Chciałbym stworzyć płytę CD z samplami. Czy na tej płycie musiałbym podawać nazwy programów, z których korzystałem? I czy musiałbym mieć pozwolenie od producenta na umieszczenie sampli z jego programu?
1. Poweidzmy, że płyta będzie tworzona do celów komercyjnych.
2. Niekomercyjnych.
Dziękuję za odpowiedzi.
Sample CD - produkcja?
Sample CD - produkcja?
Mam 23 lata.Jestem studentem Elektroniki i Telekomunikacji na wydziale Elektroniki Politechniki Wrocławskiej.W tym roku zaczynam specjalizację inżynieria dźwięku. Interesuje się: akustyką, elektroakustyką, muzyką, grafiką, elektroniką.
Re: Sample CD - produkcja?
Musisz napisać jaśniej - co rozumiesz przez "sample z programu", bo może to oznaczać wiele różnych rzeczy:
1. chcesz sprzedawać sample dostarczone z programem (np. sample z kolekcji Fruity Loops)
2. chcesz zsamplować fabryczne presety jakiegoś syntezatora programowego
3. chcesz zaprogramować własne brzmienia i np. zbudować z nich własne pętle
oczywiście w tym ostatnim przypadku nikogo nie musisz o nic pytać, w pozostałych 2 łamiesz prawo autorskie
1. chcesz sprzedawać sample dostarczone z programem (np. sample z kolekcji Fruity Loops)
2. chcesz zsamplować fabryczne presety jakiegoś syntezatora programowego
3. chcesz zaprogramować własne brzmienia i np. zbudować z nich własne pętle
oczywiście w tym ostatnim przypadku nikogo nie musisz o nic pytać, w pozostałych 2 łamiesz prawo autorskie
Przepraszam za nieprecyzyjne pytanie. Chodzi mi właśnie o trzeci (3) przypadek - "zaprogramować własne brzmienia i np. zbudować z nich własne pętle"
Dzięki za odpowiedź!!!
Dzięki za odpowiedź!!!
Mam 23 lata.Jestem studentem Elektroniki i Telekomunikacji na wydziale Elektroniki Politechniki Wrocławskiej.W tym roku zaczynam specjalizację inżynieria dźwięku. Interesuje się: akustyką, elektroakustyką, muzyką, grafiką, elektroniką.
Jak wygląda sprawa praw autorskich, gdy sampluje brzmienia sprzętowych syntezatorów-modułów i składam z tego np. SoundFont do SB Live!
drummer
- mr-hammond
Jesli wykorzystam gotowy preset z jakiegos groove boxa , to czy mam do tego prawo ,
Czy mam takie samo prawo jesli to instrument pozyczony ?:)
Jak wyglada sprawa z cd np. akai ?
Jesli chodzi o prawa aoutorskie to róznie to bywa , na ślasku leciało w radiu demko yamahy psr 740 do reklamy , czy to tak wolno i czy to kots sprawdza ? bo koles prawde mówiac skasowal pieniazki a nic nie zrobi ł;)
Pozdrawiam
PAWEŁ
Czy mam takie samo prawo jesli to instrument pozyczony ?:)
Jak wyglada sprawa z cd np. akai ?
Jesli chodzi o prawa aoutorskie to róznie to bywa , na ślasku leciało w radiu demko yamahy psr 740 do reklamy , czy to tak wolno i czy to kots sprawdza ? bo koles prawde mówiac skasowal pieniazki a nic nie zrobi ł;)
Pozdrawiam
PAWEŁ