Preampy w mikserach
Preampy w mikserach
Hejka. Tak se myślę, że fajnie było by zrobić taki forumowy ranking przedwzmacniaczy montowanych w popularnych mikserach, takich, jak Spirit, Behringer, Yamaha, Phonic, Mackie itd, tym bardziej, że parę wspomnianych tu firm określa swoje preampy, jako super czadowe i w ogóle najlepsze. Jest to jeden z najważniejszych elementów toru pewnie, więc wielu homerecordingowców będzie zainteresowanych takim porównaniem. Co Wy na to? Czekam na Wasze opinie.
Leff
Leff
Leff - Szczecin
Re: Preampy w mikserach
No tak, na kilku mikserach zdarzyło się pracować i można się pokusić o pewną ocenę. W większości teatrów w Polsce są Spiryty: Folio, co nie jest, moim zdaniem, najszczęśliwszym rozwiązaniem z paru względów. Jakiś czas temu do naszego teatru zakupiłem Mackie 1604 VLZ i jestem zadowolony z jego parametrów, w szczególności preapmpów, choć przydałyby się (zwłaszcza w teatrze) 100 mm fadery.
www.surogat.pl
Folio, co nie jest, moim zdaniem, najszczęśliwszym rozwiązaniem z paru względów.
Właśnie, też miałem przez dłuższy czas z Folio styczność i nie polubiłem go. Ani nie brzmi szczególnie, ani w obsłudze nie jest zbyt wygodny. Już wolę Yamahę MX 12/4, choć to też nie rewelacja, ale dużo lepiej mi się na niej pracuje. Choć te preampy właśnie...
Właśnie, też miałem przez dłuższy czas z Folio styczność i nie polubiłem go. Ani nie brzmi szczególnie, ani w obsłudze nie jest zbyt wygodny. Już wolę Yamahę MX 12/4, choć to też nie rewelacja, ale dużo lepiej mi się na niej pracuje. Choć te preampy właśnie...
Leff - Szczecin
Mackie wyznaczyl standard jakosciowy swoimi preampami VLZ i w tej klasie nie ma sobie rownych, biorac pod uwage cene jednego toru w mikserze.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
Z małych mixerków mam Yamahe MD4 i Phonica MM1002. Yamaha ma lepsze preampy.
Chciałbym zapytać o jakość preampów w dwóch mikserach: Behringerze MX1604a i Spirit Folio Notepad.
W tej chwili raczej skłaniałbym się ku Behringerowi - Folio nie używałem a wygląda na mniej wygodny.
pozdrawiam, Piotr
W tej chwili raczej skłaniałbym się ku Behringerowi - Folio nie używałem a wygląda na mniej wygodny.
pozdrawiam, Piotr
jako uzytkownik Behringera, moge powiedzieć że preampy ma zazwyczaj conajmniej zadowalające. nie sądzę aby było to mistrzostwo, ale jednak jest to dla mnie wystarczająco wysoki poziom. a co do Folio zgodzę się, że jest średnio interesujący.
pozdrawiam
pozdrawiam
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.
- Token_Ring
Skoro o preampach w mixerach mowa:
W moim micro-domowo-projectowym studio, prowadzonym zresztą (przynajmniej jak dotąd) tylko dla własnych, niczym nieprzymuszonych potrzeb, nie miałem dotąd potrzeby rejestracji wokalu (no nie miałem i już). Prawdopodobnie dlatego nie posiadam (stan na 2003.07.06) profesjonalnego pojemnika, ani przedwmacniacza.
Tymczasem nadarzyła się potrzeba zarejestrowania kilku, z trudem "wyprodukowanych", zdań. Korzystając ze sprzętu, który posiadam mogę to zrobić w sposób tradycyjny (czyt. nieprofesjonalny), czyli podłączając mikrofon (dynamiczny) bezpośrednio do we mikrofonowego jednej z kart muzycznych w kompie (do wyboru Korg 1212 I/O [wariant I] bądź SB Audigy EX [wariant II]), albo...
No właśnie.
Czy jeżeli mikrofon podłączę do we miksera (Yamaha ProMix 01), z którego z kolei wyprowadzę sygnał poprzez wy S/PDiF bezpośrednio do tożsamego w jednej z w/w kart wejścia, to zyskam (lepsze przetworniki, przedwzmacniacz miksera ??) czy stracę (dłuższa droga sygnału, większa ilość przetworników na jego drodze, znieksztłacenia miksera ??)? [wariant III]
Rozumiem, że wykorzystanie w roli przedwzmacniacza mikrofonowego, przedzwmacniacza/procesora gitarowego (nawet lampowego i wyższej klasy) nie wchodzi w grę chociażby ze względu na brak we wspomnianym wejścia o poziomie mikrofonowym. [wariant IV nie wymagający komentarza, chyba że jakiś pomysły ...
]
Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie
.
W moim micro-domowo-projectowym studio, prowadzonym zresztą (przynajmniej jak dotąd) tylko dla własnych, niczym nieprzymuszonych potrzeb, nie miałem dotąd potrzeby rejestracji wokalu (no nie miałem i już). Prawdopodobnie dlatego nie posiadam (stan na 2003.07.06) profesjonalnego pojemnika, ani przedwmacniacza.
Tymczasem nadarzyła się potrzeba zarejestrowania kilku, z trudem "wyprodukowanych", zdań. Korzystając ze sprzętu, który posiadam mogę to zrobić w sposób tradycyjny (czyt. nieprofesjonalny), czyli podłączając mikrofon (dynamiczny) bezpośrednio do we mikrofonowego jednej z kart muzycznych w kompie (do wyboru Korg 1212 I/O [wariant I] bądź SB Audigy EX [wariant II]), albo...
No właśnie.
Czy jeżeli mikrofon podłączę do we miksera (Yamaha ProMix 01), z którego z kolei wyprowadzę sygnał poprzez wy S/PDiF bezpośrednio do tożsamego w jednej z w/w kart wejścia, to zyskam (lepsze przetworniki, przedwzmacniacz miksera ??) czy stracę (dłuższa droga sygnału, większa ilość przetworników na jego drodze, znieksztłacenia miksera ??)? [wariant III]
Rozumiem, że wykorzystanie w roli przedwzmacniacza mikrofonowego, przedzwmacniacza/procesora gitarowego (nawet lampowego i wyższej klasy) nie wchodzi w grę chociażby ze względu na brak we wspomnianym wejścia o poziomie mikrofonowym. [wariant IV nie wymagający komentarza, chyba że jakiś pomysły ...

