Ceny oprogramowania DAW
- Miłaszewski
Re: Ceny oprogramowania DAW
Mysle tez, ze np. PSP, ktore sprzedaje pluginy za $1000 oferuje absolutnie najlepsza cene na rynku i jakakolwiek kwota nizsza po prostu nie pozwolilaby im prowadzic normalnego biznesu, a pisanie pluginow staloby sie tylko hobby.
Z ich punktu widzenia program za $500 ktory zawiera kompletny zestaw pluginow, nie takiej samej jakosci ale nadal funkcjonalnych, moze byc problemem.
[addsig]
Z ich punktu widzenia program za $500 ktory zawiera kompletny zestaw pluginow, nie takiej samej jakosci ale nadal funkcjonalnych, moze byc problemem.
[addsig]
Tak nie (przecież sam jestem "ludziem"
), ale wielu z nas lubi być widocznie oszukiwanymi i tak łatwo ulegać manipulacjom mechanizmów rynkowych.
...
No dobra, ale Ty sobie ustaliłeś za rozsądną cenę 40-50$. A dlaczego? Bo ja właśnie rozsiadłem się na kanapie i wymyśliłem cene, która jest bardziej odpowiednią dla tego typu produktów. 5$. Ale na razie nie ma programów w tej cenie, mogę jedynie kupić Reapera i zapłacić "naciągaczom" 10-ciokrotnie wyższą cenę, nie mówiąc o "złodziejach", którzy każą sobie płacić 100 razy więcej niż powinni od nas wyciągać.

...
No dobra, ale Ty sobie ustaliłeś za rozsądną cenę 40-50$. A dlaczego? Bo ja właśnie rozsiadłem się na kanapie i wymyśliłem cene, która jest bardziej odpowiednią dla tego typu produktów. 5$. Ale na razie nie ma programów w tej cenie, mogę jedynie kupić Reapera i zapłacić "naciągaczom" 10-ciokrotnie wyższą cenę, nie mówiąc o "złodziejach", którzy każą sobie płacić 100 razy więcej niż powinni od nas wyciągać.
Jestem przystojny i młody
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:24 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
Otóż to!
I taki eksperyment myślowy. Bardzo dobry komputer do produkcji muzyki kosztuje (powiedzmy, dla uproszczenia) 1000 USD. Dlaczego nikt nie mówi, że to za dużo? Że zmowa producentów? Że powinien kosztować 100 USD albo i 50 USD? Że gdyby pogonić marketing, dyrektorów i testerów, to mógłby tylke kosztować?
...
Tak
i jeszcze pod warunkiem, że będziesz miał takie urządzonko:
Wkładasz do pierwszej szufladki peceta- a po minucie z drugiej wyciągasz drugiego peceta- pakujesz w karton i do sklepu.
I tak 150000 razy....
Softwareowy biznes już teraz mocno się dławi. Nadprodukcja.
Tysiące "firm"- miliony programów- po co to komu?
...wszystko to takie popieprzone...
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:24 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
- Miłaszewski
Piotr, ale pokazujesz jako przyklad Reapera, ktory jest raczej tandetny. Jest zrobiony przez grupe pasjonatow, dla innych pasjonatow. Taki program moze byc fajny do dlubania w domu, ale nikt rozsadny nie powierzylby swojego biznesu rejestratorowi, w ktorym nawet nie widac na ktore wyjscie dana sciezka jest kierowana.
Taki program nigdy nie bedzie wystarczajaco funkcjonalny, zeby moc konkurowac pod tym wzgledem z innymi produktami, ktore kosztuja 10 razy wiecej. Tworcy nigdy nie zarobia takich pieniedzy, ktore pozwola im zrobic doskonale, stabilne i funkcjonalne oprogramowanie do nagrywania i pisania muzyki. Po prostu nie starczy im zycia. Sprzedajac program za $50 moga zarobic co najwyzej na pizze, a nie na utrzymanie normalnego biura, gdzie mogliby zatrudnic ludzi i powaznie zajac sie tworzeniem tego narzedzia. Co powiesz na temat Pro Toolsa, ktory kosztuje 100 razy wiecej niz Reaper?
[addsig]
Taki program nigdy nie bedzie wystarczajaco funkcjonalny, zeby moc konkurowac pod tym wzgledem z innymi produktami, ktore kosztuja 10 razy wiecej. Tworcy nigdy nie zarobia takich pieniedzy, ktore pozwola im zrobic doskonale, stabilne i funkcjonalne oprogramowanie do nagrywania i pisania muzyki. Po prostu nie starczy im zycia. Sprzedajac program za $50 moga zarobic co najwyzej na pizze, a nie na utrzymanie normalnego biura, gdzie mogliby zatrudnic ludzi i powaznie zajac sie tworzeniem tego narzedzia. Co powiesz na temat Pro Toolsa, ktory kosztuje 100 razy wiecej niz Reaper?
