Ceny sprzętu muzycznego

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Karsen

Ceny sprzętu muzycznego

Post autor: Karsen » sobota 03 kwie 2010, 21:42

Ponieważ jestem na etapie poszukiwania atrakcyjnej oferty kupna słuchawek AKG natrafiłem na atrakcyjną cenę w sklepie internetowym w UK. Jestem zdumiony, jak to możliwe, że austriackie słuchawki są tak tanie na wyspach 69 funtów (około 300 zł), aniżeli w europie ok. 120 euro (480 zł), nie wspominając o Polsce (najtaniej z przesyłką 540 zł). Jak tu wspierać rodzimy biznes, nie mówiąc o polskim produkcie, którego w ogóle nie ma.

http://www.mveducation.com/invt/51666/

Awatar użytkownika
KM77

Re: Ceny sprzętu muzycznego

Post autor: KM77 » sobota 03 kwie 2010, 21:52

Podejżewam, że zamawiają o wiele większe ilości po niższych cenach i nie mają zbyt wysokich marży.

[addsig]
Jem,śpię i robię muzykę

Awatar użytkownika
KM77

Post autor: KM77 » sobota 03 kwie 2010, 21:55

...
Podejżewam, że zamawiają o wiele większe ilości po niższych cenach i nie mają zbyt wysokich marży.
...

Ozywiście podejrzewam, ale wstyd.

Jem,śpię i robię muzykę

Awatar użytkownika
KM77

Post autor: KM77 » sobota 03 kwie 2010, 22:00

Przydała by się opcja edycji postów.

[addsig]
Jem,śpię i robię muzykę

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » niedziela 04 kwie 2010, 01:36

Bardzo proste... są sytuacje w których sklep pozbywa się danego towaru za wszelką cenę, wtedy właśnie może zajść taka sytuacja jak w tym sklepie z linku, bądź jest to produkt powystawowy (o czym oczywiście nie piszą).

Zmieniają się obecnie ceny na produkty, z powodu zmian kursów, K240 powinieneś dostać w PL za 450zł (cena z VAT) z przesyłką - wystarczy tylko podzwonić po sklepach i popytać.

Kupując poza PL nie posiadasz Polskiej gwarancji - w razie czegoś musisz odesłać sprzęt do UK.

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » niedziela 04 kwie 2010, 02:21

...
Bardzo proste... są sytuacje w których sklep pozbywa się danego towaru za wszelką cenę, wtedy właśnie może zajść taka sytuacja jak w tym sklepie z linku, bądź jest to produkt powystawowy (o czym oczywiście nie piszą).

Zmieniają się obecnie ceny na produkty, z powodu zmian kursów, K240 powinieneś dostać w PL za 450zł (cena z VAT) z przesyłką - wystarczy tylko podzwonić po sklepach i popytać.

Kupując poza PL nie posiadasz Polskiej gwarancji - w razie czegoś musisz odesłać sprzęt do UK.

...

Czy z gwarancją nie ma czasem jakichś przepisów unijnych, że musi być ogólnoeuropejska?

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » niedziela 04 kwie 2010, 10:46

Nie ma tego typu przepisów, jeżeli nie ma PL gwarancji dystrybucji, nie ma możliwości serwisu w naszym kraju. Tak samo jak nie ma przepisu iż naprawa ma być załatwiona w ciągu 14 dni - w ciągu 14 jest obowiązek poinformowania jedynie o czasie trwania naprawy.

Ponadto teraz zobaczyłem iż przytoczona przez kolege cena to "ex VAT", dolicz do tych 300zł 22% + ok 20zł za przelew, i pewnie min. 50zł za przesyłkę - cena podobna 

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » niedziela 04 kwie 2010, 20:33

...
Nie ma tego typu przepisów, jeżeli nie ma PL gwarancji dystrybucji, nie ma możliwości serwisu w naszym kraju. Tak samo jak nie ma przepisu iż naprawa ma być załatwiona w ciągu 14 dni - w ciągu 14 jest obowiązek poinformowania jedynie o czasie trwania naprawy.

Ponadto teraz zobaczyłem iż przytoczona przez kolege cena to "ex VAT", dolicz do tych 300zł 22% + ok 20zł za przelew, i pewnie min. 50zł za przesyłkę - cena podobna ...

A no właśnie. Czasami ludzie nie zdają sobie sprawy ile daję polska gwarancja i support. A są produkty przy których czasami bez porządnego supportu się nie obejdziemy. A dystrybutor nie musi takowego dawać, jeśli towar pochodzi nie od niego. Tak już mamy.Ale ważne jest abyśmy zrozumieli, iż kupno taniej za granicą nie zawsze się opłaca. Ja rozumiem różnice tysięcy złotych, ale przy słuchawkach te 50 pln? No błagam WasSmile

Według 300+VAT+przelew+przesyłka wychodzi 436 złotych. O 14 pln to już w ogóle nie opłaca się kłócićSmile

Jeszcze jedna ważna rzecz - wielu z nas liczy kursami średnimi owe ceny. A owe ceny przeważnie liczone są według ceny sprzedaży waluty. Wszyscy ją przecież kupujemy. Czasami różnice potrafią zaskoczyć (a przy droższych klockach są po prostu zdumiewające...).

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » niedziela 04 kwie 2010, 20:54

Nie zaczynałbym wątku, gdyby słuchawki z UK miałyby mnie kosztować 436 zł. One kosztują 78 funtów z podatkiem, czyli 333 zł, a kurierem jest kolega wracający za kilka tygodni do Polski. Czy licząc nawet 450 zł, choć nie znalazłem takiej ceny w Polsce nawet bez przesyłki, to i tak w kieszeni zostaje 120 zł. Proszę zauważyć, że to nie jest mało w porównaniu do ceny słuchawek (taniej o 38%), nawet z gwarancją tylko w UK. Argument o sprzęcie za kilka tysięcy i oszczędności 120 zł nie pasuje tutaj! Każdy z nas liczy pieniądze, inaczej byśmy robili zakupy w pierwszym, "lepsiejszym" sklepie.

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » niedziela 04 kwie 2010, 21:01

Ale oczywiście zacząłem temat, aby każdy zainteresowany mógł wyrazić swoje zdanie :).

ODPOWIEDZ