Krzykliwe pasmo

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Grzes-beton

Krzykliwe pasmo

Post autor: Grzes-beton » czwartek 20 maja 2004, 18:09

Witajcie, mam na imię Grzegorz, jestem na tym forum po raz pierwszy, miło mi.

Mam pewien dylemat i chciałbym poznać Wasze zdanie (oczywiście tylko teoretyczne, bo nie słyszymy się): Otóż męski wokal, który obecnie miksuję zawiera wiele ostrych częstotliwości 2-3kHz. Jest przez to donośny, a za razem upierdliwy, bo nawet gdy zostaje sciszony do poziomu nieczytelności, to i tak dźwięczy i dobrze go słychać. Oczywiście - kompresja, lecz ona głęboka zniekształca, a płytka nie załatwia przedmiotowej sprawy. Pytanie zasadnicze zatem:

Czy fakt istnienia w głosie tego typu harmonicznych powinienem uznać za jego atut i wykorzystać jako coś unikalnego, czy wręcz przeciwnie - walczyć z tym przy pomocy "obcinacza do paznokci" i niwelować to pasmo poprzez korekcję (filtrację)?

Na chwilę obecną stosuję obcinanie 2-3kHz, -4dB; głos stał się (o dziwo!) czytelniejszy w miksie, łatwiej i przyjemniej słucha się tekstu, lecz wokal stracił nieco agresji, a to przecież ostra muzyka rockowa (np. jak Green Day, Łzy).

I jeszcze z innej beczki: Do czego używacie w studiu słuchawek, oczywiście poza nagrywaniem mikrofonowym?
Jestem liderem zespołu JEZUSMARIA, od 6 lat zajmuję się cyfrową obróbką dźwięku.

Awatar użytkownika
Master

Re: Krzykliwe pasmo

Post autor: Master » czwartek 20 maja 2004, 18:44

Jesli kompresor to tylko wielopasmowy , np, WAVES C 4pomaga w takich przypadkach , zwykly kompresor bedzie zciszał całosc lub uwypuklał srodek pasma mozna sprobowac EQ. ... ale z doswiadczenia wiem ze nie zawsze pomaga w takich sytuacjach a moze zaszkodzic

Awatar użytkownika
Grzes-beton

Re: Krzykliwe pasmo

Post autor: Grzes-beton » niedziela 23 maja 2004, 17:57

W zasadzie chodziło mi o to, czy w ogóle powinienem to robić. Nie mniej jednak kompresja miejscowa okazała się lepszym pomysłem, niż obcinanie. Dięki, Master.
Jestem liderem zespołu JEZUSMARIA, od 6 lat zajmuję się cyfrową obróbką dźwięku.

ODPOWIEDZ