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka
- Token_Ring
No i dostałem ignora ...

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka
- Token_Ring
Wow, dzięki, Stary, ile treści!
Nie znam karty Korga, Audigy.... użyj jej tylko w ostateczności.
Właśnie chodzi o to, że też nie jest pierwszej młodości, dlatego zastanawiałem się nad Audigy (lepszy rydz)
I tutaj chciałem ewentualnie zaproponować mikrofon.
Trochę zostałem zaskoczony. Nie miałem pojęcia, że można kupić w tej cenie (265 PLN na stronie dystrybutora) jakiś mikrofon wart polecenia. Co prawda czytałem w EiS 06/2003 o MB1000L, była tam również wzmianka o modelu, który polecasz, lecz ze względu na niską cenę nie potraktowałem go poważnie. Wybacz, redakcjo...
Ta Yamaha to staroć...
Jak się nie ma, co się lubi... Cóż, na razie musi wystarczeć (ma wejścia na XLR

Nie rozumiem tylko, dlaczego piszesz, iż przesyłanie sygnału po kablach w postaci cyfrowej jest lepszym sposobem na zakłócenia niż analogowo , a zaraz potem proponujesz, bym wpiął mikrofon do PM01, zaś wyjście liniowe miksera do Audigy (czemu nie wykorzystać złącza S/PDiF, czy rzeczywiście przetworniki weteranki Yamahy mogą być aż tak kiepskie?)
Bratku.... udam że tutaj tego nie czytałem....

Nie no, jasne, że nie było pytania

Myślę, że i tak kiedyś będziesz musiał kupić preamp mikrofonowy.
Zacząłem się już powoli liczyć z tym faktem. Tymczasem, Drogi Monterze, skopiowałem sobie Twą odpowiedź do podręcznego notatnika i z pewnością wykorzystam przy podejmowaniu dalszych decyzji o zakupach.
Stokrotne dzięki za garść informacji.