnym DAW, ale z tego co wiem może również pracować jako wtyczka VST (nie korzystałem z tego). Jest bardzo mały i nie zuzywa zasobów więc nie powinien obciążać sesji w innym DAW. Ten arpegiattor jest dostępny jedynie w nierozwijanej (ale stabilnej z tego co zaobserwowałem) już wersji 1. Z tego co mi wiadomo, licencja na EnergyXT 2.5 (czyli obecną rozwijaną wersję) jest również licencją na EnergyXT 1 - warto jednak przed zakupem dowiedzieć się więcej od autora.

http://www.energy-xt.com/index.php

p.s.

Wersja 2.5 nie wiedzieć czemu ma dużo słabszy arpeggiator (żeby nie powiedzieć biedny) podobnie jak nie posiada kilku fajnych patentów z poprzedniej wersji, a szkoda.

ODPOWIEDZ