[addsig]
Post został usunięty.
...Piotr, ale pokazujesz jako przyklad Reapera, ktory jest raczej tandetny. Jest zrobiony przez grupe pasjonatow, dla innych pasjonatow. Taki program moze byc fajny do dlubania w domu, ale nikt rozsadny nie powierzylby swojego biznesu rejestratorowi, w ktorym nawet nie widac na ktore wyjscie dana sciezka jest kierowana.
...
http://www.cockos.com/forum/showthread.php?t=6858
http://www.cockos.com/forum/showthread.php?t=10975
te dwa tematy calkowicie przecza temu co mowisz
...
http://www.cockos.com/forum/showthread.php?t=6858
http://www.cockos.com/forum/showthread.php?t=10975
te dwa tematy calkowicie przecza temu co mowisz
* REAPER 2.0 - double the fun. double the functionality!
* If you compare v1 to v2 be fair! Don't be using the last v1 build against the first of v2!!
* I sold my HD2 rig after 10 years working with ProTools ....do I look bovvered?
* Drew's own "Things that are planned, but lack a specific timetable": upgrade to Vista chyba wystarczy

Wracając do tematu, ceny softu w USA:
1. ProTools HD1 + 96 I/O ........ 9,990 $
2. Magix Sequoia (Win only)...... 2,999 $
3. Steinberg Nuendo ................ 1,999 $
4. Protools 003 Rack ................ 1,295 $
5. Magix Samplitude (Win only).. 1,099 $
6. ProTools Mbox 2 Pro Factory.. 899 $
7. Steinberg Cubase ................. 799 $
8. Motu DP (Mac only)................ 499 $
9. Cakewalk Sonar (Win only) ... 499 $
10 Ableton Live ......................... 499 $
11 Apple Logic Studio (Mac only). 499 $
12 Propellerhead Reason ........... 399 $
13 ImageLine FL Studio (Win only) 339 $
14 ProTools Mbox mini ............... 329 $
15 ProTools M-Powered .............. 249 $
Zaznaczam, że wszystkie Protoolsy (oprocz M-Powered) zawierają w cenie interface: Mbox, Mbox mini, 003 Rack. Są gotowe do pracy, nie trzeba kupować kart. Tylko, że MIDI słabe i instrumenty też.
Z powyższego wynika, że najdroższe są produkty firmy Magix i Steinberga. A przede wszystkim Magix i bzdurna cena za Sequoie - to jest temat dla pana redaktora PiotraK. Parę funkcji więcej niż Samplitude, a kosztuje 3x więcej.
Co jeszcze? Ano to, że Logic Studio czyli sześć programów plus 39 Giga sampli kosztuje tyle co Sonar albo Digital Performer. Faktycznie nie ma się czym podniecać...
Mam pytanie: Czy Reaper jest na Maca?
1. ProTools HD1 + 96 I/O ........ 9,990 $
2. Magix Sequoia (Win only)...... 2,999 $
3. Steinberg Nuendo ................ 1,999 $
4. Protools 003 Rack ................ 1,295 $
5. Magix Samplitude (Win only).. 1,099 $
6. ProTools Mbox 2 Pro Factory.. 899 $
7. Steinberg Cubase ................. 799 $
8. Motu DP (Mac only)................ 499 $
9. Cakewalk Sonar (Win only) ... 499 $
10 Ableton Live ......................... 499 $
11 Apple Logic Studio (Mac only). 499 $
12 Propellerhead Reason ........... 399 $
13 ImageLine FL Studio (Win only) 339 $
14 ProTools Mbox mini ............... 329 $
15 ProTools M-Powered .............. 249 $
Zaznaczam, że wszystkie Protoolsy (oprocz M-Powered) zawierają w cenie interface: Mbox, Mbox mini, 003 Rack. Są gotowe do pracy, nie trzeba kupować kart. Tylko, że MIDI słabe i instrumenty też.
Z powyższego wynika, że najdroższe są produkty firmy Magix i Steinberga. A przede wszystkim Magix i bzdurna cena za Sequoie - to jest temat dla pana redaktora PiotraK. Parę funkcji więcej niż Samplitude, a kosztuje 3x więcej.
Co jeszcze? Ano to, że Logic Studio czyli sześć programów plus 39 Giga sampli kosztuje tyle co Sonar albo Digital Performer. Faktycznie nie ma się czym podniecać...
Mam pytanie: Czy Reaper jest na Maca?
Jestem przystojny i młody