Mixer, komp, kabelki...!?
Re: Mixer, komp, kabelki...!?
...Dzięki za poradę spróbuje tak zrobić
A swoją drogą Groover masz fajna strone.
## dzięki ;)))
Swoją drogą - Twój problem podsunął mi kolejny temat artykułu
Dzięki
Groover
A swoją drogą Groover masz fajna strone.
## dzięki ;)))
Swoją drogą - Twój problem podsunął mi kolejny temat artykułu
Dzięki
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
Masz bardzo porzadny mikser in-line.
...Czyli Out z mojej karty łącze z Line In w mixerze a In karty Łacze z busami czy tak?
Mozna i tak, choc "profesjonalniej" byloby wykorzystac jako powroty Tape in - to znaczy out z karty na tape in miksera. Madrzejj byloby jako powroty z karty wykorzystac na przyklad pierwsze 8 kanalow, a moduly na przyklad wpinac "od lewej" - w ten sposob nie bedziesz musial wykorzystywac kanalow bez korektora.
To do czego są Direct i Tape In
Tape in to sa powroty z magnetofonu wielosladowego, czyli z karty w Twoim przypadku. Direct sluza do nagrywania bezposrednio z kanalu a nie z grupy. IMO powinienes zrobic tak: moduly z prawej, jak pisalem, a karte od lewej. W sumie moze bezpieczniej byloby podlaczyc karte do wejsc line a nie tape - bo tape chyba nie ma regulacji czulosci, ale to niewieka roznica. Pierwsze cztery wejscia karty podlaczasz do wyjsc grupowych, a kolejne do direct out kanalow, do ktorych masz podpiete moduly - w ten sposob masz wiele mozliwosci konfiguracji nagran. Jakby co, to pytaj dalej
...Czyli Out z mojej karty łącze z Line In w mixerze a In karty Łacze z busami czy tak?
Mozna i tak, choc "profesjonalniej" byloby wykorzystac jako powroty Tape in - to znaczy out z karty na tape in miksera. Madrzejj byloby jako powroty z karty wykorzystac na przyklad pierwsze 8 kanalow, a moduly na przyklad wpinac "od lewej" - w ten sposob nie bedziesz musial wykorzystywac kanalow bez korektora.
To do czego są Direct i Tape In
Tape in to sa powroty z magnetofonu wielosladowego, czyli z karty w Twoim przypadku. Direct sluza do nagrywania bezposrednio z kanalu a nie z grupy. IMO powinienes zrobic tak: moduly z prawej, jak pisalem, a karte od lewej. W sumie moze bezpieczniej byloby podlaczyc karte do wejsc line a nie tape - bo tape chyba nie ma regulacji czulosci, ale to niewieka roznica. Pierwsze cztery wejscia karty podlaczasz do wyjsc grupowych, a kolejne do direct out kanalow, do ktorych masz podpiete moduly - w ten sposob masz wiele mozliwosci konfiguracji nagran. Jakby co, to pytaj dalej

Co mam zrobić z mikrofonem i preampem?
Pre amp wpiąć przez insert?
pozdrawiam
Sroka
pozdrawiam
Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
...Co mam zrobić z mikrofonem i preampem?
Nie - dlaczego? Jak nie chcesz wpinac preampu prosto w karte, co byloby najlogiczniejsze, to wepnij go w jakis kanal miksera. Najlepiej byloby, gdyby do tego kanalu bylo podlaczone do wyjscia direct jakies wejscie karty - ominiesz wtedzy troche elektroniki a przede wszystkim nagrywajac wokale z wyjscia direct unikniesz przykrych niespodzianek, ze cos jeszcze oprocz pozadanego sygnalu ci sie nagra (na przyklad szum z wlacznego klawisza w najlepszym przypadku), co jest mozliwe przy nagrywaniu wokali z grupy. Choc oczywiscie jak sie uwaza, mozna i tak.
Nie - dlaczego? Jak nie chcesz wpinac preampu prosto w karte, co byloby najlogiczniejsze, to wepnij go w jakis kanal miksera. Najlepiej byloby, gdyby do tego kanalu bylo podlaczone do wyjscia direct jakies wejscie karty - ominiesz wtedzy troche elektroniki a przede wszystkim nagrywajac wokale z wyjscia direct unikniesz przykrych niespodzianek, ze cos jeszcze oprocz pozadanego sygnalu ci sie nagra (na przyklad szum z wlacznego klawisza w najlepszym przypadku), co jest mozliwe przy nagrywaniu wokali z grupy. Choc oczywiscie jak sie uwaza, mozna i tak.
Myśle że w przypadku Preamp troche poeksperymentuje i znajde funkcjonalne rozwiązanie.
dzięki
pozdrawiam
Sroka
dzięki
pozdrawiam
Sroka

A czy możliwe jest aby w Cubase ustawić tak wyjścia żeby każdy kanał wychodził oddzielnym wyjściem z karty.
czyli
kanał 1/2 Aranżacja
kanał 3 Vocal 1głos
kanał 4 Vocal 2 głos
kanał 5 chórek
kanał 6 gitara
kanał 7 Bas
itp.
Chodzi mi o możliwość miksu przez mixer zewnętrzny.
Mam zainstalowany pakiet Cubase 5+1
pozdrawiam
Sroka
czyli
kanał 1/2 Aranżacja
kanał 3 Vocal 1głos
kanał 4 Vocal 2 głos
kanał 5 chórek
kanał 6 gitara
kanał 7 Bas
itp.
Chodzi mi o możliwość miksu przez mixer zewnętrzny.
Mam zainstalowany pakiet Cubase 5+1
pozdrawiam
Sroka

Nie pracuje na Cubase w audio, ale ma on chyba grupy, nie?
Musi sie dac!

Musi sie dac!
A na czym pracujesz może i ja sie przestawie
pozdrawiam
sroka
pozdrawiam
sroka

...A na czym pracujesz może i ja sie przestawie
Nie sadze
ProTools
Nie sadze

ProTools