EFI-X czyli OSX na dowolnym PC

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Laliszon

EFI-X czyli OSX na dowolnym PC

Post autor: Laliszon » niedziela 22 lis 2009, 12:10

Trafiłem na to, pewnie już koledzy widzieli, ale mnie interesuje czy czy ktoś próbował na tym pracować?
EFI-X

Generalnie mam już 2 maci, macbook i imac, bardzo jestem zadowolony ale muszę zakupić
woła roboczego, szczególnie że z macbookiem podróżuję i może mi się przytrafić wszystko,do imaca zaś karty na śledziu nie dołożysz w razie potrzeby, przypadkiem mam kolegę ktory jest dużym hurtownikiem(legalnym oczywiście:-) wszystkiego co służy do zrobienia PC i praktycznie najbardziej wypasiony PC może mnie kosztować ułamek tego co MAC PRO. Czyli zamiast powiedzmy 10k zł 2k zł. Do tego może być w poręcznej obudowie rack. Pytanie czy jest sens w to się pakować?

Przedsięwzięcie z punktu prawnego wydaje się być legalne w UE (choć pewnie złości to apple)
Tak czy owak zrobili maca na intelu i teraz mają zgryz, bo to właściwie pecet tylko różni się jakąś elektroniczną kostką magiczną.
Jednak po przesiadce na OSX zrobiło mi się już jakiś czas temu tak miło, że nie mam jakoś ochoty na windowsie się zmagać.
Jest coś takiego o żartobliwej nazwie ha-mac, nie wkleję adresu producenta
ponieważ jest tam telefon i oferta więc zaraz Admin:-) mnie wyrzuci z "lokalu"
Jednak na tej stronie jest napisane że konstrukcje są w pełni kompatybilne z podstawowymi systemami DAW albo programami do montażu filmów.
Ciekawi mnie opinia kolegów na ten temat.

p.s. Oczywiście najchętniej poszedłbym do sklepu i kupił macówkę ale jak kolejne wakacje rodzinne zamienię na sprzęt to raczej moje życie nie zamieni się w RAJ:-)
a nie chciałbym musieć zamieszkać w studio na stałe

Awatar użytkownika
Laliszon

Re: EFI-X czyli OSX na dowolnym PC

Post autor: Laliszon » niedziela 22 lis 2009, 17:44

HA MAC

Na zachętę do dyskusji

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » niedziela 22 lis 2009, 19:21

chyba nie ma szans na legalność takiego działanie.
dla rozwinięcia tematu zachęcam zajżeć tu:
http://www.myapple.pl/news/78200-psystar-odpowiada-na-oskarzenia-apple.html

Opieram się tylko na tym co wyczytałem w powyższych linkach. Dla tego rozpocząłem temat.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » niedziela 22 lis 2009, 20:20

sory  zajrzyj... 

przeczytałem to forum i wynika że Apple goni Psystar za instalowanie osx na klonach,
Ciekawe że Windowsa można na macu postawić bez wielkiego rabanu, zresztą mac dostarcza bootcamp właśnie do tego celu, jednak nie można sobie zainstalować osx na pc. Jakkolwiek lubię tą firmę to jakoś widzę tu niekonsekwencję, choćby to że sprzedają system w pudełkach bez komputerów.
Z tego co wyczytałem to sprawa chyba na razie przyschła bo apple raczej nie zależy na rozgłosie. Ha mac to właściwie produkt "ready to osx" nie posiada zainstalowanego oprogramowania. Ciekaw jestem jak to się dalej potoczy.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » niedziela 22 lis 2009, 20:22

sory  zajrzyj... 

chyba tego nie podlinkowaleś

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 22 lis 2009, 20:27

Ciekawe że Windowsa można na macu postawić bez wielkiego rabanu,

bo windows nie jest związany z konkretną platformą sprzętową w sensie marki, a OSX owszem

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 22 lis 2009, 20:28

Jakkolwiek lubię tą firmę to jakoś widzę tu niekonsekwencję, choćby to że sprzedają system w pudełkach bez komputerów.

Nie ma tu chyba niekonsekwencji, bo chodzi oczywiście o pieniądze. Firma Apple nie ma żadnego interesu w tym, aby sprzedawać OSX posiadaczom pecetów. Wręcz przeciwnie. Apple zarabia kasę na (jak wiadomo - niezbyt tanich) komputerach i osprzęcie do nich (pomijam tu iPody i iPhone - to osobna sprawa), a nie na pudełkach z systemem OSX.

ODPOWIEDZ