Darmowa alternatywa dla drogich pluginów
Darmowa alternatywa dla drogich pluginów
Przechodzę właśnie z mrocznej strony mocy na oficjalną, całkowicie legalną:) Tak więc koniec z wtyczkami Waves, na które mnie nie stać (papa C4 ehhh). Otwieram oficjalnie małe studyjko nagrań - sprzętową sprawę mam załatwioną, ale sami wiecie, że czasem sprawa pluginowa się przydaje do podrasowania niektórych ścieżek bez większej manipulacji z hardware'm. Osobiście znam parę wtyczek, które nawet są w porządku, ale nie chciałbym nic sugerować. Możecie podzielić się Waszymi "małymi pomocnikami" przy obróbce dźwięku, z których jesteście b. zadowoleni i należą do darmowych? Oczywiście chodzi mi o standard, czylipseudo lampy, kompresory, pogłosy. Jestem świadom, że nic co za darmo nie będzie tak dobre, jak te płatne, ale może komuś się udało dobrze podrobić te z wyższej półki.
Bardzo dziękuję za pomocne posty.
[addsig]
Bardzo dziękuję za pomocne posty.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
Re: Darmowa alternatywa dla drogich pluginów
Z poglosow zdecydowanie SIR i jego spora dostepna biblioteka w sieci. Lepszego poglosu za darmo nie znam. Czesc z dostepnych impulsow jest swietnie brzmiaca (w bezp. porownaniu do symulowanego hardware).
Potrzebujesz jeszcze korektora i kompresora, jako narzedzi podstawowych. Moze wiec caly pakiet Antress? Jest tam sporo roznych wtyczek, z ktorych kazda ma jakis inny charakter, a ich rodzaje wykraczaja funkcjami poza kompresor i korektor. Nie sa tak dobre, jak platne wtyczki, ale niektore sa rzeczywiscie ciekawe i niekiedy moga sluzyc jako dopelnienie jakiegos platnego dobrego pakietu.
Duzo jest tych darmowych wtyczek, mozna sie w tym pogubic. Lepiej oprzec sie na kilku, dobrze je poznac, nauczyc sie na nich pracowac, niz co chwila uzywac innego plugina.
Potrzebujesz jeszcze korektora i kompresora, jako narzedzi podstawowych. Moze wiec caly pakiet Antress? Jest tam sporo roznych wtyczek, z ktorych kazda ma jakis inny charakter, a ich rodzaje wykraczaja funkcjami poza kompresor i korektor. Nie sa tak dobre, jak platne wtyczki, ale niektore sa rzeczywiscie ciekawe i niekiedy moga sluzyc jako dopelnienie jakiegos platnego dobrego pakietu.
Duzo jest tych darmowych wtyczek, mozna sie w tym pogubic. Lepiej oprzec sie na kilku, dobrze je poznac, nauczyc sie na nich pracowac, niz co chwila uzywac innego plugina.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
TBT , Bootsie, Christian Budde to fantastyczny stuff dorównujący komercyjnym wtyczkom. Żałuję tylko , że nie ma tego na maca - własnie zmieniłem platformę, ale jak widzę na maca nie ma nic za darmo, makowe motto brzmi'' stać cie na kompa płać za plugi''
Z pogłosów używam jeszcze Ambience i JB Omniverb. Od JB jest też symulator taśmy dość ciekawy - Ferox, który też nie raz się przydaje.
fish fillets
URL: http://www.digitalfishphones.com...
Unikaj Dominiona z tego pakietu - robi denormalizacje czyli zarzyna procek nawet podczas postoju sesji. Pozostale filety - spitfish, floorfish i jeszcze jakis tam jeden sa SPOKO. Ja, poza w/w korzystam jeszcze z pakietu GVST - bardzo dobre wtyczki! Nie miksuje nigdy bez Voxengo SPAN bo slyszec to jedno a widziec to drugie
. Bardzo mi to ulatwia zycie.
[addsig]
URL: http://www.digitalfishphones.com...
Unikaj Dominiona z tego pakietu - robi denormalizacje czyli zarzyna procek nawet podczas postoju sesji. Pozostale filety - spitfish, floorfish i jeszcze jakis tam jeden sa SPOKO. Ja, poza w/w korzystam jeszcze z pakietu GVST - bardzo dobre wtyczki! Nie miksuje nigdy bez Voxengo SPAN bo slyszec to jedno a widziec to drugie

[addsig]
pozdrawiam.
Nowy darmowy kompresor Rough Rider, nie sprawdzalem, ale podobno ciekawy.
Wątpię czy jest tego jakiś odpowiednik sprzętowy, chociaż się w temacie mało orientuję. Nazywa się to to Buzzrizer i jest to 25 pasmowy kompresor, który potrafi zmasakrować dźwięk dokumentnie, ale jak go dać na bębny i okiełznać w jakiś sposób fazę to można takiego PAŁERA wykręcić, że wszystko urywa hehehehe
...Wątpię czy jest tego jakiś odpowiednik sprzętowy, chociaż się w temacie mało orientuję. Nazywa się to to Buzzrizer i jest to 25 pasmowy kompresor, który potrafi zmasakrować dźwięk dokumentnie, ale jak go dać na bębny i okiełznać w jakiś sposób fazę to można takiego PAŁERA wykręcić, że wszystko urywa hehehehe...
Blednym jest zalozenie, ze wiecej pasm w kompresji to lepsze brzmienie.
Blednym jest zalozenie, ze wiecej pasm w kompresji to lepsze brzmienie.
......
Ja uzywam kapitalnych dla mnie wtyczek z serii TAL. Dla przykładu wtyczka TAL-Dub lub TAL-Dub II - kapitalny efekt delaya z możliwoscią zapętlenia - co pozwala uzyskać sprzężenie charakterystyczne dla zapętlania na analogowych konsolach. polecam! http://kunz.corrupt.ch/?Products:VST_TAL-DUB-II
Zwruć uwagę na całą serię TAL, szczególnie na procesory. Jest dostepny Flanger, Phaser, Ulampiacz o nazwie TUBE.
Ja uzywam kapitalnych dla mnie wtyczek z serii TAL. Dla przykładu wtyczka TAL-Dub lub TAL-Dub II - kapitalny efekt delaya z możliwoscią zapętlenia - co pozwala uzyskać sprzężenie charakterystyczne dla zapętlania na analogowych konsolach. polecam! http://kunz.corrupt.ch/?Products:VST_TAL-DUB-II
Zwruć uwagę na całą serię TAL, szczególnie na procesory. Jest dostepny Flanger, Phaser, Ulampiacz o nazwie TUBE.