Podstawowe wtyczki VST

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
mr-hammond

Podstawowe wtyczki VST

Post autor: mr-hammond » sobota 07 lut 2009, 22:23

Założyłem temat aby poznać wasze opinie w temacie :
Budujemy studio , trzeba zakupić wtyczki
Reverb , kompresor ... itd.
Względnie tanie co by lepiej brzmiały niż fabryczne w cubase 4.
Lecimy Budżetowo ale nie najniżej. Waves odpada.
W skrócie co kupić by się nie wykosztować a być zadowolonym i trzymać godny poziom.

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Re: Podstawowe wtyczki VST

Post autor: Tasiorowski » sobota 07 lut 2009, 23:11

...Założyłem temat aby poznać wasze opinie w temacie :
W skrócie co kupić by się nie wykosztować a być zadowolonym i trzymać godny poziom.
...
Nomad Factory Essential Studio Suite ~ 1500 zł
kompresor, kompresor multiband, korektor, bramka, de eser, symulator taśmy, efekt dodający nutki retro, no i maximizer w stylu Wavesów. Są to wtyczki naprawdę dobrej jakości, a cena za nie nie straszy zważywszy na ich ilość i jakość.

To Ci już prawie wystarczy do ogarnięcia wielu spraw, jako reverb, świetny BLUEVERB DRV-2080 również tej firmy ~ 600 zł, no chyba że styknie PSP EASYVERB, który również jest fajny, tańszy o połowę ale i ciut uboższy. Jak Przyjdzie porządna kapela i dobrze wbijesz tracki, ta konfiguracja spokojnie pozwoli ci zrobić porządne nagrania. No a jeśli idzie o produkcję muzyki od podstaw, zera na kompie, to sprawy się nieco komplikują ( VSTi itp. zresztą sam wiesz ile to kosztuje, jak chcesz być legal )
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » niedziela 08 lut 2009, 00:31

Native SoundToys cały bundle kosztuje około 500 dolców. Możesz ściagnąć demo ze strony producenta
http://www.soundtoys.com/products/SoundToysNative/
Tylko że teraz jest nieciekawie z dolarem...
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 08 lut 2009, 00:51

...Założyłem temat aby poznać wasze opinie w temacie :
...
UAD-1 lub UAD-2 wtyczki La2a, 1176LN, Neve 30609, precision enhancer Khz itd. To moja propozycja
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » niedziela 08 lut 2009, 17:22

A gdyby kupić wtyczki PSP cały pack .
Zakładając budżet 5 tys zł. Czy powercore firewire ze standardowymi wtyczkami będzie dobrym rozwiązaniem czy lepiej może cały zestaw naszych rodzinnych psp ?

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » poniedziałek 09 lut 2009, 07:20

Ja bym wziął powercore'a. Przynajmniej bym procesor tak nie obciązał
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
Freemind

Post autor: Freemind » poniedziałek 09 lut 2009, 07:41

...Ja bym wziął powercore'a. Przynajmniej bym procesor tak nie obciązał ...
Powercore ma się nijak do wtyczek PSP. To zupełnie inne narzędzia. Produkt TC Electronic nie oferuje zbyt w kwestiach procesorów dynamiki biorąc pod uwagę wtyczki dołączane za free. Co innego gdyby dokupić dodatkowe pluginy, jednak ich cena potrafi skutecznie zniechęcić. Odciążenie CPU komputera ? Może kilka lat temu miało to sens, ale w dobie wielordzeniowych procesorów rola DSP nieco traci na znaczeniu. Wiem co piszę, jeszcze rok temu byłem posiadaczem Powercore.
Z czystym sumieniem polecam PSP Total Pack.
[addsig]
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 09 lut 2009, 08:58

Z czystym sumieniem polecam PSP Total Pack.
...
Podpisuję się pod tym. Sam niebawem rozszerzam swój zestaw. (Tyle, że oni też w dolarach ceny mają, a jak ktoś wyżej pisał, z tym teraz ciężko...)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 10 lut 2009, 00:44

na chwile obecna myslalbym nad psp....wczesniej pewnie nomad bo fajne przyjemne i ladnie brzmiace narzedzia.....
ale przedewszystkim myslalbym nad programem majacym juz to - a w tej kwestii sonar w wersji producer mysle jest super wyborem

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » wtorek 10 lut 2009, 01:00

Ja też przymierzam się do tego rodzaju wtyczek. Chciałbym się zapytać, co sądzicie o Amplitube 2 i Oxford Limiterze Sonnoxa ?? Czy są to dobre kompresory waszym zdaniem ??

Pozdrawiam
Robert
Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